Fost comandant de unitate militară, suspect în dosarul militarului decedat pe tanc în Gara din Alba Iulia, contestă clasarea acuzației față de un angajat CFR
Fost comandant de unitate militară, suspect în dosarul militarului decedat pe tanc în Gara din Alba Iulia, contestă clasarea acuzației față de un angajat CFR
Un fost comandant al Batalionului 3 Apărarea Antiaeriană „Potaissa” din Turda, un locotenent-colonel, contestă în justiție o ordonanță a Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba prin care s-a dispus clasarea acuzației de ucidere din culpă față de un dispecer energetic feroviar din Gara din Alba Iulia.
Procesul face parte din ancheta derulată de procurori după decesul, în 23 noiembrie 2018, a unui militar în Gara Alba Iulia. Plutonierul Alexandru Orosz (33 de ani) a murit electrocutat pe un tanc, după ce a atins cu o antenă liniile de înaltă tensiune din gară. Militarii fuseseră informați de dispecer (Iosif M.) că linia sub care erau vagoanele cu tancurile ce urmau a fi coborâte nu avea energie electrică.
Vasile C. este suspect pentru infracțiunile de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Alături de acesta mai este suspect, pentru aceleași infracțiuni, un plutonier. Militarii veniseră la Alba Iulia pentru a participa la parada ce urma să aibă loc în 1 decembrie 2018, de Ziua Națională a României.
Parchetul din Alba Iulia a dispus clasarea față de angajatul CFR pe motiv că acțiunea acestuia ”de a comunica în mod eronat cu privire la inexistența curentului pe linia de cale ferată nu putea produce rezultatul vătămător dacă ar fi fost respectate instrucțiunile referitoare la existența unor persoane specializate”. Adică, militarii nu au respectat ordinul emis de comandanți și au început activitățile înainte ca aceștia să sosească la Alba Iulia pentru a le face instructajul.
A comunicat că linia nu este alimentată cu curent electric
Ofițerul militar solicită desființarea ordonanței de clasare din 14 iunie 2022 și restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în vederea punerii în mișcare a acțiunii penale față de angajatul CFR și completarea urmăririi penale.
”(..) În jurul orelor 09:00, cpt (…) împreună cu plt adj. (…)au plecat din garnizoana Turda spre Alba Iulia, în vederea efectuării instructajului la fața locului celor 5 militari, în scopul descărcării tehnicii militare. (…) Imediat după gararea vagoanelor pe linia 1 de cale ferată, cei 5 militari au coborât din vagonul de persoane și au observat că deasupra liniei 1 de cale ferată erau cabluri electrice.
Întrucât cei 5 militari urmau să descarce tehnica militară, aceștia s-au interesat dacă în acele linii de electrificare de deasupra liniei I de cale ferată există curent electric, sens în care au întrebat personalul din cadrul stației de cale ferată Alba Iulia, inclusiv pe împiegatul de mișcare (…) Acesta l-a sunat la rândul său pe dispecerul energetic feroviar, respectiv pe suspectul Iosif M. din cadrul centrului de electrificare Alba Iulia pe care l-a întrebat dacă deasupra liniei I de cale ferată există curent electric.
Suspectul a răspuns că deasupra liniei I de cale ferată nu există curent electric, deși linia era electrificată. Audiat în calitate de martor, a recunoscut că a fost întrebat de către împiegatul de mișcare dacă linia I este electrificată și că a răspuns negativ”, susține ofițerul în plângerea depusă la Tribunalul Alba, informații care provin din ancheta derulată până în prezent.
Militarii au întrebat de mai multe ori dacă linia 1 de cale ferată este electrificată, pentru a se asigura că se poate executa operațiunea de descărcare a tehnicii militare în condiții de siguranță. De fiecare dată, cei însărcinați cu paza și descărcarea tehnicii militare, au primit un răspuns negativ, în sensul că în linia 1 de cale ferată nu există curent electric.
În aceste condiții, militarii s-au urcat pe tancuri pentru a pregăti descărcarea acestora. Plutonierul Alexandru Orosz a atins cu o antenă linia de înaltă tensiune și a murit aproape instantaneu.
”Suspectul a majorat/agravat riscul producerii rezultatului”
Locotenent-colonelul susține că ”victima împreună cu ceilalți militari înainte de a se hotărî să debarce tehnica militară s-au informat (de mai multe ori) dacă linia 1 de stație cale ferată este sau nu electrificată și abia ulterior primirii informației greșite că în linia I nu ar fi curent electric (adică nu există niciun risc de electrocutare și debarcarea se poate efectua în condiții de siguranță) au procedat la dezancorarea celor 4 complexe Gepard”.
Potrivit ofițerului, faptul că angajatul CFR a comunicat eronat că în lina I de cale ferată nu există curent electric, deși aceasta era electrificată, ”nu doar că a creat riscul nepermis care a deschis calea producerii rezultatului vătămător (electrocutarea mortală a victimei), dar, acceptând că victima nu a respectat ordinele de serviciu, suspectul a majorat/agravat riscul producerii rezultatului, acțiunea acestuia concurând cu acțiunea victimei de nerespectare a ordinelor de serviciu”.
”În lipsa informării eronate din partea suspectului, victima nu ar fi inițiat operațiunile de debarcare a tehnicii militare și prin urmare nu s-ar fi electrocutat mortal. Faptul că victima nu a respectat ordinele de serviciu nu este de natură să rupă lanțul cauzal, întrucât dacă ar fi existat o informare corectă, respectiv aceea că linia I de cale ferată este electrificată, victima ar fi respectat și ordinele de serviciu, în antecedența acestei încălcări a atribuțiilor, se află informarea eronată făcută de suspect”, se mai susține în plângerea depusă de fostul comandant al unității militare din Turda.
Plângerea militarului a fost trimisă la Judecătoria Alba Iulia, unde a fost conexată cu dosarul prin care rudele plutonierului Alexandru Orosz cer, de asemenea, anularea ordonanței procurorului din Alba Iulia și reluarea cercetărilor față de dispecerul energetic feroviar.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber
Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber Geminidele 2024 se numără printre cele mai impresionante ploi de stele ale acestui an. Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber. Astfel, cu un cer favorabil, s-ar putea să avem parte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite