FOTO. După 16 ani de muncă în străinătate, un bărbat din Alba Iulia a dezvoltat o afacere cu chipsuri 100% naturale: ”Altceva în afară de cartofi, ulei și sare nu au”
Un bărbat din Alba Iulia, care a muncit 16 ani în Spania pentru a-și face un rost în viață, s-a întors acasă unde și-a deschis o mică fabrică de chipsuri 100% naturale, fără urmă de E-uri sau coloranți, în care a investi 13.000 de euro.
Horea Nicolae Josan Alba a povestit că a trăit ”exodul occidentului ca toată lumea”, învățând, de asemenea, foarte multe despre agricultură. În Spania a lucrat în construcții, alimentație publică și la o tipografie, iar ideea de a începe o afacere de chipsuri 100% naturale i-a venit după o discuție cu un prieten care i-a spus că astfel de produse nu există în România.
”Chipsuri d`Alba sunt o alternativă la brandurile puternice, iar afacerea am demarat-o dorind să ofer un produs 100% natural. Altceva în afară de cartofi, ulei și sare nu se găsește în aceste pungi. În prezent, nu pot să spun că este o afacere profitabilă, însă sunt fericit când văd că produsele se vând în magazine, baruri și restaurante din Alba și am ajuns să am desfacere și în județele Mureș și Brașov”, a spus administratorul fabricii.
El este singurul angajat al afacerii pe care o conduce și susține că profitul nu este mare, ci doar un salariu, care variază între 1.000 și 1.500 de lei. Are, totuși, și ceva să-și reproșeze: ”Am avut pierderi mari la început din cauza calității slabe, însă am lucrat la asta”.
Afacerea lui este deschisă de doi ani, iar o parte dintre consumatori s-au plâns că chipsurile sunt prea uleioase. Horea Josan și-a însușit criticile și lucrează zilnic la creșterea calității.
”Pentru produsul meu, cartofii românești sunt foarte buni. Îi cumpăr direct de la țărani, de la producători, pentru a fi sigur de calitatea lor. În privința produselor mele pot să spun că sunt multe opinii. Unii le apreciază că sunt naturale, alții spun că sunt diferite, în sensul bun al cuvântului, însă sunt și oameni care susțin că nu le plac. Este loc pe piață pentru toată lumea. Îi înțeleg, la început am avut o calitate mai slabă. Și eu, dacă aș fi cumpărat un produs care nu mi-a plăcut, a doua oară nu mai plăteam pentru el”, povestește bărbatul, ținând capul în pământ, iar apoi afirmă că vina îi aparține.
O pungă de chipsuri, care are 74 de grame, pleacă de la el cu 1,8 lei, un preț ”cadou” a spus Horea, având în vedere că adaosul e de doar 40 de bani.
”Văd că alții în magazine își pun 30, 50, 70 de bani, alții vând punga chiar cu patru lei. Tipul acesta de afacere se bazează pe volum și, deocamdată, nu am. Vând cam 3.000 de pungi într-o lună”, a mai spus Horea.
Pungile în care sunt ambalate chipsurile sunt simple, colorate cu galben, iar pe ele scrie ”100 autentic”, ”cartofi prăjiți” și ”gust de-al nostru”.
În Spania patriotismul local este mai accentuat, a afirmat bărbatul, amintindu-și că în Madrid, într-o perioadă, oamenii au boicotat produsele din Barcelona, precizând că ar vrea ca locuitorii județului Alba să țină cont de acest brand local, atunci când cumpără chipsuri.
”Dacă reușesc să cresc afacerea investesc banii pentru a mă retehnologiza. Procesul de producție e simplu. Am o mașină care spală cartofii, una de curățat și alta de tăiat. Îi bag în friteuză, îi las la scurs, se sărează, îi aleg, îi las să se răcească, iar apoi îi ambalez”, a spus acesta.
Horea Josan a declarat că în barurile și restaurantele din Spania chipsurile sunt incluse în prețul băuturilor și ar vrea să ”implementeze acest concept și în România, cel puțin la bere”.
Cu toate că afacerea nu îi merge extraordinar, bărbatul spune că nu regretă investiția inițială deoarece ”Chipsuri D`Alba” sunt o mândrie personală.
Întrebat de la ce vine denumirea chipsurilor, având în vedere că atât numele său și județul de proveniență conțin numele ”Alba”, Horea, a răspuns: ”poți să o iei cum vrei”.
[nggallery id=3460]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA
FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA Călin Hartzos este unul dintre cei mai valoroși absolvenți ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Băiatul, șef al Promoției 2024 – „Avram […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 17 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 10 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor