Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO. Bijuterie inspirată după colierul Reginei Maria, cu harta României Mari realizată din aur, expusă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O bijuterie în valoare de 6.000 de euro, lucrată manual din argint și aur, care are în centru harta României Mari și anul 1918, inspirată după colierul Reginei Maria, este expusă în luna aprilie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Bijuteria care are în centrul ei harta României de la 1918 a fost donată de către bijutierul Victoria Geutskens cu ocazia Centenarului Unirii, potrivit reprezentanților muzeului.

”Bijuteria realizată de Victoria Geutskens este inspirată după colierul Reginei Maria. Piesa este unică, lucrată manual, din argint și aur pur, decorată cu pietre prețioase și ascunde cinci simboluri. Pornind de la harta României Mari, realizată din aur pur, bijutierul a lucrat în filigran o structură piedestal pentru piesa centrală, stilizând cu pietre roșii lacrimile de sânge ale eroilor jertfiți pentru libertatea și identitatea națională. Acestea par să plângă la hotarele țării. Coborând apoi privirea spre cel de-al doilea nivel al autorului de artă, Victoria Geutskens prinde România salbă, într-o horă a horelor cu cercuri migăloase, înnobilate cu flori de colț, aur al Munților Apuseni, unite de mici inimi din aur pur, în care par să se fi sfârșit lacrimile de eroi”, se arată în descrierea care însoțește bijuteria expusă în luna aprilie la muzeul din Alba Iulia.

Bijuteria cântărește 241 de grame, iar valoarea ei este estimată la 6.000 de euro, a spus Victoria Geutskens

”Orice piesă trebuie privită foarte atent la tehnica de lucru, ori acesta este filigranul. Filigranul, original, nu poate fi făcut decât manual, este o dantelă dintr-un fir subțire care se mai lucrează în puține bijuterii din Europa”, a spus Victoria Geutskens.

Exponatul a fost donat muzeului într-o cutiuță de lemn, îmbrăcată în catifea și piele, iar pe exterior era gravat ”Alba unește România”.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia are în fiecare lună un exponat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea