FOTO: Aiudul ”de râsul lumii”. Cum a fost cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Umor
Aiudul reprezintă, prin această a XIII-a ( 12+1, pentru unii) ediție a Festivalului Internațional de Umor, unul dintre centrele importante de cultură, în care caricatura și fotografia umoristică, teatrul și umorul reprezintă un spațiu cultural de înaltă calitate artistică.
Desfășurat, de la inițierea lui în anul 2005, sub patronajul maestrului Stefan Popa Popa’s, festivalul aiudean a oferit publicului prezent în cele două zile: un salon internațional de grafică satirică, expoziția personală de caricatură Silvan Ionescu, expoziția de grafică satirică Aurel Jiquidi dar și participarea directă a membrilor Academiei Popa s: Leonte Năstase și Marian Avramescu, care au executat lucrări pentru publicul participant.
Festivalul a fost deschis de expoziția de caricatură stradală realizată de Stefan Balog și Andrei Bako, sub titlul B&B sau B&B, un experiment care a antrenat publicul aiudean în a considera valoarea lucrărilor prezentate și ineditul mod de expunere.
Seara de teatru a oferit publicului prezent în sala de spectacole a Colegiului Bethlen Gábor Aiud piesa „Amprenta ionesciană”, o inedită și incitantă montare scenică după Eugen Ionescu, în regia lui Viorel Cioflică, având următoarea distribuție : Vinicius Moldovan, Elena Smeu-Mare, Corina Bejenaru, Almond Chismorie, Andrada Balea.
Expoziția personală de caricatură semnată de Könczey Elemér a reprezentat unul dintre momentele de excepție ale festivalului. Talentatul grafician a oferit publicului o expoziție de înaltă calitate, cu tușe profunde la adresa lumii de astăzi, toate gândite și deseate cu talent, umor și inteligență. Könczey Elemér reprezintă una dintre vocile autentice ale spațiului grafic umoristic contemporan.
Dorel Găină, profesor la universitatea de artă clujană, împreună cu invitatii săi: Alice Di Nanna, Amanda Maier, Andreea Popa,Cosmina Cipriana Alb, Eduard Fulop, Feleki Károly, G+G, Horea Ştefan, Horea Ştefan Trânc, Ioan Hălălae, Kalman Sztrharszky, Maria-Cristiana Bocancios, Marius Olariu, Marius Peptan, Ovidiu Manoilescu, Ovidiu Munteanu, Livia Nardone, Radu Ciupa, Robert Lixandru, Roxana Emilia Luca, Somogyi Robert, Ştefan Balog, Ştefan Buga, Tudor-Florin Almaşanu, Vasi Sârb, Vlad Hurgoiu, Zoltán Balog au conceput o expoziție de fotografie sub genericul “Declinare de zâmbet”, în care talentul și dăruirea au îmbrăcat o dimensiune de excepție. A fost expoziția de fotografie cu cea mai mare încarcătură artistică, cu cea mai importantă deschidere către inovație și experiment, un adevarat eveniment cultural în sine, a transmis Ioan Hădărig.
Expozițiile au fost prezentate de Stefan Popa Popa’s, Dorel Găină și Ioan Hădărig.
Organizatorii evenimentului : Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Primăria – Consiliul Local Aiud, în colaborare cu : Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România , Fundaţia Popa’s, Asociaţia Echange et Partage Franţa, Asociaţia Grupul Skepsis Alba Iulia, Colegiul Bethlen Gábor Aiud. (C.M.)
FOTO: Zoltan Balog, Marius Docea, Zoltan Lorincz, Radu Colcer, Florina Russu
[nggallery id=3835]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii