FOTO: Conferinţă de informare privind avantajele medierii, la Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

Sâmbătă, 9 martie, începând cu ora 9.00, la Hotel Parc din Alba Iulia s-a desfăşurat conferinţa organizată de „Asociaţia Centrul de Mediere Alba”, asociaţie profesională în domeniul medierii, membră a U.C.M.R., care a reunit mediatori din judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara, magistraţi, avocaţi, executori judecătoreşti, reprezentanţi ai principalelor instituţii publice locale.

În deschiderea conferinţei au salutat reglementarea medierii în legislaţia naţională, în baza Directivei europene 52/2008 , prin ultimele modificări aduse Legii 192/2006 şi introducerea  medierii ca instituţie juridică modernă şi adaptată nevoilor justiţiabililor: Ion Dumitrel- preşedintele Consiliului Judeţean Alba; Horaţiu Josan- primarul Municipiului Aiud; Dan Nariţa- directorul Cancelariei Prefecturii Alba; Aurelian Mocan – judecător,  vicepreşedintele Tribunalului Alba;Eugen Fulop – procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia;Ioan Rus, avocat, Decanul Baroului Alba; Angelica Mocan- mediator, membru în Consiliul de Mediere din România, vicepreşedintele Uniunii Centrelor de Mediere din România

ELIT

Problematica abordată a fost diversă, referenţii analizând, din perspectiva teoretică şi practică următoarele teme :
– Procedura Informării Prealabile asupra medierii şi avantajele acesteia; tipuri de conflicte în care se impune parcurgerea obligatorie a informării; actele care se întocmesc şi sancţiuni procedurale ale nerespectării obligaţiei de informare;- Angelica Mocan-membru în Consiliul de Mediere din România;
-Medierea în cazul conflictelor în materie penală- Aurelian Mocan, Vicepreşedintele Tribunalului Alba;
– Relaţia mediator -avocat; Ioan Rus- Decanul Baroului Alba;
-Medierea în insolventa; Mihail Butuc- reprezentantul Filialei Judeţene Alba  a practicienilor în  insolvenţă ;
-Publicitatea profesiei de mediator şi a formelor de exercitare a profesiei; mediator Mircea Crişan.

Seminarul a avut un caracter interactiv, participanţii dialogând cu referenţii, pe diverse teme legate de implementarea medierii în legislaţia naţională, ocazie cu care s-a evidenţiat importanta informării prealabile cu privire la avantajele medierii, pentru a asigura justiţiabililor o bună cunoaşterea a medierii, că metoda alternativă de soluţionare a litigiilor, raportat la procedura judiciară.

Mihail David - 2020

Angelica Mocan, membru în Consiliul de Mediere din România, a subliniat că „obiectivul de a asigura un acces mai bun la justitite, ca parte a politicii Uniunii Europene de instituire a unui spaţiu de libertate, securitate şi justiţie, include potrivit Directivei Europene nr. 52/2008, preivind anumite aspecte ale medierii în materie civilă şi comercială, accesul la metode de solutionar a litigiilor, atât pe cale judiciară, cât şi extrajudiciara. Medierea poate asigura o soluţionare extrajudiciară eficienta , din perspectiva costurilor şi  rapidităţii, a litigiilor în materie civilă şi comercială , prin intermediul unor proceduri adaptate nevoilor părţilor. Acordurile rezultate din mediere sunt respectate voluntar şi menţin o relaţie amiabilă şi durabilă între părţi. ” Mediere ” în sensul legislaţiei U.E. înseamnă un proces structurat, în care 2 sau mai multe părţi într-un litigiu, încearcă, din proprie iniţiativă să ajungă la un acord privind soluţionarea litigiului dintre ele, cu asistenta unui mediator. Acest proces poate fi iniţiat de către părţi, recomandat sau impus de către instanţă de judecată.”

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

4 Comentarii

zzz 9 martie 2013 at 18:26

Medierea = TZEAPA ! Asa cum este conceputa legea NU exista decat dezavantaje !

zuza 10 martie 2013 at 8:38

vrei sa spui „COSMARUL AVOCATILOR”

Viorel Danciu 11 martie 2013 at 13:14

Tzeapa pentru cine ? poate pentru cei care vor sa piarda timpul si banii justitiabililor, facandu-se ca lucreaza pentru ei….suna cunoscut ? e tzeapa pentruc cei care nu o inteleg si nici nu vor s-o inteleaga…..pentru parti in nici un caz…. cui ii este teama de mediere ? celor care au crezut ca au monopol asupra litigiilor, dar vremurile alea s-au dus…..

Stareta 11 martie 2013 at 14:44

De ce sa-ti fie teama de mediere ? Te feresti de ea pentru ca este pierdere de timp.Cel interesat sa dea teapa o face si cu sentiinta judecatoreasca.De multe ori pagubasul ramane cu sentiinta si nu poate executa.Este adevarat ca cheltuielile sunt mai mari, dar de cele mai multe ori tot la judecata ajungi.Daca nu ma inteleg cu partea de buna voie, pe cale amiabila, cu ce ma poate ajuta medierea ?Cel de rea credinta gaseste portite intotdeauna,iar pagubitul ramane fara bani, cu stres si timp pierdut.Si apoi ,ce avocat te sfatuieste de mediere?Onorariul frumos il are din proces,indiferent ca tu ai castig de cauza sau nu.Totul este o mizerie,iar ce se intampla prin tribunale si judecatorie, mai mare rusinea.Justitia este de-a dreptul oarba.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...