Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Bătălia de pe ”Câmpul Pâinii”, comemorată la Șibot. Participare și festivități modeste în acest an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

celebrare-batalie-campul-painii23Bătălia de pe ”Câmpul Pâinii, un episod al luptei dintre armatele creștine și cele otomane , a fost comemorată, joi după-masa, cu ocazia împlinirii a 537 de ani de la momentul din 13 octombrie 1479.

Evenimentul s-a petrecut  la statuia eroului Pavel Chinezu, situată în gara din Șibot, în prezența a unui număr redus de participanți ( aprox. 20 persoane), cea mai mică participare din ultimii cinci ani, de când sunt organizate manifestări dedicate acestui episod, care reprezintă un moment de cotitură în lupta antiotomană în Transilvania și Ungaria. Au lipsit de asemenea,  festivitățile de punere în scenă a luptei desfășurate cu cinci secole în urmă.

Comemorarea a început la ora 18.00, cu o slujbă de pomenire oficiată de preotul paroh Enydi de la biserica Greco – catolică din Orăștie și cu depuneri de coroane la statuia marelui erou de la 1479. Alocuțiunile au fost deschise de dr. Mihai Căstăian, cercetător științific secția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, director la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, care încă de la început și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care autoritățile județului Hunedoara au sprijinit organizarea unui eveniment de o asemenea însemnătate.

,,Sper ca anul viitor să ne mobilizăm cu mai mult temei, cu mai mult interes și cu mai multă lume. Pentru că azi suntem atât de puțini aici, trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorități. Patriotismul ține de sufletul fiecăruia, dar nesusținut de instituții, nesusținut cu finanțările necesare duce la pierderea tradițiilor, ceea ce noi nu ne dorim, iar prezența noastră arată că suntem hotărâți să continuăm păstrarea acestor tradiții”, a spus profesorul Căstăian.

În ceea ce privește amplasarea monumentului în locul în care se află în prezent, Mihai Căstăian a spus că monumentele nu pot fi puse pe roți și mutate oriunde (făcând trimitere la unele voci care doresc mutarea monumentului). ,,Dacă aici a fost pus, aici trebuie să rămână. Dacă vrem să facem un alt monument, unul național pentru bătălia de la ,,Câmpul Pâinii” să ne dăm mâna, să găsim un arhitect și să construim un monument pe care să-l așezăm într-un loc unde să-l vadă toată lumea”, a completat profesorul.  La rândul său, primarul comunei Șibot, Ilie Tomuș și-a exprimat mulțumirea pentru cei care și-au lăsat problemele pentru a participa la această comemorare a bătăliei de pe ,,Câmpul Pâinii. Și el și-a arătat regretul că în loc de o sărbătoare de amploare așa cum se spera să aibă loc, s-a transformat într-o activitate modestă sub așteptările celor care  sunt mai aproape de patriotism, de istorie. Au mai luat cuvântul: președintele Pro Cugir, Aurel Voicu, Cristina Miclea, muzeograf la Muzeul de Etnografie Șibot, dr. ing. col. în rezervă Constantin Avădanei – Asociația  Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, filiala Alba.  Bătălia din toamna anului 1479 a avut loc între armata turcă, condusă de Ali Kodşa, Skender, Isa şi Bali, cu un efectiv al forţelor otomane în jur de 20.000 soldaţi şi un corp de infanterie din Ţara Românească, numărând aproape 2.000 de infanterişti, şi armata transilvăneană, condusă de Ştefan Báthory, armata bănăţeană condusă de Pavel Chinezul (Cneazul), armata sârbilor a despotului sârb Vuk Brankovici, şi o armată din Ţara Românească a lui Basarab Laiotă cel Bătrân, totalul trupelor creştine fiind apreciat între 12.000 şi 15.000 oameni. Bătălia decisivă are loc pe 13 octombrie, pe Câmpul Pâinii. După atacuri şi contra-atacuri, armata creştină este aproape depăşită, moment în care apar trupele lui Pavel Chinezul (Cneazul), care s-au apropiat pe la marginea pădurii, dând impresia unei “păduri mişcătoare”, după cum spun istoricii.

Intervenţia salutară a comitelui de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă.  La eveniment au mai luat parte: Dorin David – președintele Societatea Culturală ,,Vinereana”, Marcel Muntean – Cavalerii Templieri ,,Sf. Cruce” –Deva, reprezentanți ai Asociației ,,Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Orăștie, Vistian Blaga vicepreședinte Asociația Pro Cugir,  Marcel Filimon – viceprimar Șibot,  reprezentanți ai Asociației Ofițerilor în Retragere și Rezervă ,,Nicolae Macici” Orăștie.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=2832]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea