FOTO. Bijuterie inspirată după colierul Reginei Maria, cu harta României Mari realizată din aur, expusă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

O bijuterie în valoare de 6.000 de euro, lucrată manual din argint și aur, care are în centru harta României Mari și anul 1918, inspirată după colierul Reginei Maria, este expusă în luna aprilie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Bijuteria care are în centrul ei harta României de la 1918 a fost donată de către bijutierul Victoria Geutskens cu ocazia Centenarului Unirii, potrivit reprezentanților muzeului.

ELIT

”Bijuteria realizată de Victoria Geutskens este inspirată după colierul Reginei Maria. Piesa este unică, lucrată manual, din argint și aur pur, decorată cu pietre prețioase și ascunde cinci simboluri. Pornind de la harta României Mari, realizată din aur pur, bijutierul a lucrat în filigran o structură piedestal pentru piesa centrală, stilizând cu pietre roșii lacrimile de sânge ale eroilor jertfiți pentru libertatea și identitatea națională. Acestea par să plângă la hotarele țării. Coborând apoi privirea spre cel de-al doilea nivel al autorului de artă, Victoria Geutskens prinde România salbă, într-o horă a horelor cu cercuri migăloase, înnobilate cu flori de colț, aur al Munților Apuseni, unite de mici inimi din aur pur, în care par să se fi sfârșit lacrimile de eroi”, se arată în descrierea care însoțește bijuteria expusă în luna aprilie la muzeul din Alba Iulia.

Bijuteria cântărește 241 de grame, iar valoarea ei este estimată la 6.000 de euro, a spus Victoria Geutskens

Mihail David - 2020

”Orice piesă trebuie privită foarte atent la tehnica de lucru, ori acesta este filigranul. Filigranul, original, nu poate fi făcut decât manual, este o dantelă dintr-un fir subțire care se mai lucrează în puține bijuterii din Europa”, a spus Victoria Geutskens.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Exponatul a fost donat muzeului într-o cutiuță de lemn, îmbrăcată în catifea și piele, iar pe exterior era gravat ”Alba unește România”.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia are în fiecare lună un exponat.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...