FOTO: Astăzi a avut loc Festivalul „Datină Străbună pe Secaşe”, la Doştat în județul Alba
Astăzi la Doştat s-a desfăşurat cea de-a XXII-a ediţie a festivalului de folclor „Datină Străbună pe Secaşe”. Manifestarea a debutat la ora 11.00, cu Fanfara Judeţului Alba şi parada portului popular, în cadrul căreia ansamblurile invitate și-au prezentat portul tradiţional, ilustrând asemănările şi diferenţele dintre cele 11 localităţile participante (Câlnic, Cergău, Daia Română, Doştat, Loamneş, Miercurea Sibiului, Mihalţ, Ohaba, Păuca, Roşia de Secaş, Şpring).
„A XXII-a ediție a festivalului „Datină Străbună pe Secaşe” a avut succes. Lumea a venit entuziasmată, este un festival de folclor care unește prin cultură tradițională județele Alba și Sibiu și are ca scop conservarea și transmiterea obiceiurilor din Țara Secașelor. Este un parteneriat între 3 primării din Sibiu și 6 din județul Alba și se organizează la începutul anului. Oamenii de la țară țin foarte mult la folclor. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba şi Primăria şi Consiliul Local Doştat”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, prezent la eveniment.
În cadrul evenimentului au susținut recitaluri pe lângă ansamblurile celor 11 localităţi, Ansamblul folcloric al judeţului Alba condus de profesorul Alexandru Pal şi soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ.
Manifestarea culturală – “Festivalul Datină străbună pe Secaşe” a fost iniţiată de prof. Ioan Popa de la Roşia de Secaş şi a reuşit să adune an de an numeroşi participanţi atât în calitate de actanţi cât şi ca simpli participanţi.
Evenimentul se desfăşoară alternativ în cele două judeţe, iar comuna Doştat este pentru prima dată gazda evenimentului.
[nggallery id=1072]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS
Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO, sărbătorită la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Plăcuța UNESCO, dezvelită de Raluca Turcan: Certifică recunoașterea internațională a manuscrisului CODEX AUREUS Astăzi, 16 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, reprezentată de domnul director Cristian Mladin, a fost gazda unui eveniment dedicat patrimoniului cultural românesc, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG