FOTO: ”100 de ani de România” s-a numit a 10-a ediție a Taberei Internaționale de Pictură, organizată de Rotary International la Castelul Templul Cavalerilor din Valea Vălișoarei
A 10-a ediție a Taberei Internaționale de Pictură dedicată Centenarului Unirii și organizată de Rotary International, se desfășoară în perioada 2-12 septembrie la Castelul Templul Cavalerilor din Valea Vălișoarei.
În acest an au participat șaisprezece artiști plastici, pictori cu cotă din Republica Moldova, Mexic și din aproape toate zonele țării noastre: Dumitru Balica – Chișinău, Augustin Lucici – directorul Muzeului de Artă Pitești, Sterică Bădălan – Galați, Gheorghe Caraiman – Constanța, Ștefan Coman – Chișinău, Victor Covalciuc – Republica Moldova, Victor Crețu – Republica Moldova, Alexandru Ghinea – Mangalia, Florin Măceșanu – Craiova, Șerban Ștefan – Brăila, Rodica Pungea – Aiud, Lavinia Rădulescu – Oradea, Jorge Ortiz – Mexic, Ștefan Șerban – Brăila, Seralio Ileana – Tulcea, Seralio Marcel – Brăila.
Vernisajul a avut loc duminică, 9 septembrie, în prezența inițiatorului acestei acțiuni, doamna PDG Martha Maria Mocanu, coordonator zonal și a gazdei evenimentului, proprietarul Pensiunii – Castel Templul Cavalerilor, doctor Florin Rusu la Căminul Cultural din Galda de Jos, în cadrul Festivalului ”Serbările Toamnei”.
”Tabăra s-a desfășurat grație organizării excepționale a doamnei Martha Mocanu. Mulțumesc pictorilor fără de care această tabără nu ar fi putut avea loc, apreciez la cel mai înalt nivel lucrările de artă pe care le-au produs și îi așteptăm și la edițiile următoare”, a declarat dr. Florin Rusu.
Participanții la Tabăra de pictură din acest an au primit din partea organizatorilor diplome și o Medalie Jubiliară.
”Ideea că dăm suport artiștilor s-a dezvoltat atât de frumos, încât, de fapt, anul ăsta am făcut trei tabere. Una tot pentru pictori consacrați, asta a fost a doua, iar o alta, pe care pe care am organizat-o tot cu domnul dr. Rusu pentru copiii foarte talentați, dar ai căror părinți au posibilități financiare reduse. Ei sunt monitorizați în București de un profesor, un pictor care le urmărește activitatea săptămânal și la final de an școlar se face o tabără unde creează, și ei, la rândul lor, au și un vernisaj. Poate peste 10 ani, peste 20 de ani, cel puțin unul dintre ei va deveni un pictor grozav”, a declarat pentru ziarul ”Unirea”, Martha Mocanu.
Rotary International, este o organizație mondială cu peste 1.200.000 de membri, care fac proiecte în sprijinul comunității din care fac parte membrii.
Doctorul Florin Rusu s-a îndrăgostit de ruina castelului de lângă Aiud și a ales astfel să investească în județul Alba. O bună parte dintre picturile realizate în cadrul taberei au ca sursă de inspirație și peisajele din zonă.
Castelul Templul Cavalerilor acesta are o vechime de peste 600 de ani şi este cunoscut pentru rezervaţia naturală în cadrul căreia este situat. Mai exact în Cheile Vălişoarei, la poalele Munţilor Trascău, rezervația fiind străbătută de drumul județean (107) ce unește Valea Mureșului (Aiud) de cea a Arieșului (Buru).
[nggallery id=6079]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]