Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| 20 aprilie 2021: Se împlinesc 77 de ani de la tragedia aviatică petrcută în Munții Cugirului

Publicat

în

Pe data de 20 aprilie 2021, se împlinesc 77 de ani de când în munţii din apropierea Cugirului a avut loc o catastrofă aviatică în care şi-au pierdut viaţa 12 militari americani.

La 7 decenii și jumătate de la eveniment, s-au găsit cu greu persoane care să-şi amintească ce s-a întâmplat în primăvara anului 1944, mai precis în ziua de Paşti, pe data de 20 aprilie. Un an zbuciumat, în care România lupta alături de Germania lui Hitler, iar forţele Aliaţilor încercau pe orice cale să zădărnicească aprovizionarea armatelor Axei, bombardându-ne rafinăriile, depozitele de carburanţi şi muniţie, nodurile de cale ferată, gările sau trenurile care transportau carburanţi spre teatrele de operaţii.

Câţiva dintre locuitorii Cugirului, aflaţi la o onorabilă vârstă, au făcut eforturi de memorie, arătându-se disponibili şi amabili să ne ofere informaţii legate despre ce s-a petrecut în ziua de 20 aprilie, considerând-o un eveniment care a produs o puternică emoţie în comunitatea locală.

Elit - Gustul Desăvârșit

Printre cei care ne-au fost de ajutor şi cărora le mulţumim pe această cale se află: Florin Negulescu, Gheorghe Sân, Grigore Ciucurel, Ivan Sibişan, Alexandru Crăciun, Olimpia Giurcă, Victoria Cucuvean, Ioan Bălaşa şi nu în ultimul rând Asociaţia PRO-Cugir condusă de Aurel Voicu, care a făcut la rândul ei investigaţii în timp, legate de tragedia petrecută acum 70 de ani.

• Un bombardier „B 24 LIBERATOR” s-a desprins din escadrila de avioane şi s-a prăbuşit în munţii din apropierea Cugirului

Liniştea comunei Cugir aflată în ziua Sfintei Sărbători ale Paştelui a fost tulburată de apariţia pe cer a unei escadrile de avioane americane de bombardament care veneau dinspre răsărit, fără vreo intenţie aparentă de a lovi fabrica de armament şi muniţie aflată în imediata apropiere. Alertaţi de zgomotul produs de mulţimea de avioane care acoperea cerul, cugirenii au observat cum unul dintre aparate s-a desprins din grup, a lansat câteva bombe în zona cunoscută drept „Valea Sasului” (astăzi Cabana Mistreţul) după care, cu un zgomot asurzitor, s-a prăbuşit în pădurea din „Poiana Răchita” (Vârful Donii), în apropiere de cătunul Bocşitura.

Primii sosiţi la locul catastrofei au fost locuitorii satelor de munte şi ciobanii de la stânele din apropiere. Au fost cei care au văzut şi au realizat consecinţele dezastrului: avionul distrus aproape în întregime de explozie, trupurile piloţilor arse, dezmembrate şi aruncate la zeci de metri distanţă de avion, obiecte personale aparţinând piloţilor, precum şi echipamente de război împrăştiate prin pădure.

După cum relatează scriitorul Alexandru Craiovan în cartea sa, intitulată „Oameni, animale şi locuri pe Valea Sebeşului”, avionul, un B 24 LIBERATOR (foto) ar fi fost lovit în partea din spate de antiaeriana română în timpul unui raid de bombardament deasupra Sibiului sau Braşovului, fapt care a dus la avarierea aparatului şi prăbuşirea în flăcări a acestuia în locul descris mai sus, fără ca membrii echipajului să încerce să se salveze cu paraşutele. Prin amabilitatea domnului economist Florin Negulescu din Cugir, am reuşit să obţinem câteva fotografii de la locul prăbuşirii avionului, una dintre acestea fiind cât se poate de relevantă.

• Autorităţile locale, mobilizate pentru recuperarea piloţilor decedaţi
În aceeaşi zi, la puţin timp după eveniment, la faţa locului au sosit şeful jandarmeriei locale, directorul spitalului comunal, dr. Ioan Dobocan (senior), precum şi directorul şcolii generale, profesorul Negulescu. Cei trei, recunoscuţi ca şi autorităţi ale locului, au întocmit un plan de acţiune, urmând să treacă la măsuri cât mai urgente, necesare într-o asemenea situaţie. Astfel că, a doua zi, o echipă formată din jandarmi, însoţită de un grup de premilitari din Cugir s-a deplasat în zonă pentru a strânge rămăşiţele umane aparţinând victimelor, care aşa cum ne spunea octogenarul Gheorghe Sân (84 de ani), „se aflau împrăştiate peste tot, până şi prin copacii din apropiere, fapt ce făcea tot mai dificilă identificarea acestora’’.

Potrivit relatărilor cu privire la numărul decedaţilor, cifrele sunt uşor diferite. Unii dintre participanţi vorbesc despre 11 morţi, alţii despre 12. Cert este că în urma informaţiilor pe care le-am primit, echipa de jandarmi şi premilitarii s-au deplasat la locul catastrofei cu 12 lăzi din lemn, în care au aşezat rămăşiţele foştilor „pasageri”, pe care apoi le-au transportat şi aşezat pe o platformă a trenului forestier (Mocăniţa) care făcea deplasări pe traseul dintre Gara Cugir şi zona Arieşul.

De la gară, trupurile soldaţilor au fost duse şi înhumate separat, în cimitirul din Cânepi, locul unde preotul din acea vreme a oficiat o slujbă religioasă. La aproximativ 2 ani de la accident, membri ai Ambasadei americane la Bucureşti au intervenit pe lângă autorităţile române, solicitând deshumarea soldaţilor din cimitirul din Cugir. Conform informaţiilor, sicriele cu rămăşiţele celor 12 americani au fost transportate la aeroportul din Balomir (care a funcţionat în timpul războiului), după care se spune că un avion i-a dus la Braşov pentru a fi reînhumaţi alături de alţi camarazi de arme căzuţi pe câmpul de operaţii din România.

• Bucăţi din avion au ajuns obiecte de uz gospodăresc în casele cugirenilor şi ale sătenilor din apropiere

Potrivit martorilor, locuitorii satelor de munte, mai ales ciobanii, dar şi mulţi cugireni, au vizitat locul catastrofei, demontând, bucată cu bucată, părţi mai mari sau mai mici din corpul avionului, căutând mai ales piesele făcute din aluminiu. Cu sprijinul unui meşter aflat în zona „Scăunel” din Cugir, ei şi-au confecţionat obiecte de uz casnic precum: ligheane, pieptene, coşuri şi cercuri pentru teascurile de stors struguri, mânere pentru cuţite, tăvi de servit etc. De menţionat şi faptul că unii dintre cugireni, în special tinerii, au purtat mult timp cămăşi confecţionate din pânza de mare calitate a paraşutelor aflate în bombardier, paraşute pe care nu se ştie din ce motive, soldaţii nu le-au folosit.

• Cruce ridicată în memoria celor 12 militari americani care şi-au pierdut viaţa în tragicul eveniment aviatic.

În urmă cu 7 ani, Asociația PRO CUGIR a ridicat în Munții Cugirului, o cruce în memoria celor 12 militari americani care şi-au pierdut viaţa în tragicul eveniment aviatic.  Monumentul funerar a fost amplasat în Vârful Răchita Mare, din Munţii Donea, la o altitudine de aproape 1.300 metri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

Publicat

în

Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare

În cursul zilei de ieri, 21 mai, președinta Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Piatra Secuiului este o destinaţie turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari.

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”. În prima parte a zilei, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş.

În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei. Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”. „Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat. Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare

Publicat

în

Polițiștii din Sebeș caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 21 mai 2022, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat  din municipiu, cu privire la faptul că, în după amiaza zilei de 20 mai 2022, tatăl său, STRICAT  IOAN, de 84 de ani, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Bărbatul are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit
  • 170 cm înălțime;
  • aproximativ 70 de kilograme;
  • păr alb, tuns scurt;
  • ochi albaștri;

La data plecării purta cu o bluză cu dungi orizontale, în colorile alb, negru și maro, pantaloni de trening de culoare neagră și pantofi de culoare neagră.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării bărbatului, iar acesta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea lui, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Acesta era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.

La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum va fi VREMEA până în 29 mai 2022, în Alba. Temperaturi crescute și șanse reduse de averse, la nivel județean

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 29 mai 2022, în Alba. Temperaturi crescute și șanse reduse de averse, la nivel județean

Săptămâna care urmează va fi una cu temperaturi crescute, dar și cu șanse reduse de averse, la nivelul județului Alba.

La nivel județean, temperaturile maxime se vor situa între 19 și 30 grade Celsius, iar cele minime între 7 și 15 grade Celsius.

Alba Iulia

Luni: maxime de 21 grade Celsius, minime de 8 grade Celsius – șanse de averse

Elit - Gustul Desăvârșit

Marți: maxime de 24 grade Celsius, minime de 13 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Miercuri: maxime de 30 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – vreme călduroasă

Joi: maxime de 30 grade Celsius, minime de 15 grade Celsius – predominant însorit

Vineri: maxime de 29 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – vreme cu mult soare

Sâmbătă: maxime de 25 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Duminică: maxime de 26 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Sebeș

Luni: maxime de 21 grade Celsius, minime de 7 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 25 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Miercuri: maxime de 29 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – parțial însorit

Joi: maxime de 29 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – șanse de averse

Vineri: maxime de 28 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – însorit

Sâmbătă: maxime de 25 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Duminică: maxime de 26 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Aiud

Luni: maxime de 21 grade Celsius, minime de 7 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 23 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Miercuri: maxime de 30 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – vreme călduroasă

Joi: maxime de 29 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – șanse de averse

Vineri: maxime de 29 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – însorit

Sâmbătă: maxime de 26 grade Celsius, minime de 10 grade Celsius – parțial însorit

Duminică: maxime de 26 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Blaj

Luni: maxime de 21 grade Celsius, minime de 7 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 23 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Miercuri: maxime de 30 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – vreme călduroasă

Joi: maxime de 29 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – șanse de averse

Vineri: maxime de 29 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – însorit

Sâmbătă: maxime de 26 grade Celsius, minime de 10 grade Celsius – parțial însorit

Duminică: maxime de 26 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse

Ocna Mureș

Luni: maxime de 21 grade Celsius, minime de 7 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 23 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Miercuri: maxime de 29 grade Celsius, minime de 13 grade Celsius – vreme călduroasă

Joi: maxime de 28 grade Celsius, minime de 13 grade Celsius – șanse de averse

Vineri: maxime de 27 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – însorit

Sâmbătă: maxime de 24 grade Celsius, minime de 10 grade Celsius – parțial însorit

Duminică: maxime de 26 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Zlatna

Luni: maxime de 20 grade Celsius, minime de 8 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 25 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Miercuri: maxime de 28 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Joi: maxime de 27 grade Celsius, minime de 13 grade Celsius – parțial însorit

Vineri: maxime de 27 grade Celsius, minime de 13 grade Celsius – însorit

Sâmbătă: maxime de 23 grade Celsius, minime de 10 grade Celsius – șanse de averse

Duminică: maxime de 25 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Abrud

Luni: maxime de 19 grade Celsius, minime de 7 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Marți: maxime de 22 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Miercuri: maxime de 25 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – predominant noros

Joi: maxime de 24 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de ploaie

Vineri: maxime de 24 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – însorit

Sâmbătă: maxime de 20 grade Celsius, minime de 9 grade Celsius – șanse de averse

Duminică: maxime de 22 grade Celsius, minime de 10 grade Celsius – șanse de averse

Câmpeni

Luni: maxime de 19 grade Celsius, minime de 7 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Marți: maxime de 22 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Miercuri: maxime de 25 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – predominant noros

Joi: maxime de 24 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de ploaie

Vineri: maxime de 24 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – însorit

Sâmbătă: maxime de 20 grade Celsius, minime de 9 grade Celsius – șanse de averse

Duminică: maxime de 22 grade Celsius, minime de 10 grade Celsius – șanse de averse

Cugir

Luni: maxime de 21 grade Celsius, minime de 7 grade Celsius – șanse de averse

Marți: maxime de 25 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – vreme cu nori și soare

Miercuri: maxime de 29 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – parțial însorit

Joi: maxime de 29 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – șanse de averse

Vineri: maxime de 28 grade Celsius, minime de 14 grade Celsius – însorit

Sâmbătă: maxime de 25 grade Celsius, minime de 11 grade Celsius – șanse de averse

Duminică: maxime de 26 grade Celsius, minime de 12 grade Celsius – șanse de averse


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare