Rămâi conectat

Actualitate

Foştii angajaţi de la GHCL UPSOM Ocna Mureş nu au ce pune pe masă de Sărbători!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cei care au lucrat la combinatul GHCL UPSOM Ocna Mureş se află în pragul disperării pentru că, în ciuda promisiunilor, ei nu şi-au primit încă restul de două salarii compensatorii din cele 3 prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă. „Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune şi situaţia noastră este foarte tristă şi precară, pur şi simplu marea majoritate nu au ce pune pe masa zilnică, ce să mai vorbim de sărbători. GHCL UPSOM are obligaţia de a ne acorda 3 salarii compensatorii după ce am fost disponibilizaţi. Din acestea a fost acordat un singur salariu de către firma indiană, restul de două salarii rămânând în sarcina conducerii actuale a societăţii”, susţine unul dintre cei 800 de foşti angajaţi ai combinatului care se află în această situaţie. Conducerea combinatului nu dispune însă de suma necesară plăţii obligaţiilor financiare mai ales în condiţiile în care Romgaz şi Interagro au cerut insolvenţa.
lApel către conducerea BCR
O posibilitate pentru a face rost de bani este valorificarea unei părţi din fierul vechi de pe platforma combinatului, lucru imposibil fără o dezlegare de la BCR care are o ipotecă de 23,5 milioane de dolari pe fabrică. „Majoritatea activelor scoase din uz sunt garantate către BCR, deci fără acordul dumneavoastră nu există posibilitatea tăierii şi valorificării lor. Vă rugăm din suflet să ne ajutaţi aprobând ridicarea garanţiei pe acele active pentru a putea să ne luăm măcar încă un salariu compensatoriu de Sărbători. Timpul este foarte scurt şi se scurge în defavoarea noastră, vă rugăm să încercaţi soluţionarea problemei în cel mai scurt timp. Cred că avem şi noi dreptul la Sărbători fericite într-un oraş atât de trist, unde de multă vreme lumea a uitat să mai zâmbească, apăsată de nevoile şi problemele sociale din localitate. Vă mulţumim şi vă dorim Sărbători Fericite şi La Mulţi Ani”, se arată într-o scrisoare adresată de foştii angajaţi ai combinatului către conducerile BCR Cluj şi BCR Bucureşti. Directorul UPSOM, Ioan Bogdan, le-a promis acestora că va merge personal să discute cu cei de la BCR pentru a le cere să scoată ipoteca pe fier dar şi că va vorbi cu investitorii indieni ca să-i înduplece să plătească ei cel de-al doilea salariu compensatoriu. Combinatul şi-a întrerupt activitatea în ianuarie 2010, ca urmare a sistării furnizării gazului metan de către Romgaz Mediaş din cauza unei datorii de peste 12 milioane de euro.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Se lasă frigul la BNR: Banca va face economie la gaz  și curent. La câte grade se va munci

Culda Ionică

Publicat

în

Se lasă frigul la BNR: Banca va face economie la gaz  și curent. La câte grade se va munci

Reprezentații Băncii Naționale au anunțat că odată cu venirea sezonului rece se va face economie, temperatura din birou fiind de maxim 19 grade și accesul la lumina din birou se va face pe bază de cartelă.

În acest moment, în clădirea BNR se lucrează la schimbarea becurilor clasice cu surse de iluminat pe bază de tehnologie LED, arată reprezentanţii BNR. Este vorba de 20% dintre becuri, întrucât sistemul de iluminat este deja asigurat în proporţie de 80% cu surse de mare eficienţă energetică (tehnologie LED), susţine BNR. Excepţie fac corpurile de iluminat de patrimoniu, utilizate doar în scop muzeal.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, în clădirea BNR se lucrează la montarea de senzori de mişcare pentru controlul automat al iluminatului şi de senzori „crepusculari” pentru zonele cu trafic intermitent. În plus, în fiecare zi, în intervalul 0.00-5.00, iluminatul clădirii va fi oprit „fără a afecta zona turistică şi zona de protecţie/securitate”, a răspuns BNR.
Banca Naţională a României mai susţine că va instala în fiecare birou întrerupătoare cu cartelă, precum în hoteluri. Acestea ar putea controla funcţionarea iluminatului, precum şi sistemul de climatizare.

De ce 19 grade Celsius?

Inginerul Tiberiu Catalina, specialist în auditare energetică, a explicat  că 19 grade Celsius este o temperatură standard implementată de mult în alte țări, cum e Franța. „Această temperatură de confort nu depinde doar de temperatura aerului, depinde și de metabolism, de ce activitate facem și de nivelul de vestimentație. S-a ales, cel mai probabil, 19 grade, un grad sub temperatura recomandată de norme – în Franța, 19 grade este temperatura pe care o recomandă normele, la noi e 20 – ca un răspuns al nevoii de a schimba consumul energetic”, spune specialistul.

Sursă: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| PERCHEZIȚII de amploare în Alba și în țară la Mafia Lemnului: Peste 140 de locații vizate de poliție

Ziarul Unirea

Publicat

în

PERCHEZIȚII de amploare în Alba și în țară la Mafia Lemnului: Peste 140 de locații vizate de poliție

146 de percheziții au loc, miercuri dimineață, în mai multe județe din România, la persoane și companii suspectate de tăiere ilegală de arbori, evaziune fiscală și spălare de bani, anunță Poliția Română. Vor fi făcute percheziții și la sediile a 17 ocoale silvice.

„În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic”, se arată în comunicatul poliției.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul integral al Poliției Române:

La data de 28 septembrie a.c., Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pune în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava.

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Programele ”Rabla” și ”Rabla Plus” 2022: Ultima sesiune de înscriere, din 30 septembrie. Care este bugetul

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Programele ”Rabla” și ”Rabla Plus” 2022: Ultima sesiune de înscriere, din 30 septembrie. Care este bugetul

Ultima sesiune de înscriere în cadrul programelor ”Rabla” şi ”Rabla Plus” pentru persoanele fizice, persoanele juridice şi instituţii publice va începe pe 30 septembrie, a informat marți, 27 septembrie, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Sesiunea se va derula în perioada 30 septembrie – 25 noiembrie 2022, timp în care persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizaţi, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanţare prin accesarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM.

Potrivit sursei citate, bugetele totale care vor fi puse la dispoziţie pentru această etapă se împart astfel: pentru Programul ”Rabla Clasic” – persoane fizice, buget de 139.898.500 lei, persoane juridice – buget de 173.300.500 lei, instituţii publice – buget de 15 milioane de lei, în timp ce pentru Programul ”Rabla Plus” – persoane fizice, bugetul este de 115.500.000 lei, persoane juridice – 202.303.000 lei şi instituţii publice – 15 milioane de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

AFM precizează că pe site-ul propriu este disponibil calendarul de desfăşurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe şi sumele alocate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

De asemenea, listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu instituţia sunt publicate pe www.afm.ro, la secţiunile programelor.

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea