Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Anunţuri pe Facebook pentru căutarea bunurilor luate de ape şi pentru sprijinirea sinistraţilor, după viitura devastatoare din Munţii Sebeşului

Publicat

în

Mai multe sate din sudul judeţului Alba au fost grav afectate de ploile de la sfârşitul săptămânii trcute și îşi revin cu greu după distrugerile provocate de viitură. Forţa apei este demonstrată de zecile de autoturisme distruse, unele fiind ”împachetate” ca nişte curtii de carton.

Cel mai greu încercat este satul Răchita din comuna Săsciori. Autorităţile au reuşit duminică seara să repare podul rutier astfel încât în sat să poată ajunge utilaje grele care să decolmateze valea. 30 de maşini au fost distruse doar Răchita. 50 de locuinţe au fost inundate în sat, iar drumul judeţean a fost rupt pe şapte tronsoane. Răchita nu are apă potabilă, şi nici electricitate şi gaza metan, toate reţelele fiind distruse de viitură. 90 de oameni din totalul de 200 de locuitori au părăsit satul în prima zi.

Crucea Roşie Alba a transportat duminică ajutoare, dar resursele sunt insuficiente. Două echipe, formate din 9 persoane, s-au deplasat cu două maşini la Răchita, dintre care una 4×4, şi o remorcă, pentru a distribui alimente (240 buc. pateuri, 216 conserve, 200 pâini, 400 litri apă) şi 200 pachete igienico sanitare, 100 perechi cizme şi peste 300 seturi de lenjerii de pat. O altă echipă formată din trei persoanea distribuii 200 l de apă familiilor afectate din comuna Săliştea. Reprezentanţii Crucii Roşii fac apel la oameni să doneze alimente şi alte obiecte la sediul organizaţiei din Alba Iulia, str. Bucureşti, nr. 16.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un întrepărinzător care are angajaţi din Răchita a lansat şi el, pe Facebook, un apel pentru donaţii: ”Am câţiva angajaţi din localitate şi aş vrea neapărat să îi ajut cum pot. Nu mai au nimic, nici haine, nici electrocasnice, nici lemne, totul a fost luat de ape, inclusiv autoturismele. Aşa că dacă aveţi pe acasă îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte de uz casnic pe care nu le mai folosiţi va rog să îmi spuneţi în privat până cel târziu miercuri să le pot duce cât mai repede. Dacă vreţi şi puteţi inclusiv bani, oricât se poate”.

Reţeaua de socializare a fost folosită şi de Primăria comunei Săliştea, care a chemat oamenii să ajute la îndepărtarea efectelor viiturii: ”Fac un apel umanitar şi de voluntariat la toţi cetăţenii apţi de muncă din Săliştea, Tărtăria, Săliştea Deal şi din alte localităţi, ajutati-vă semenii aflaţi în dificultate. Prioritari fiind: 1 – cei care le-a intrat apa în case, 2 – cei cu pivniţele inundate, 3 – cei care au curţile colmatate”.

O campanie umanitară a fost demarată şi de Primăria Sebeş: ”Ca urmare a fenomenelor meteorologice recente, care au afectat mai multe localităţi din vecinătatea Sebeşului, primarul Dorin Nistor a iniţiat o campanie umanitară, de ajutorare a comunităţilor din Sebeşel, Răchita, Pianu, afectate de furia apelor. Toţi cei interesaţi, atât persoane fizice, cât şi juridice, pot face donaţii în produse (alimente neperisabile, apă), care se vor colecta zilnic, la Sala „Florin Fleşeriu” II, între orele 09:00-18:00”.

În multe situaţii, autovehiculele oamenilor au fost purtate sute de metri. Un proprietar din Pianu a lansat un anunţ, tot pe Facebook, despre o remorcă pe care nu o mai găseşte: ”Dacă cumva vedeti o remorcă cu cadru metalic agăţată pe undeva, vă rog să mă anunţaţi!”. Răspunsul a venit prompt: ”Am văzut o remorcă pe luncă, prin sălcii, dar nu poţi să intri acum acolo pt că mai merge apa pe luncă”.

Pe lângă Răchita, viitura a afcetat grav şi localităţile Sebeşel, Strungari, Pianu de Sus şi Săliştea. Sunt sate vecine aflate în zona în care s-a manifestat ploaia puternică căzută sâmbătă. Încă de duminică, voluntari din mai multe localităţi ale judeţului au fost prezenţi în zonele afectate pentru a ajuta la îndepărtarea nămolului şi a resturilor rămase după inundaţii. De asemenea, zeci de pompieri au acţionat şi acţionează în zonă în sprijinul oamenilor. În prima zi, au fost chemate forţe suplimentare din patru judeţe. De asemenea, militari ai unei unităţi din Alba Iulia au primit sarcina de a repara podul care asigură legătura rutieră spre satul Răchita.

Situaţia efectelor inundaţiilor:
Comuna Pianu:
– 18 persoane salvate de către personalul ISU;
– 50 persoane autoevacuate;
– s-a evacuat apa din 120 locuinţe inundate;
– 140 locuinţe afectate;
– 4 km drumuri comunale colmatate şi parţial distruse;
– 10 autoturisme luate de viitură;
– 2 remorci luate de viitura;
– 1,5 km drum judeţean DJ704A (Pianu – Strungari) acoperit cu aluviuni şi decolmatat la ora 12.00;
– reţeaua de electricitate afectată şi remediată în 01.06.2019 orele 23.00;
– 190 curţi inundate;
– 30 fântâni inundate;
– 1 pod peste DJ704A colmatat;
– 13 podeţe colmatate (acces curţi);
– 200 ha terenuri agricole inundate; Comuna Săliştea:
– 60 persoane autoevacuate;
– s-a evacuat apa din 35 gospodării inundate;
– 100 locuinţe afectate;
– 7 autoturisme afectate;
– reţeaua de apă potabilă afectată;
– reţeaua de electricitate afectată;
– reţeaua de gaz metan afectată;

Comuna Săsciori

Localitatea Răchita:
– 6 persoane salvate de către personal ISU;
– 90 persoane autoevacuate;
– 30 autoturisme luate de viitură;
– 50 locuinţe afectate;
– 1 pensiune turistică inundată;
– 10 stâlpi de electricitate distruşi;
– DJ 107A afectat pe 7 tronsoane;
– 1 pod peste valea Răchitei distrus;
– 15 podeţe cu acces la curţi, colmatate;
– reţeaua de apă potabilă afectată;
– reţeaua de electricitate afectată;
– reţeaua de gaz metan afectată;

Comuna Săsciori

Localitatea Sebeşel:
– 15 persoane autoevacuate;
– reţeaua de apă potabilă afectată;
– reţeaua de electricitate afectată;
– reţeaua de gaz metan afectată;


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO VIDEO| Investiții la Abrud: A fost semnat contractul pentru centrul recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane

Publicat

în

FOTO VIDEO| Investiții la Abrud: A fost semnat contractul pentru centrul recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane

Marți, 24 mai, a fost semnat contractul pentru elaborarea proiectului tehnic, servicii de verificare tehnică a proiectului, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări de contrucție și instalații, privind Dezvoltarea integrată a orașului Abrud, prin realizarea unui Centru Recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane aferente Pieței Eroilor, Pieței Cuza Vodă și Străzii Ioan Buteanu.

„Nădejdea noastră de schimbare prinde contur și orașul nostru redevine ceea ce a fost cândva: o nestemată a munților Apuseni!”, a transmis Cristian Alexandru Albu, primarul orașului Abrud.

Se va realiza un centru recrativ în interiorul ruinei fostei Biserici Unitariene amplasată în Piața Cuza Vodă și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și Stradă Ion Buteanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul cuprinde lucrări la clădirea fostei Biserici Unitariene – COMPONENTĂ A. Sunt necesare lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici- zona navei și turnul estic.

În completarea acestui obiectiv, proiectul propune reabilitarea infrastructurii urbane din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și stradă Ion Buteanu – COMPONENTĂ B, prin amenajări specifice (sistematizare verticală, refacerea infrastructurii edilitare, reabilitarea componentelor valoroase, intervenții de peisagistică , dotare și mobilare cu mobilier urban de calitate, accesibilizare pentru persoane cu deficiențe), care să reîntregească imaginea centrului istoric și să ofere locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care să pună în valoare totodată valorile materiale și patrimoniu.

REALIZAREA UNUI CENTRU RECREATIV ÎN CLĂDIREA FOSTEI BISERICI UNITARIENE

 • consolidarea, restaurarea și reîntregirea volumului ruinelor bisericii prin aducerea la nivel la partea superioară a zidurilor navei;
 • realizarea unui planșeu mixt pe structura metalică și suprabetonare deasupra spațiului central;
 • realizarea unui nivel parțial îngropat retras cu cca 2.25m în zona centrală a navei; cota de călcare peste noul nivel va fi la cca 45 cm mai sus față de cota de călcare existența la ora actuală în clădire. Structura noului nivel va fi integral din beton armat.
 • lucrări de consolidare și reabilitare în zonele afectate, precum și lucrări de restaurare a elementelor de piatră;
 • poziționarea unei structuri metalice în interiorul turnului estic- planșee din metal care să delimiteze tumul pe 3 nivele;
 • refacerea scării din tumul estic pe structura metalică tratată cu vopsea termospumanta;
 • instalații electrice interioare, instalații de încălzire, de ventilare și instalații santiare și de canalizare, branșamente la utilități;
 • se va realiza următoarele compartimentării: Sala multifuncționala; Spațiu expozițional; Sala consiliere; Sala socializare și belvedere.

Prin amenajarea unui centru recreativ contemporan va transformă zona într-un nucleu atractiv pentru locuitori, reducând astfel nivelul ridicat de utilizare a autoturismelor persoanale în oraș.

REABILITAREA INFRASTRUCTURII URBANE AFERENTE DIN PIAȚA EROILOR, PIAȚA CUZA VODĂ ȘI STR. ION BUTEANU

 • Se va realiza reabilitarea integrală a infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și str. Ion Buteanu cu îmbrăcăminte din piatră naturală. Acesta presupune restructurarea totală a zonei, creșterea semnificativă a spațiilor pietonale de calitate în raport cu spațiile destinate circulației auto și parcărilor, înlocuirea imbracamîntilor neadecvate asfaltice sau din dale prefabricate cu imbracaminti de calitate din piatră naturală și creșterea calității vieții locuitorilor orașului Abrud.
 • Se va reorganiza spațiului verde existent în Piața Eroilor prin regândirea într-o manieră mai puțîn rigidă a relației dintre circulațiile pietonale, spațiile verzi și obiectele cu valoare deosebită amplasate în interiorul acestora; se va elimina vegetația existența și fără valoare dendrologică care obturează vizual obiectivele arhitecturale valoroase din zona, cât și a vegetație de tip gard viu care împiedica circulația liberă a pietonilor în piața;
 • Se va plantă în locul arborilor existenți, 20 bucăți arbori maturi, în grupuri și aliniamente vegetale;
 • În Piajoa Cuza Vodă și str. Ion Buteanu – lucrările vizează restructurarea integrală a amplasamentului;
 • se va reabilita sistemului de iluminat public și arhitectural;
 • se va reabilita infrastructură pentru cabluri;
 • se va efectua canalizare pluvială nouă;
 • se va monta mobilier urban cu design contemporan și caracteristici antivandalism;
 • se va accesibiliză spațiul pentru persoanele cu deficiențe.

Pe lângă stimularea implicării locuitorilor în activitățile cultural-recreative, de petrecere calitativă a timpului liber, de recreere, de educație extrașcolară etc, vor contribui inclusiv la dezvoltarea relațiilor interpersonale, construirea de abilitați sociale, dezvoltarea capacității de integrare socială, în special a persoanelor provenind din grupurile vulnerabile.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Cetatea dacică de la Căpâlna ar putea fi restaurată: CJ Alba va prelua în administrare locația aflată pe lista monumentelor UNESCO

Publicat

în

Cetatea dacică de la Căpâlna ar putea fi restaurată: CJ Alba va prelua în administrare locația aflată pe lista monumentelor UNESCO

Cetatea dacică de la Căpâlna ar urma să fie restaurată, un proiect de hotărâre privind preluarea fortificaţiei dacice de pe Valea Sebeşului fiind pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Alba din 24 mai 2022.

Cetatea urmează să fie trecută din proprietatea comunei Săsciori în proprietatea Consiliului Judeţean. Decizia are la bază şi faptul că mai multe licitaţii pentru proiectarea lucrărilor de restaurare şi punere în valoare a monumentului, organizate în ultimii trei ani de Institutul Naţional al Patrimoniului, prin Programul Naţional de Restaurare, au fost anulate, din lipsă de ofertanţi.

”Conform legislaţiei în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, Judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba, are obligaţia să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecţie a acestora, să protejeze, să conserve şi să pună în valoare Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru realizarea acestor obligaţii, Situl arheologic Căpâlna, care cuprinde Cetatea de la Căpâlna şi zona primară de protecţie, trebuie să fie cuprins în domeniul public al Judeţului Alba, conform legii nr. 50/1991 privind autorizarea executărilor lucrărilor de construcţie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în documentaţia proiectului.

În prezent, ruinele cetăţii se află într-un stadiu avansat de degradare, fiind acoperite în cea mai mare parte cu vegetaţie, astfel încât aproape că nu mai este posibilă vizualizarea zidurilor rămase din vechea fortăreaţă dacică. Cetatea se află pe Valea Sebeşului, în comuna Săsciori, la circa 2 kilometri de satul cu acelaşi nume.

Aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ca fortificaţie inclusă în reţeaua de apărare a Daciei, cetatea de la Căpâlna este cel mai important obiectiv de patrimoniu dacic din judeţul Alba. A fost ridicată, cel mai probabil, din ordinul regelui Burebista, în secolul I î.Hr., cât timp dacii erau încă liberi, fiind un punct strategic în apărarea accesului spre Sarmizegetusa. Avea un perimetru de 280 metri, două centuri de ziduri şi trei turnuri, precum şi şanţuri de apărare cu adâncimi variabile, grupate într-un platou oval.

Cetatea era, totodată, centru tribal, dovadă stând tezaurul de vestigii descoperit – vase ceramice, vase de sticlă, scripeţi, piese metalice de îmbrăcăminte, pinteni, pumnale, vârfuri de suliţe şi săgeţi. În prezent, cetatea de la Căpâlna e o umbră a ceea ce era în antichitate.

„Zona protejată Căpâlna” are o suprafaţă de 490 ha (din care situl Căpâlna – 55 ha) şi se situează în sud-vestul teritoriului administrativ al comunei Săsciori, la circa 2 kilometri de vatra satului Căpâlna. Calea de acces este DN 67 C Transalpina, care leagă oraşele Sebeş (Alba) şi Novaci (Gorj). Situl are un singur acces, prin şaua care leagă Dealul Cetăţii de Dealul Stăunilor. Accesul pe platoul pe care este amplasată Cetatea Dacică Căpâlna se poate face pornind de la şosea pe o potecă de circa 2,3 kilometri, parţial circulată cu mijloace auto 4 x 4.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| Lucrările de la Viaductul Aciliu de pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, pe ultima sută de metri: Când vor fi ridicate restricțiile de circulație

Publicat

în

VIDEO| Lucrările de la Viaductul Aciliu de pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, pe ultima sută de metri: Când vor fi ridicate restricțiile de circulație

Înlocuirea sistemelor de acoperire la rosturile de dilatație de pe Viaductul Aciliu pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu se apropie de final.

Lucrările se vor încheia până la finalul acestei săptămâni și toate restricțiile de circulație din zonă vor fi ridicare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vă reamintim că pentru a permite executarea acestor lucrări traficul a fost închis complet pe sensul Sebeș – Sibiu, între nodurile Cunța și Săliște iar circulația se desfășoară deviat pe DN1. Traficul este deviat pe DN 1, breteaua care iese din autostradă în DN1 va avea prioritate de trecere față de autovehiculele care circulă dinspre Sibiu!

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare