FOTO Alba Iulia a intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Mii de beculețe luminează feeric Cetatea Alba Carolina
Mii de beculețe care împodobesc Cetatea Alba Carolina, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, s-au aprins feeric, luni seara, cu o zi înaintea sărbătoririi Zilei Naționale a României.
Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, o parte din lumini s-au aprins în 30 noiembrie, iar restul vor fi funcţionale în data de 5 decembrie, când va fi inaugurat şi Parcul de Sărbători din Piața Cetății.
Atmosfera de sărbătoare a cuprins cea mai mare Cetate din Europa Centrală și de Sud-Est – Cetatea Alba Carolina -, una dintre noutățile iluminatului festiv din acest an fiind luminițele ornamentale sub forma Cetății de tip Vauban, o stea, definită prin cele șapte colțuri.
Acestea sunt de diferite dimensiuni, mici și mari, fiind amplasate sub felinarele destinate iluminatului public, respectiv la Poarta I a Cetății și în Parcul Unirii.
Totodată, pe laturile de Est și Vest ale Cetății au fost montate instalații ornamentale cu cifra 300 – vârsta împlinită, în 2015, de Cetatea de tip Vauban.
Primăria Alba Iulia va plăti 270.000 de euro pentru iluminatul de sărbători, suma fiind de aproape trei ori mai mare faţă de cea alocată anul trecut – 100.000 euro.
”Bugetul maxim este de 270.000 euro, dar asta nu înseamnă neapărat că vom atinge acea valoare. Vă daţi seama că avem nişte constructe deosebite şi unicat la nivelul municipiului, multe dintre ele constau în reproducerea simbolului deja cunoscut, logo-ul turistic al oraşului, reprodus în cel puţin 300 de exemplare de sisteme de iluminat
care vor fi întinse în tot oraşul. Mai vorbim despre un pavilion de aproximativ 1000 de metri pătrați, care acoperă Piaţa Cetăţii”, a spus Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.
Pe podurile din cetate au fost montate tuneluri de lumini, copacii din parcul Unirii au fost ”îmbrăcați” în luminițe, iar pe stâlpii de pe arterele principale au fost montate decoraţiuni luminoase. O altă noutate din acest an o aduce „pavilionul de lumină” din Piaţa Cetăţii, care va fi după modelul celui de la Sibiu şi va avea formă poligonală regulată, cu înălţime de 12 metri, respectiv 4,5 – 6 metri a stâlpilor periferici şi nu va fi acoperit. Suprafaţa pe care va fi construit este de 1063,5 mp.
Aproximativ 5.000 de metri pătrați de instalaţii luminiase au fost întinse doar în interiorul Cetăţii, plus alte câteva mii în restul oraşului.
Tot în 30 noiembrie au fost aprinse și beculețele care împodobesc Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.
Pe Palatul Principilor, în spatele Statuii lui Mihai Viteazul, a fost amplasat un tricolor imens pentru a marca sărbătorirea Zilei Naționale a României, respectiv 97 de ani de la Marea Unire.
[nggallery id=1351]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba