Rămâi conectat

Sport

FOTO: Bistra – polul fotbalului juvenil din Munții Apuseni în ultimul deceniu | Tiberiu Boca, antrenorul care a revitalizat “sportul rege” în comună

Publicat

în

Comuna Bistra este una emblematică pentru zona Munților Apuseni, fiind considerată cea mai mare din România și printre cele mai întinse din Europa. Dar, pe lângă acest record, bistrenii se mai pot mândri cu ceva: în ultimul deceniu, fotbalul juvenil a ajuns la putere, iar echipele din localitate sunt în postura să rivalizeze în planul performanțelor obținute cu reprezentantele unor orașe mult mai puternice, atât economic, cât și în privința ariei de selecție.

Prin fotbal, Bistra a spart anonimatul în plan sportiv, aici crescând generații promițătoare.

Mișcare fotbalistică a existat dintotdeauna, înainte de 1989 o echipă de seniori participa în Campionatul Județean II (actualmente Liga a V-a), dar până în 2010 nu au fost echipe de copii sau juniori care să evolueze în competițiile județene, motiv pentru care tinerii ce-și doreau să joace erau obligați să se deplaseze în orașele vecine. Activitatea în “sportul rege” a cunoscut însă un veritabil reviriment în ultimul deceniu grație implicării antrenorului Tiberiu Boca, om al locului, dedicat muncii la nivel juvenil, iar echipele din Bistra se regăsesc mai mereu printre laureatele județene.

Electrica Furnizare Discount

*Din Spania, la Drum Nou și CSC Bistra

Dragostea pentru fotbal l-a călăuzit pe Tiberiu Boca și, după terminarea junioratului, acesta a absolvit Universitatea din Sibiu, cu obținerea Licenței A antrenor fotbal. A revenit acasă, a intrat în învățământ, începându-și cariera didactică la Școala Gimnazială “Nicodim Ganea” Bistra. După zbateri de doi ani (1998-2000) în încercarea de a reînvia fotbalul în comună, muncind foarte mult cu copii și juniori, dar fără sprijin din partea autorităților locale, Tiberiu Boca a plecat în 2002 în Spania, unde i s-a oferit șansa să antreneze. Au fost 5 ani frumoși petrecuți în țara lui Cervantes, cu rezultate remarcabile: o activitate desfășurată la două cluburi din Catalunia, la nivel de juniori și seniori, a însemnat 5 campionate câștigate cu echipe diferite!

În 2010 m-am întors în România și am avut o discuție cu domnul Traian Gligor, devenit primar între timp, iubitor al sportului în general și al fotbalului în mod deosebit, întrucât l-a practicat în tinerețe. Și, am ajuns la următoarea concluzie: că a sosit timpul să facem ceva pentru copiii și tinerii din comună”, a povestit antrenorul în vârstă de 47 de ani.

Imediat Tiberiu Boca a îmbrăcat rolul descoperitorului de talente, unul care i se potrivește de minune și a început munca, practic de la zero. În luna iunie a aceluiași an a debutat formarea mai multor echipe, pe categorii de vârstă, trei la început. Numărul lor a crescut treptat, iar în 2020 s-a ajuns ca în Bistra să fie active 9 echipe, pe diverse paliere de vârstă (șase de băieți și trei feminine). Primăria a pus la dispoziție baza sportivă pentru antrenamente, iar Tiberiu Boca a asigurat pregătirea tehnică începând din acel moment, fiind singurul antrenor din localitate care se ocupă în prezent de cei peste 130 de fotbaliști din comună!

*Bistra, model pentru Campionatul Munților Apuseni!

Tot în 2010, o competiție fotbalistică ce se desfășura în Bistra a declanșat ideea de înființare a Campionatului Munților Apuseni, la care să participe formații din zonă, acțiune demarată de echipa AJF Alba (președinte Sorin Corpodean – pe atunci, implicat fiind și Cristian Petropulos – actualul președinte). Devenit “marcă înregistrată” a AJF Alba, generosul proiect în care s-a implicat și Consiliul Județean Alba, a fost medaliat cu argint de UEFA în 2013 la secțiunea Best Grassroots, organizându-se anual, în vară, la două categorii de vârstă. În mod categoric, până în prezent Bistra a dominat această competiție a fotbalului pe teren redus pentru zona rurală. Fotbaliștii bistreni au participat la fiecare ediție, cu rezultate de excepție. La seniori, Bistra a devenit în două rânduri campioană, s-a clasat pe ultima treaptă a podiumului de două ori, o dată pe poziția a patra, fiind în “careul de ași” în cinci din cele 10 ediții. Adăugând și parcursul de la copii (întrecere începută un an mai târziu, în 2011), unde Bistra a terminat mereu pe podium, fiind învingătoare în șapte din cele nouă ediții (la care se adaugă un loc doi și un loc trei), rezultă o concluzie fără echivoc: o dominație fotbalistică la acest nivel.

*Multiple rezultate notabile

În aprilie 2011, după consultări cu primarul Traian Gligor, a luat ființă, oficial după Revoluția din ’89, prima structură sportivă din comună, respectiv Asociația Sportivă “Drum Nou” Bistra, ce are patru membri fondatori: Consiliul Local Bistra (reprezentat de primarul Traian Gligor), Școala Gimnazială “Nicodim Ganea” Bistra, Asociația Ecotur Bistra și Tiberiu Boca. După formalitățile legale și afilierea la AJF Alba, întâia competiție la care s-a luat startul în mod oficial a fost în același an, respectiv Campionatul Speranțelor pentru copii născuți în anul 2011 și mai mici. Și, de atunci, Bistra este mereu prezentă la diversele competiții zonale și județene, cu rezultate de apreciat per ansamblu, amintind aici Campionatul Munților Apuseni, Campionatul Speranțelor, Trofeul “Gheorghe Ola”, Trofeul “Gheorghe Ene” sau Interliga Națională (n club participă cu 4 echipe diferite, peste 30 de copii, cu vârste între 6 și 9 ani). Se cuvine remarcată performanța extraordinară realizată la Cupa Satelor: Bistra a câștigat în 2018 prima ediție din Alba, iar la faza interzonală s-a clasat pe locul secund, pierzând finala după loviturile de departajare. În actuala ediție (întreruptă de pandemia de coronavirus), abordată din postura de campioană județeană, echipa din Bistra a trecut de etapele de calificare și s-a calificat în faza finală.

“Noi, fiind un club mic, dintr-o comună, cu posibilități reduse de selecție, ne întrecem cu echipe din orașe cu arie de selecție superioară, mult mai bine organizate structural și financiar. Dar, în timp, cu multe ambiții și multă dăruire am realizat lucruri deosebite, în opinia noastră bineînțeles”, a transmis, cu modestia ce-l caracterizează, Tiberiu Boca.

*CSC Bistra, nivel superior

După câțiva ani în care cu greu s-au găsit soluții financiare pentru deplasări și echipamente, “sportul rege” din localitate a trecut la un nivel superior. În 2014 a fost înființat Clubul Sportiv Comunal Bistra, acreditat de către Ministerul Tineretului și Sportului, cu mai multe discipline sportive, dintre care active sunt fotbal, karate și dans sportiv (zumba). Un club păstorit în totalitate de Consiliul Local Bistra (reprezentat de primarul Traian Gligor), iar în noua organizare lucrurile s-au derulat într-o direcție tot mai bună. Rezultatele nu au întârziat să se îmbunătățească, iar micuții fotbaliști au început să participe, din 2016, la competiția Interliga Națională, care presupune implicarea mai multor copii în același timp, transport și echipament. În plus, în fiecare an clubul organizează la Bistra Campionatul Local de fotbal, două ediții (primăvară și toamnă), la care participă 6-8 echipe de seniori, compuse numai din jucători seniori localnici.

*Colaborare rodnică cu CS Zlatna

Firesc parcă, un alt pas înainte s-a produs în 2016, când s-a pus bazele unei colaborări cu CS Zlatna (președinte Cristian Aron, sprijinit de primarul Silviu Ponoran). Proiectul ce se derulează până în prezent s-a dovedit unul avantajos pentru ambele părți implicate: antrenorul Tiberiu Boca, în funcție de necesități, s-a ocupat de pregătirea anumitor formații de pe Ampoi, însă aspectul cel mai important vine la nivelul jucătorilor. Astfel, în fiecare an competițional, de la Bistra la Zlatna au fost transferați între 10 și 30 de jucători, la echipele de seniori, juniori A1, juniori C și juniori D, un schimb prolific între cele două cluburi.

Rezultate de excepție au înregistrat în ultimul deceniu și fotbaliștii de la Școala Gimnazială “Nicodim Ganea” Bistra, unde din 2010 Tiberiu Boca lucrează ca profesor de educație fizică și sport. La mijloc este multă pasiune și astfel o școală mică, raportat la alte orașe, a reușit performanțe deosebite la nivel zonal, județean și interzonal (interjudețean), atât la fotbalul masculin, cât și în cel feminin. Băieții au devenit în numeroase rânduri campioni zonali (în Munții Apuseni), la ciclul primar și gimnazial, aproape în fiecare an clasându-se între primele 4 echipe din județ în întrecerile organizate de Inspectoratul Școlar Județean Alba. În plus, la Cupa Tymbark, Under 12 și Under 10, amândouă echipele au terminat pe poziția a treia, în ani diferiți (2017 și 2019), la etapa interjudețeană de la Reșița. Nici fetele nu s-au lăsat mai prejos, ba dimpotrivă au realizat performanțe de invidiat în diversele întreceri: *Olimpiada Națională a Sportului Școlar – campioane județene doi ani consecutivi (2018 și 2019) la ciclul primar, anul trecut locul al treilea la Reșița; *Cupa Tymbark Junior – campioane județene la Under 10 în două rânduri, un loc doi la Sântămărie-Orlea (Hunedoara), în 2018; Under 12 – de două ori câștigătoare în Alba, locul doi la faza interjudețeană de la Reșița în 2019; Under 8 – anul trecut campioane județene și locul întâi la faza interjudețeană de la Reșița (în acest an, în fiecare dintre aceste întreceri Bistra a fost calificată în etapele superioare, însă din păcate acestea au fost suspendate).

Au trecut 10 ani în care parcursul nostru a fost mereu pozitiv, cu rezultate bune și foarte bune. Noi am încercat întotdeauna să creăm condiții dintre cele mai bune pentru copiii din comună, să îi pregătim pentru fotbal, dar mai ales pentru viață. Colaborarea cu părinții si autoritățile locale s-a dovedit a fi una benefică pentru mișcarea fotbalistică. Cu siguranță numele comunei Bistra s-a făcut și mai mult cunoscut în Alba și județele limitrofe. Tocmai din acest motiv trebuie să le mulțumesc tuturor celor care în timp au pus umărul și ne-au ajutat: autorităților locale, domnului primar Traian Gligor, echipei de la primărie, părinților fără de care nu puteam exista și, nu în ultimul rând, tuturor generațiilor de mici și mai mari fotbaliști”, a încheiat Tiberiu Boca, antrenor căruia i se potrivește perfect proverbul “omul sființește locul”.

Publicitate

Sport

FOTO: CS Hunedoara – FCSB 3-5 (3-3, 0-2), în Cupa României, după prelungiri | Sărbătoare, meci nebun și lecție!!!

Publicat

în

Hunedoara respiră iarăși fotbal, după ani de anonimat. Partida cu FCSB a însemnat o reconectare la istorie, lângă furnale disputându-se mai mult decât un simplu meci. A fost și o luptă cu trecutul recent chinuitor, cu anii de suferință, dar mai ales o întâlnire a aminirilor de poveste cu un prezent al renașterii.

O adevărată nebunie, o partidă în care amfitrionii au revenit incredibil de la 0-3 și au reușit să egaleze, trimițând meciul în prelungiri, deznodământ greu de anticipat.  A fost lecția Hunedoarei, a suporterilor rebeli și devotați ce înfruntă vremurile și merită altceva, lecția tradiției, modul în care fotbalul adevărat și-a găsit matca.

„Vulturii” și-au revenit din pumni și au declanșat o „remontada” de poveste, P. Simion (83) prinzând șutul vieții, însă în prelungiri Musi (95) și Val. Gheorghe (98) au parafat o calificare tremurată a „buturugii mari”, ce a suferit amarnic.  Concluzie: respect Hunedoara!!!

Electrica Furnizare Discount

A fost un spectacol total, prilej de nostalgii pentru cei ce i-au văzut pe Lucescu cu gașca sa nebună. „Corvinul” s-a reunit în tribună unde au fost Romică Gabor sau Mircea Rednic din generația lor „de aur” ce a dus Hunedoara la echipa Națională și a conectat-o la fotbalul european. Peste 13.000 de suflete au înfruntat ploaia pentru a trăi alături de elevii lui Maxim, antrenor ce nu mai pierduse de aproape doi ani, senzațiile ce nu credeau că le vor mai prinde vreodată, ținând cont de mediocritatea în care s-au zbătut „alb-albaștrii”.

„Vulturii” nu s-au predat și au revenit de la 0-3, golurile lui A. Vlad (58) și Hegheligiu (70) punând gaz pe focul unui stadion și așa fierbinte. Edi Iordănescu a început să tremure, dar tăvălugul „alb-albastru” a măturat diferența de valoare și eșaloane competiționale și de la 0-3, moment când puțini mai credeau în minune, s-a făcut 3-3!”!! Lejeritatea și autosuficiența dată de acea diferență de pe tabelă a fost pedepsită de revenirea halucinantă a Hunedoarei.

Primul meci din istoria Hunedoarei disputat la lumina reflectoarelor (o instalație mobilă pentru care s-a plătit suma de 60.000 de euro) a adus spectacol într-o arenă entuziastă. Un spectacol ce te ducea cu gândul la nebunia după care tânjeam la un meci de fotbal, tribunele fiind aproape pline de fani „alb-albaștri”, ceea ce a dus la un record al asistenței în aceasă fază a Cupei României, „16”-imile de finală.

La Hunedoara s-a respirat fotbal, s-a suferit pentru favoriți, iar liderul Seriei a 9-a a Ligii a 3-a s-a luptat „parte în parte” cu FCSB ce a aliniat o formulă decentă, pentru a evita umilințe trecute de genul Hermannstadt sau CS Mioveni.

La Hunedoara, divizionara terță s-a luat la trântă cu un oponent mult prea puternic, impresia fiind că vizitatorii au tranșat soarta calificării după o oră de joc (dublă I. Stoica 19 și 50, Oaidă – 31), însă reducerea ecartului a însemnat mult mai mult decât modificarea tabelei. A fost imboldul pentru ca în arenă să răsune, triumfal, tunetul „Corvinul, Corvinul”.

Și fotbalul din Alba a fost implicat în acest meci de poveste, respectiv Antonio Bradu, din Zlatna, împrumutat de la Rapid, titular la CS Hunedoara  (înlocuit în minutul 53), respectiv aiudeanul Andrei Cordea la FCSB (a intrat în minutul 56), observator fiind Mihai Țîra, din Alba Iulia, iar antrenor al gazdelor ex-uniristul Florin Maxim.

Lecția actuală a Hunedoarei fotbalistice trebuie să fie percepută și în Cetatea Marii Uniri, unde Unirea Alba Iulia a ajuns ciuca bătăilor și „lanterna roșie’ în seria condusă de hunedoreni. Camipionatul trecut CS Hunedoara a tremurat pentru retrogradare, luptându-se cu Industria Galda și CS Ocna Mureș. Autoritățile au luat însă taurul de coarne și au inițiat un proiect serios, viabil. Se investește masiv în fotbal, s-a cumpărat brandul „Corvinul”, se vrea performanță, se visează la evadarea din mocirlă și ridicarea privirii spre sferele înalte. Hunedoara a învățat umilința, a suferit, dar s-a trezit! Este o lecție! Ecoul se aude și la Alba Iulia????

Foto: Lucian DANCIU

Citește mai mult

Sport

FOTO: Nicolae Stanciu, hat-trick în Cupa Cehiei și evoluție magnifică pentru Slavia Praga

Publicat

în

Ex-uniristul Nicolae Stanciu s-a dezlănțuit și a marcat un hat-trick în Cupa Cehiei, în partida Velavary – Slavia Praga 2-4 (2-0). Divizionara terță a condus neverosimil la mijlocul meciului, 2-0, însă în actul secund a ieșit la rampă fotbalistul originar din Craiva.

Stanciu a fost vioara întâi pentru deținătoarea eventului în Cehia și a înscris în trei rânduri, în minutele 55, 60 – din penalty și 90+1, oferind și o pasdă de gol, la reușita egalizatoare a lui Traore (56).

Nicolae Stanciu a calificat-o pe Slavia Praga în „optimile” Cupei Cehiei. 3 goluri și o pasă de gol reușite de fotbalistul albaiulian

Electrica Furnizare Discount

Nicolae Stanciu a marcat 3 goluri și a dat o pasă de gol în meciul pe care Slavia Praga l-a câștigat în deplasare cu 4-2 (0-2) în fața echipei din eșalonul terț Slovan Velvary, în „16”-imile de finală ale Cupei Cehiei la fotbal. Fotbalistul albaiulian a contribuit decisiv la calificarea echipei sale de club în „optimi”, la pauză intrându-se cu un avantaj de 2 goluri în favoarea formației din eșalonul inferior. S

Nicolae Stanciu și-a dovedit clasa, asta după ce în etapa anterioară a spart gheața în campionat, în partida din etapa a 7-a, Bohemians – Slavia Praga 1-5 (1-0)

Sursa foto: Slavia Praga (facebook)

Citește mai mult

Sport

Inaugurarea pistei de atletism de pe Stadionul “Cetate”: eveniment de marcă, cu Gabriela Szabo și peste 1000 de copii

Publicat

în

Una dintre cele mai importante investiții din ultimele decenii în infrastructura sportivă a municipiului Alba Iulia, reabilitarea pistei de atletism de pe Stadionul “Cetate”, va fi marcată printr-un eveniment sportiv de anvergură (organizator Primăriaa municipiului Alba Iulia, partener ACS Student Sport Alba Iulia), la care sunt așteptați peste 1000 de copii, dar și Gabriela Szabo, o fostă atletă de talie mondială, campioană olimpică la Sydney în 2000 și europeană.

Invesitiția se cifrează la aproximativ 2,7 milioane de lei, fiind acoperită din bugetul local al municipiului Alba Iulia, iar lucrările s-au derulat, câteva luni, în cursul acestui an, recepția fiind miercuri.

Astfel, sâmbătă, 25 septembrie, Asociația Student Sport Alba Iulia intenționează să deruleze o acțiune de amploare, pe noua pistă de atletism, la care va fi prezentă Gabriela Szabo (45 de ani), fosta atletă de aur, multipla campioană mondială și europeană.

Electrica Furnizare Discount

Noi, ACS Student Sport Alba Iulia, din postura de parteneri ai primăriei municipiului Alba Iulia, ne propunem să strângem la start peste 1000 copii, pe care să îi atragem prin premii. De asemenea, dorim să promovăm performerii orașului Alba Iulia, de la cel mai tânăr, la cel mai în vârstă”, a transmis Cătălin Costea, președintele Student Sport Alba Iulia.

Astfel, pe arena din municipiul reședință de județ se vor derula mai multe curse, după cum urmează:

*Cursa Sponsorilor sau a partenerilor (se va alerga o tură de stadion pentru un caz umanitar);

*Cursa Orașelor (o tură de stadion, participanți din toată țara);

*Cursa copiilor defavorizați (proveniți din centrele de copii);

*Cursa Populară (Gabriela Szabo va alerga împreună cu copii sub 7 ani).

Se dorește ca Gabriela Szabo, fost ministru al Sportului, să fie primită așa cum se cuvine în “Cealaltă Capitală”, cu onoruri efectuate de Garda Cetății în cadrul unui ceremonial al Schimbului de Gardă la Poarta a III-a (cu salve de tun). Cu trei medalii olimpice la activ, de zece ori consecutiv cea mai bună atletă din România și desemnată în 1999 atleta anului de IAAF și sportiva anului în lume de APSM, Gabriela Szabo va susține, în acea perioadă, la Hotelul “Medieval”, o conferință de presă, alături de Gabriel Pleșa (primarul municipiului) și Cătălin Costea, reprezentantul Student Sport Alba Iulia.

Pentru acest moment cu totul special, bugetul evenimentului (partener media “Ziarul Unirea” și Radio Unirea FM) este estimat în jurul sumei de 26.000 de lei, dintre care în jur de 7.500 de lei pentru medalii, cupe, trofee și plachete, 6000 de lei – premii în vouchere la cele 10 categorii (300 lei – locul întâi, 200 lei – locul doi, 100 lei – locul trei), plus alte cheltuieli legate de deplasare, sonorizare, voluntari, promovarea evenimentului.

“Sportul trebuie adus la rang de artă, iar pentru a reuși acest lucru, comunitatea locală și comunitatea sportivă trebuie să lucreze împreună. Vrem să oferim cele mai înalte condiții copiilor și totodată, vrem ca firmele din județul Alba să participe la dezvoltarea armonioasă, educativă și socială a orașului”, a mai spus oficialul ACS Student Sport Alba Iulia.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare