Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ Alba Iulia, premiul întâi din partea Ambasadei Franţei pentru valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului celei mai mari cetăţi din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba Iulia a primit, din partea Ambasadei Franţei, premiul întâi pentru regenerarea urbană a celei mai mari cetăţi din România.

Proiectul premiat se încadrează într-o strategie de ansamblu a Municipiului Alba Iulia de peste 15 ani, care a vizat numeroase initiative  urbane şi patrimoniale. Rezultatele s-au concretizat în schimbarea la faţă a celei mai mari cetăţi din România, prin regenerare urbană.

Festivitatea de decernare a premiilor pentru concursul de proiecte „Oraşe durabile” a avut loc la Bucureşti, la  Ambasada Franţei,  luni, 14 mai, în prezenţa doamnei Ambasador Michèle Ramis.

Municipiul Alba Iulia a câştigat locul I, la categoria „Valorificarea construcţiilor şi reabilitarea patrimoniului”.  Proiectul cu care s-a înscris Municipiul în competiţie-„Reabilitarea centrului istoric al oraşului Alba Iulia, fortificaţie de tip Vauban, drumuri de acces, iluminat exterior şi mobilier stradal, spaţiu interior”-, a adus în atenţie rezultatele amplului proces de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii Alba Carolina, lucrări finanţate din fonduri europene.

Regenerare urbană

La această categorie a concursului a fost şi cea mai strânsă competiţie, 9 proiecte, faţă de 5-6 proiecte la celelalte trei secţiuni ale concursului. Alba Iulia s-a aflat în competiţie cu municipii şi oraşe precum: Cluj Napoca, Craiova, Roman, Sinaia, Slatina.

Dl. viceprimar Gabriel Pleșa a reprezentat Municipiul Alba Iulia și a primit o diplomă + un trofeu din partea dnei. Ambasador Michèle Ramis, precum și din partea companiei Holcim. Premiul va consta de asemenea într-o vizită de studiu în Franța, în cadrul căreia reprezentanții Municipiului Alba Iulia vor vizita situri cu exemple de bune practici din domeniul valorizării și reabilitării patrimoniului.
Juriul își justifică alegerea proiectului nostru prin aceea că s-a reușit punerea în valoare a tuturor atuu-rilor Cetății prin amenajarea de spații urbane. Se apreciază de asemenea faptul că proiectul se încadrează într-o strategie de ansamblu de peste 15 ani, care a vizat numeroase proiecte urbane și patrimoniale, schimbând fața orașului prin regenerare.
Punctajul nostru (46 de puncte) este mai mare decât punctajele maxime obținute de proiectele de la celelalte trei categorii.

Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Business France și Camera franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER) a lansat prima ediție a concursului „Orașul durabil”, deschis tuturor comunităților – județe, municipii, orașe, comune – care premiază inițiativele inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile.

„Peste tot în lume, oraşele sunt cele care generează creştere economică: aici apar inovaţiile şi noile tehnologii. Mediul urban este o sursă de bogăţie, de locuri de muncă dar şi de probleme de mediu, de poluare, de încălzire globală. Nu avem la dispoziţia noastră decât o singură planetă, şi trebuie să acţionăm fără întârziere şi să răspundem acestor provocări. De aceea, este necesar să accelerăm tranziţia ecologică a oraşelor europene: colectivităţile teritoriale se găsesc în prima linie a acestui demAtât în Franţa cât şi în România, ele sunt cele care deţin experienţa în domeniu, elaborează proiecte care fac ca oraşele să devină mai durabile, care să determine o creştere sănătoasă“, Ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis.

Pe lângă diplomă şi trofeu, Municipiul Alba Iulia a primit şi un premiu care se va materializa într-o  vizită de studiu în Franţa, în cadrul căreia vor fi prezentate  situri cu exemple de bune practici din domeniul valorizării şi reabilitării patrimoniului.

Pentru această primă ediție a concursului, Ambasada Franței în România și partenerii săi invită toate autoritățile locale din România să trimită, înainte de 30 martie 2018, proiectele deja finalizate sau în curs de finalizare, care ilustrează un pas important în dezvoltarea durabilă a comunității lor.

Proiectele câștigătoare vor fi selectate de un juriu format din experți independenți și vor câștiga o excursie de studiu într-o comunitate de referință parteneră din Franța pentru a vedea alte exemple inovatoare în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a comunităților.

Acest concurs își propune să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților locale din România și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru acțiunile lor în domeniile cheie care se circumscriu „orașului durabil” : 1) apă, canalizare și gestionarea deșeurilor; 2) mobilitate urbană; 3) eficiență energetică; 4) valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului.

[nggallery id=5637]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea