FOTO: 375 de copii din judeţul Alba sprijiniţi să nu abandoneze şcoala
Un număr de 375 de copii din judeţul Alba sunt sprijiniţi să nu abandoneze şcoala şi să îşi continue studiile în cadrul unui amplu proiect derulat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă în parteneriat cu mai multe instituţii, administraţii locale şi organizaţii non-guvernamentale.
Astfel la nivelul judeţului Alba au fost înfiinţate 8 centre educaţionale la Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş, Silivaş, Roşia de Secaş, Valea Lungă, Baia de Arieş şi alte 7 centre de prevenire a abandonului şcolar la Cugir, Jidvei, Galda de Jos, Rădeşti, Sântimbru – Sat şi Sântimbru Fabrică şi Unirea.
Cele mai recente iniţiative în domeniul prevenirii abandonului şcolar sunt cele şapte centre înfiinţare în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Singidava” Cugir, Şcoala Gimnazială Veseuş – Jidvei Şcoala Gimnazială „Nicolae Drăgan” Galda de Jos, Şcoala Gimnazială „Demetriu Radu” Rădeşti, Şcoala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sîntimbru – Sat, Şcoala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sîntimbru – Fabrică şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea. Atât centrele educaţionale cât şi centrele de prevenire a abandonului şcolar ofere sprijin fiecare pentru 25 de copii în risc de abandon şi eşec şcolar care provin din comunitatea rromă sau din medii vulnerabile din punct de vedere social, din familii cu diferite probleme sociale.
În cadrul centrelor copiii beneficiară de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să-şi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare.
De asemenea beneficiază în centre şi de activităţi de dezvoltare personală pentru formarea personalităţii copilului dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber.
Toată această reţea de prevenire a abandonului şcolar dezvoltată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a fost prezentată, luni, 1 martie, în cadrul unei ample conferinţe, desfăşurată în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei. La eveniment au fost prezenţi prefectul de Alba, Cornel Murg, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, inspectorul şcolar general al judeţului Alba, Marcela Dărămuş, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, primarii localităţilor în care au fost înfiinţate centre de prevenire a abandonului şcolar precum şi profesionişti din domeniul educaţional şi al asistenţei sociale. Rolul şi importanţa acestor centre au fost explicate de preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, pr. Nicolae Călin Ignat şi de directorul Fundaţia FAER Reghin, Ioan Vlasa.
Reţeaua de centre educaţionale şi de prevenire a abandonului şcolar din judeţul Alba funcţionează în cadrul unui parteneriat coordonat de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” , parteneri judeţeni fiind Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba prin DGASPC Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, parteneri locali primăriile Alba Iulia, Cugir, Sântimbru, Unirea, Galda de Jos, Jidvei, Rădeşti şi şcolile gimnaziale: „Singidava” Cugir, Veseuş, „Nicolae Drăgan” Galda de Jos, „Demetriu Radu” Rădeşti, „Ioan de Hunedoara” Sântimbru, „Avram Iancu” Unirea. O parte din finanţarea necesară este asigurată prin proiectul „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”, proiect cofinanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano – Român (Swiss – Romanian Cooperation Programme). Proiectul este derulat de Fundaţia HEKS Elveţia prin Fundaţia FAER Reghin.
Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
[nggallery id=1699]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
În fiecare an, la 11 iulie, este sărbătorită Ziua mondială a populaţiei. Ea a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-şi concentra atenţia asupra urgenţei şi importanţei problemelor omenirii. Această dată a fost aleasă ca […]
11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși
11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși La 11 iulie, în calendarul creștin ortodox este pomenită Sfânta Mare Muceniță Eufimia. Era din Calcedon și a trăit în timpul prigoanelor împotriva creștinilor dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305). Când prefectul orașului a ordonat ca tot poporul să se adune la templul […]
10 iulie | Sărbătoarea celor 45 de Sfinți mucenici din Nicopolea Armeniei Sărbătoare din data de 10 iulie 2024 din calendarul ortodox, este data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei. Citește și: Calendar ortodox IULIE 2024: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii Sfinții 45 de […]