FOTO/ Alba Iulia, premiul întâi din partea Ambasadei Franţei pentru valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului celei mai mari cetăţi din România
Alba Iulia a primit, din partea Ambasadei Franţei, premiul întâi pentru regenerarea urbană a celei mai mari cetăţi din România.
Proiectul premiat se încadrează într-o strategie de ansamblu a Municipiului Alba Iulia de peste 15 ani, care a vizat numeroase initiative urbane şi patrimoniale. Rezultatele s-au concretizat în schimbarea la faţă a celei mai mari cetăţi din România, prin regenerare urbană.
Festivitatea de decernare a premiilor pentru concursul de proiecte „Oraşe durabile” a avut loc la Bucureşti, la Ambasada Franţei, luni, 14 mai, în prezenţa doamnei Ambasador Michèle Ramis.
Municipiul Alba Iulia a câştigat locul I, la categoria „Valorificarea construcţiilor şi reabilitarea patrimoniului”. Proiectul cu care s-a înscris Municipiul în competiţie-„Reabilitarea centrului istoric al oraşului Alba Iulia, fortificaţie de tip Vauban, drumuri de acces, iluminat exterior şi mobilier stradal, spaţiu interior”-, a adus în atenţie rezultatele amplului proces de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii Alba Carolina, lucrări finanţate din fonduri europene.
Regenerare urbană
La această categorie a concursului a fost şi cea mai strânsă competiţie, 9 proiecte, faţă de 5-6 proiecte la celelalte trei secţiuni ale concursului. Alba Iulia s-a aflat în competiţie cu municipii şi oraşe precum: Cluj Napoca, Craiova, Roman, Sinaia, Slatina.
Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Business France și Camera franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER) a lansat prima ediție a concursului „Orașul durabil”, deschis tuturor comunităților – județe, municipii, orașe, comune – care premiază inițiativele inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile.
„Peste tot în lume, oraşele sunt cele care generează creştere economică: aici apar inovaţiile şi noile tehnologii. Mediul urban este o sursă de bogăţie, de locuri de muncă dar şi de probleme de mediu, de poluare, de încălzire globală. Nu avem la dispoziţia noastră decât o singură planetă, şi trebuie să acţionăm fără întârziere şi să răspundem acestor provocări. De aceea, este necesar să accelerăm tranziţia ecologică a oraşelor europene: colectivităţile teritoriale se găsesc în prima linie a acestui demAtât în Franţa cât şi în România, ele sunt cele care deţin experienţa în domeniu, elaborează proiecte care fac ca oraşele să devină mai durabile, care să determine o creştere sănătoasă“, Ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis.
Pe lângă diplomă şi trofeu, Municipiul Alba Iulia a primit şi un premiu care se va materializa într-o vizită de studiu în Franţa, în cadrul căreia vor fi prezentate situri cu exemple de bune practici din domeniul valorizării şi reabilitării patrimoniului.
Pentru această primă ediție a concursului, Ambasada Franței în România și partenerii săi invită toate autoritățile locale din România să trimită, înainte de 30 martie 2018, proiectele deja finalizate sau în curs de finalizare, care ilustrează un pas important în dezvoltarea durabilă a comunității lor.
Proiectele câștigătoare vor fi selectate de un juriu format din experți independenți și vor câștiga o excursie de studiu într-o comunitate de referință parteneră din Franța pentru a vedea alte exemple inovatoare în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a comunităților.
Acest concurs își propune să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților locale din România și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru acțiunile lor în domeniile cheie care se circumscriu „orașului durabil” : 1) apă, canalizare și gestionarea deșeurilor; 2) mobilitate urbană; 3) eficiență energetică; 4) valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului.
[nggallery id=5637]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat Un accident rutier a avut vineri, 20 decembrie 2024, pe o stradă din municipiul Aiud, în jurul orei 19:30. Potrivit primelor informații transmise de IPJ Alba un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor