FOTO: Atacul insurgenţilor asupra Cetăţii Alba Carolina. Cum a rezistat într-unul dintre cele mai dificile momente din istorie
Cetatea Alba Carolina a intrat în atmosfera anilor 1848 când comandatul Cetăţii a refuzat să pună fortificaţia la dispoziţia trupelor generalului polonez Iosif BEM, considerând ca are în continuare mijloace de apărare şi va rămâne în subordinea Împăratului de la Viena.
În 20 octombrie 1848 Cetatea intră în stare de asediu, decretată de comandamentul Cetății. Din acel moment și până la evenimentele din iarna lui 1848 – primăvara lui 1849 trupele revoluționare maghiare au reușit să preia orașe precum Sibiul sau Brașovul. Forțele austro-ruse au fost împinse până în Muntenia. Singurele două bastioane ale armatei austriece în Transilvania, care au rezistat au fost Cetatea Devei și Cetatea din Alba Iulia. În această perioadă de grea incertitudine, când sorții de izbândă înclinau în partea revoluționarilor maghiari, Cetatea a început un proces de organizare, de aprovizionare, de consolidare a meterezelor cu palisade noi; s-a trecut la dezarmarea cetățenilor din interiorul fortificației și din afara ei; s-a realizat un plan de apărare care prevedea blocarea accesului pe Poarta I și Poarta a III-a, prin ridicarea podurilor mobile și alte mijloace.
În 14 martie 1849, insurgenții au luat podul de la Partoș și au început să se organizeze pe raza localităților din jurul Cetății pentru atac. Între 16 și 25 martie 1849 Cetatea din Alba Iulia a fost practic sub asediu. Este de remarcat că în interiorul Cetății se aflau la acea vreme regimentele de graniță românești formate din români, care erau la dispoziția comandamentului Cetății, pentru apărare. Din rândul acestor grăniceri este remarcat locotenentul-major Mânzat. Apărarea Cetății fiind constituită, în perioada martie-iulie 1849 fortificația bastionară a fost în repetate rânduri asediată. Deși slăbită, Cetatea a rezistat asediului insurgenților, dar a fost unul dintre cele mai grele momente prin care a trecut Cetatea bastionară în istoria ei.
Reconstituirea luptei s-a desfăşurat pe Latura de Vesti a Cetăţii.
[nggallery id=1863]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana