Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: 1 Martie și Ion Creangă sărbătorite la Colegiul Național David Prodan din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cuprinși într-o adevărată ,,Alianță a Primăverii”, elevii Colegiului Național David Prodan împreună cu colegii lor de la Colegiul Tehnic ,,ID Lăzărescu”, Școala Gimnazială ,,Singidava” și Școala Gimnazială. Nr 3 din Cugir, au sărbătorit prin mai multe activități, în 1 Martie, nu numai prima zi a primăverii, ci și pe Ion Creangă, unul dintre cei mai mari scriitori români.

martisoareCugir024Născut în 1 martie 1837 la Humuleşti, Ion Creangă, maestrul poveștilor, povestirilor și autorul inegalabilelor ”Amintiri din copilărie”, a fost sărbătorit la Cabinetul Documentare și Informare (CDI) al Colegiului David Prodan prin lecturarea datelor biografice ale autorului, expoziție de carte ,vizionarea filmelor ,,La cireșe,, și ,,Prostia omenească,, și prin realizarea de ,,mărțișoare literare,, în care elevii celor două licee , conduși de profesorii Ionuț Iancu și Serafina Oarga, au surprins citate din opera marelui scriitor.

Talentații elevi ai cercului ,,Art -design,, de la CDI-ul colegiului, conduși de pictorul Adrian Abrudan, au realizat ,,Art – mărțișoare,, în care au reprezentat cu migală și îndemânare, frumusețea anotimpului, îmbinând pictura cu arta Quiling-ului, artă în care s-au remarcat Adelina Bucătariu, Ligia și Miriam Popa .

Elevii cercului foto ,,ZOOM,,supravegheați de Gabriel Pădurean au realizat ,,foto-mărțișoare,, în care au prezentat imagini mirifice ale primăverii surprinse de ei în oraș sau pe valea Râului Mare. Deosebit de iscoditori în frumusețea naturii înconjurătoare, s-au dovedit a fi Bogdan Kromek, Rareș Oargă, Alin Ștefănescu și Oana Fulga.

,,Eco-mărțișoare” au fost realizate de elevii participanți la activitatea din cadrul proiectului ,,Eco-educație,, realizat între Școala Gimnazială ,,Singidava” reprezentată de profesoarele Dorina Rotar și Stela Predescu și CDI-ul Colegiului David Prodan , reprezentat de prof.documentarist Tatiana Ungurianu.

,,Micii istorici” ai Scolii Gen. nr. 3 conduși de prof. Daniela Satmari, au vizionat power point – ul ,,Legenda Mărțișorului” și au prezentat un scurt istoric al zilei de 1 Martie sărbătorit încă de pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era prima zi a lunii zeului Marte, zeu nu numai al războiului ci și al fertilității, dualitate regăsită în însăși culorile mărțișorului. Roșul simboliza războiul, în timp ce albul reprezenta pacea. Tot acești elevi au citit date istorice despre originea zilei de 8 Martie, Ziua internațională a femeii, menționând că prima atestare datează din 1857, când la New York, muncitoarele de la fabricile de textile ieşite în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici, au fost dispersate cu brutalitate de poliţie. Devenită și Ziua Mamei, sărbătoarea de 8 Martie este o ocazie pentru bărbaţi de a-şi exprima iubirea faţă de mamele, soțiile și iubitele lor. (C.P.)

[nggallery id=1706]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea