Rămâi conectat

Actualitate

Foştii angajaţi de la GHCL UPSOM Ocna Mureş nu au ce pune pe masă de Sărbători!

Publicat

în

Cei care au lucrat la combinatul GHCL UPSOM Ocna Mureş se află în pragul disperării pentru că, în ciuda promisiunilor, ei nu şi-au primit încă restul de două salarii compensatorii din cele 3 prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă. „Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune şi situaţia noastră este foarte tristă şi precară, pur şi simplu marea majoritate nu au ce pune pe masa zilnică, ce să mai vorbim de sărbători. GHCL UPSOM are obligaţia de a ne acorda 3 salarii compensatorii după ce am fost disponibilizaţi. Din acestea a fost acordat un singur salariu de către firma indiană, restul de două salarii rămânând în sarcina conducerii actuale a societăţii”, susţine unul dintre cei 800 de foşti angajaţi ai combinatului care se află în această situaţie. Conducerea combinatului nu dispune însă de suma necesară plăţii obligaţiilor financiare mai ales în condiţiile în care Romgaz şi Interagro au cerut insolvenţa.
lApel către conducerea BCR
O posibilitate pentru a face rost de bani este valorificarea unei părţi din fierul vechi de pe platforma combinatului, lucru imposibil fără o dezlegare de la BCR care are o ipotecă de 23,5 milioane de dolari pe fabrică. „Majoritatea activelor scoase din uz sunt garantate către BCR, deci fără acordul dumneavoastră nu există posibilitatea tăierii şi valorificării lor. Vă rugăm din suflet să ne ajutaţi aprobând ridicarea garanţiei pe acele active pentru a putea să ne luăm măcar încă un salariu compensatoriu de Sărbători. Timpul este foarte scurt şi se scurge în defavoarea noastră, vă rugăm să încercaţi soluţionarea problemei în cel mai scurt timp. Cred că avem şi noi dreptul la Sărbători fericite într-un oraş atât de trist, unde de multă vreme lumea a uitat să mai zâmbească, apăsată de nevoile şi problemele sociale din localitate. Vă mulţumim şi vă dorim Sărbători Fericite şi La Mulţi Ani”, se arată într-o scrisoare adresată de foştii angajaţi ai combinatului către conducerile BCR Cluj şi BCR Bucureşti. Directorul UPSOM, Ioan Bogdan, le-a promis acestora că va merge personal să discute cu cei de la BCR pentru a le cere să scoată ipoteca pe fier dar şi că va vorbi cu investitorii indieni ca să-i înduplece să plătească ei cel de-al doilea salariu compensatoriu. Combinatul şi-a întrerupt activitatea în ianuarie 2010, ca urmare a sistării furnizării gazului metan de către Romgaz Mediaş din cauza unei datorii de peste 12 milioane de euro.
Ioana PITICARIU

Publicitate

Actualitate

VIDEO| Protest în Sibiu, la statuia lui Brukenthal, cu Veta Biriș și Gheorghe Funar. „Aici trebuia să fie statuia lui Horea, Cloșca și Crișan”

Publicat

în

VIDEO| Protest în Sibiu, la statuia lui Brukenthal, cu Veta Biriș și Gheorghe Funar. „Aici trebuia să fie statuia lui Horea, Cloșca și Crișan”

Peste 200 de oameni au protestat sâmbătă în Sibiu la statuia baronului Samuel von Brukenthal din Piața Mare, nemulțumiți că aceasta este așezată în centrul orașului. Printre cei care au participat la protest s-au numărat și fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar și solista de muzică populară Veta Biriș.

„Am venit la această manifestare alături de moții mei. Am fost prima cântăreață care a readus în scenă cântecul istoric. Mă bucur că am reușit să sensibilizez cu aceste cântece inima românilor. Nu fac politică, nu mă interesează, eu am venit doar să cânt”, a declarat Veta Biriș, citată de Turnul Sfatului.

Electrica Furnizare Discount

Părintele Cătălin Dumitrean de la Biserica cu hramul “Sfântul Ioan Iacob Românul” de pe strada Dealului a spus că e vorba de un protest împotriva trecutului, al prezentului și al viitorului, declarându-se împotriva certificatului verde. „Apropo de pașaportul verde de azi, nici atunci nu intrau românii în cetate fără pașaport verde, galben sau ce culoare aveau. Dacă țăranii români erau prinși peste noapte în cetate erau luați și bătuți chiar aici, în Piața Mare. (…) Să renunțăm la statuile stăpânitorilor străini. Încercăm să arătăm că existăm”, a spus părintele Dumitrean.

Încercăm să arătăm că existăm”, a spus părintele Dumitrean. Protestul a început cu rugăciunea ”Tatăl nostru” și cu intonarea Imnului național. „Nu e doar un protest al trecutului, este și un protest al prezentului și al viitorului. Când suntem călcați pe libertate, noi, românii, ne cam trezim”, a mai spus Dumitrean.

Protestatarii au strigat ”Jos criminalul”.

Citește mai mult

Actualitate

DEFINITIVAT 2022: CALENDARUL concursului pentru definitivare în învățământ. Când vor avea loc probele scrise

Publicat

în

Calendarul de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar în anul școlar 2021-2022, a fost aprobat prin Ordinul nr. 5.239 din 9 septembrie 2021 și a fost publicat în Monitorul Oficial chiar în noaptea dinaintea începerii înscrierilor.

Calendarul desfășurării

1.10 – 7.10.2021 Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/Comisiei de examen a municipiului București

16.09 – 14.10.2021 Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ

Electrica Furnizare Discount

15.10 – 29.10.2021 Transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratul școlar, verificarea și avizarea acestora, conform graficului elaborat și comunicat de fiecare inspectorat școlar

Înștiințarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere

până la 3.06.2022 Efectuarea inspecțiilor de specialitate

6.06 – 17.06.2022 Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică

20.07.2022 Susținerea probei scrise

27.07.2022 Afișarea rezultatelor

27.07 – 28.07.2022 Înregistrarea contestațiilor

28.07 – 3.08.2022 Soluționarea contestațiilor

4.08.2022 Afișarea rezultatelor finale

4.08 – 9.08.2022 Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați

9.08 – 16.08.2022 Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

  • etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
  • etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Citește mai mult

Actualitate

Aiudul a spus: hai s-o facem! Ziua de Curățenie Națională 2021: bilanțul unui acțiuni civice încununată de succes

Publicat

în

Aiudul a spus: hai s-o facem! Ziua de Curățenie Națională 2021: bilanțul unui acțiuni civice încununată de succes

„Peste 100 de voluntari au participat astăzi la Ziua de Curățenie Națională 2021, un proiect al asociației Let’s Do It, România.

La finalul acțiunii au fost strânși aproximativ 240 de saci de gunoi, strânși până în preajma orei 14:00.

Le mulțumim profesorilor, elevilor și tuturor celor care s-au implicat în acest proiect!” , transmit reprezentanții Primăriei Aiud pe mediul de socializare.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare