Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: A lăsat Clujul pentru Alba Iulia. Cum a reușit dr. Anca Romcea și echipa sa să trateze pacienții din județul Alba, la nivel de clinică universitară

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

A lăsat Clujul pentru Alba Iulia. Cum a reușit dr. Anca Romcea și echipa sa să trateze pacienții din județul Alba, la nivel de clinică universitară

USR - Alegeri Parlamentare 2024

A studiat și a învățat tainele medicinei de la cei mai buni doctori din Cluj, a ajuns doctor în științe medicale, iar de câțiva ani a lăsat Clujul pentru Alba Iulia, orașul în care își desăvârșește acum toată pregătirea profesională. Este vorba despre dr. Anca Romcea, șeful secției de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, unul dintre medicii care dau ”puls” sănătății în județ și care a reușit să aducă ”în cealaltă capitală” tehnici prin care se rezolvă cazuri ale pacienților care până acum erau trimise spre centre universitare din țară. anca romcea07

Medic specialist în Gastroenterologie, Anca Romcea și-a dorit de mică să aibă o carieră în medicină, iar la 38 de ani și-a văzut visul cu ochii – a ajuns doctor în științe medicale. Însă până să ajungă la această performanță a muncit și a învățat din greu. Dr. Anca Romcea este originară din Baia Mare, a absolvit Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare, profilul matematică-fizică și a intrat cu bursă la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, unde și-a continuat studiile și rezidențiatul. Pasiunea pentru medicină și permanenta înclinare spre cercetare și inovare le-a moștenit de la părinții săi, mama sa fiind profesor, iar tatăl său profesor universitar și cercetător științific.

 După absolvirea facultății, în anul 2003, dr. Anca Romcea a optat pentru rezidențiat în specialitatea Gastroenterologie, curiozitatea și pasiunea pentru acest domeniu fascinant al medicinei fiindu-i insuflate de profesorul și mentorul său, prof. dr. Oliviu Pascu, la adresa căruia are numai cuvinte de laudă ”un om desăvârșit, atât profesional, cât și ca și caracter, educație, un clinician foarte bun”.

Primii pași în carieră…

Își amintește cu drag de perioada în care făcea primii pași în carieră și spune că i-a rămas întipărit în minte flerul de diagnostic al prof. dr. Oliviu Pascu, care pentru ea era mai la început o angoasă, dar și modul în care se comporta cu pacienții. ”Era o adevărată elită profesională, făceau față oricărei situații”, a declarat aceasta. Tot aici, în acord cu jurământul lui Hipocrate, Anca a învățat că trebuie să trateze cu aceeași dragoste, pasiune și profesionalism fiecare pacient, indiferent de vârstă, starea socială sau materială.

 Cartea învățată și aparatura performantă, ”au adus” Clujul la Alba Iulia

În 2009, după terminarea rezidențiatului și a specializării în Gastroenterologie, dr. Romcea a obținut, prin concurs, postul de medic specialist gastroenterolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, lăsând în urmă centrul universitar Cluj-Napoca. Și-a urmat soțul, originar din Alba Iulia, de profesie medic stomatolog.

anca romcea03 În perioada când a ajuns la spitalul din Alba Iulia nu putea aplica tot din ceea ce a învățat la Cluj, însă ulterior, secția de Gastroenterologie a fost dotată cu aparate performante, iar astăzi sunt rezolvate cazuri ale pacienților care până acum erau trimise spre Cluj și alte centre universitare din țară. Este vorba despre aparate de endoscopie de ultimă generație, pentru diagnosticul și tratamentul hemoragiilor digestive, precum și pentru scoaterea polipilor la nivelul colonului, fiind printre primele de acest gen existente în spitalele din țară.

 Dacă înainte la spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia se făceau doar endoscopii digestive diagnostice, din 2010, se realizează și endoscopii digestive terapeutice. Și asta datorită echipei medicale din compartimentul de endoscopie, dr. Romcea, dr. Rodica Cormoș și  dr. Anca Moldovan-Pop, care au reușit să aducă aceste tehnici după multe ore de muncă și supraspecializări alături de colegii din Cluj-Napoca. ”De exemplu, dacă se prezenta un pacient cu ulcer hemoragic, prin gastroscopie diagnosticam prezența acestuia și îl direcționam spre Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj, însă din 2010 cele mai multe cazuri le rezlvăm aici”, a spus dr. Romcea.

Conştiinciozitatea, stăruinţa în învăţătură şi în perfecţionarea continuă în profesia aleasă atrag după sine satisfacţii pe măsură

Anul acesta, dr. Anca Romcea a obținut titlul de doctor în științe medicale, specialitatea Gastroenterologie, cu calificativul ”Foarte bine”, în urma susținerii publice a tezei de doctorat, sub conducerea științifică a domnului prof. dr. Oliviu Pascu, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

 Tema pe care și-a ales-o în susținerea tezei a fost subiectul de care i-a fost ”cel mai groază”, ”Studiu prospectiv asupra evoluției și complicațiilor hemoragiilor variceale la pacienții cu ciroză hepatică”, care, spune ea, sunt cele mai grave din toată cazuistica de hemoragii.

Studiul a fost unul de tip analitic, experimental, longitudinal, prospectiv, pe 938 de pacienți, desfăşurat pe o perioadă de doi ani, în Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Prof. Dr. O. Fodor”, din Cluj-Napoca.

Pentru perfecționarea continuă, dr. Romcea a păstrat legătura cu clinica universitară clujeană: o dată la două-trei luni, asistă și participă, alături de renumiții medici gastroenterologi clujeni – prof. dr. Marcel Tanțău, conf. dr. Andrada Seicean și prof. dr. Oliviu Pascu, la polipectomii endoscopice, precum și la tehnici de hemostază endoscopică în hemoragiile digestive superioare.

 Acestea se desfășoară în Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Octavian Fodor” din Cluj-Napoca. De asemenea, are o strânsă colaborare cu prof. dr. Marcel Tanțău în Clinica Privată ”TVM” din Cluj-Napoca. La Clinica Medicală IV din Cluj-Napoca se perfecționează în permanență în ecografie cu dr. Nicolae Rednic, iar la IRGH cu prof. dr. Radu Badea.

anca romcea11În prezent, dr. Anca Romcea are competențe în ecografie abdominală, endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică. În Secția de Gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, ea efectuând până acum ligaturi de varice esofagiene, injectare de adrenalină 1/0000 în ulcere hemoragice, montarea de clipuri metalice pe ulcere cu vase vizibile la acest nivel.

Potrivit dr. Anca Romcea, Secția de Gastroenterologie are 25 de paturi, în permanență ocupate de pacienți cu ulcere peptice, ciroze hepatice, pancreatite acute etc. Aceasta este de părere că în prezent ar fi absolut necesar un screening al hepatitelor virale, subvenționat de la bugetul de stat și făcut de medicii de familie, deoarece acest tip de afecțiune, nedescoperită și netratată la timp, aduce pe patul de spital, în Secția de Gastroenterologie, foarte mulți pacienți.

Mai are timp dr. Anca Romcea de viața personală?… În mod sigur da, deoarece ne-a spus că are și două fetițe – una în clasa a II-a și alta la grădiniță – fetițe de care este extrem de mândră și care îi oferă resurse inepuizabile de optimism și bunădispoziție și refacere. Timpul liber, atât cât el mai există, este exploatat la maximum pentru reîncărcarea bateriilor: iarna la schi, iar vara la mare, împreună cu familia.

Însă, așa după cum ne-a declarat, nu se poate detașa cu totul de profesia ei nici atunci când ajunge acasă. Chiar dacă stă peste program, ceea ce înseamnă uneori, pe lângă activitatea zilnică de pe secție, din endoscopie și gardă, când uneori nu închide un ochi toată noaptea, iar a doua zi continuă până după-amiaza, sunt numeroasele cazurile în care se întâmplă să sune de acasă pentru a se interesa de starea pacienților cu probleme mai grave.

Perfomanțele o impulsionează să pătrundă tot mai adânc în tainele domeniului în care s-a specializat. Astfel, în limia timpului disponibil, dr. Anca Romcea participă mereu la workshopuri, congrese, conferințe naționale și internațioanale (Berlin, Londra, Barcelona. etc.).

O altă țintă personală imediată a doctorului este susținerea examenului de medic primar, dar și un Master în Management.

Sfaturile medicului: Când ar trebui să apelăm la un gastroenterolog?

în primul rând prin prisma medicului de familie, atunci când acesta direcționează pacienții către medicul specialist, sau pur și simplu când pacienții au tulburări în tranzitul intestinal, sânge în scaun sau dureri la nivel abdominal. Totodată, dr Anca Romcea recomandă un consult gastroenterologic tuturor celor care au trecut de vârsta de 45 de ani, dar și celor care au în familie un istoric de cancer gastric, de colon, sau la nivelul altor organe abdominale.

Cum ar putea să se ferească cetățenii de problemele ce-i duc la Gastroenterologie? Soluțiile sunt extrem de simple, dar prea puțin respectate de cei care îi devin pacienți: o conduită alimentară sănătoasă și cât mai multă mișcare, spune dr. Anca Romcea.

Anca Romcea este, putem spune, imaginea fidelă a femeii de carieră: inteligentă, ambițioasă, riguroasă, se dedică întru totul în ceea ce face și este mereu în căutarea perfecțiunii.

Alexandra MATEȘ

Nicoleta IDITA TOMUȚA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea