Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fostul șef al Poliției Rurale Câmpeni și un pădurar în cadrul Ocolului Silvic Abrud, trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție

Unirea Ziarul

Publicat

în

URS Construct

Fostul șef al Poliției Rurale Câmpeni și un pădurar în cadrul Ocolului Silvic Abrud, trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție

Dan Toma, fostul șef al Poliției Rurale Câmpeni și Furdui Dan, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Abrud Dan Toma, au fost trimiși în judecată de către Serviciul Teritorial Alba Iulia al Direcției Naționale Anticorupție, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, respectiv dare de mită.

Citește și: Florin Dogaru, șeful IPJ Alba, împreună cu alți patru polițiști și doi oameni de afaceri, INCULPAȚI în dosarul mafiei lemnului din Apuseni. Precizările DNA

Potrivit informațiilor din dosar, Toma Dan este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de:
-luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 din Cp rap. la art. 6 și art 7 lit c din Lg. nr. 78/2000 constând în aceea că în data de 24.09.2021 a primit de la numitul Furdui Dan , pădurar în cadrul Ocolului silvic Abrud, cantitatea de 2,12 m 3 material lemnos prelucrat în valoare de 2000 de lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu referitoare la efectuarea actelor de urmărire penală în dosarul penal 333/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni.

– influențarea declarațiilor prev. de art. 272 alin. 1 C.pen. constând în aceea că în data de 9.12.2023 a încercat printr-o faptă cu efect vădit intimidant să îl determine pe numitul Furdui Dan să dea declarații mincinoase în dosarul penal nr. 18/P/2021 al D.N.A – S.T. Alba Iulia.

Furdui Dan pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 din Cp rap. la art. 6 din Lg. nr. 78/2000 constând în aceea că, în data de 24.09.2021 a remis comisarului de poliție Toma Dan, la acea dată șef al Secției 9 Politie Rurală Câmpeni, cantitatea de 2,12 m 3 material lemnos prelucrat în valoare de 2000 de lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu referitoare la efectuarea actelor de urmărire penală în dosarul penal 333/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni.

Cei doi au fost cercetați în dosarul în care a fost inculpate și fostul comandant al IPJ Alba, comisarul șef Florin Constantin Dogaru. Cel mai probabil, procurorul DNA a dispus disjungerea cauzei cu privire la polițist și la pădurar, a finalizat cercetările și a dispus trimiterea dosarului în instană.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba pe data de 17 decembrie 2024.

Facem precizarea că dosarul se află în camera preliminară.

Într-un comunicat emis de DNA la data de 20 iunie 2024, se arată că, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

TOMA DAN, la data faptelor comisar-șef de poliție și șef al Secției 9 Politie Rurală Câmpeni din cadrul I.P.J. Alba, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție,
– compromiterea intereselor justiției,
– influențarea declarațiilor,
– mărturie mincinoasă,

În urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în:

– propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă,
– transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți,
– efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale,
– sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există,
– detașarea nelegală la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, de la acea dată, și apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiași agent de poliție de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, trimiterea în judecată este o fază a procesului penal, care nu înfrânge prezumpția de nevinovăție, persoanele fiind considerate nevinovate până la stabilirea vinovăției lor, printr-o hotărâre penală definitivă. 

foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea