Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fondurile europene, prilej de răsplăţi personale şi de atragere a votanţilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La o recentă conferinţă de presă la care a participat şi deputatul PD-L Corneliu Olar, un coleg de la cotidianul nostru l-a interpelat pe acesta cu rugămintea de a face demersuri la nivelul APDRP (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit), pentru eliminarea secretomaniei acestei instituţii. (Şi cică deputatul a promis că va face tot ce poate.) Cu alte cuvinte, de a convinge agenţia de la Bucureşti (dacă nu are nimic de ascuns) să-şi anuleze un ordin intern, potrivit căruia orice întrebare venită din partea „jurnaliştilor prea obraznici din provincie” către OJPDRP-urile din subordine trebuie mai întâi comunicată celor din capitală, singurii „competenţi” şi în măsură să răspundă. Pentru că acestui „ordin intern”, chipurile, i se datorează faptul că doamna Carmen Morariu, director al OJPDRP (Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) Alba, nu catadicseşte să ne răspundă la întrebările pe care i le-am adresat încă de acum aproape o lună de zile. Nu revenim acum asupra acestor întrebări. În principal doream o listă cu proiectele depuse, aprobate şi respinse, în judeţul Alba, cu specificarea numelui beneficiarilor, a sumelor şi a numelui… consultanţilor. Respectiv cu date despre apartenenţa politică a acestora! Fireşte că am fost complet ignoraţi, dar nu din pricina vreunui „ordin intern”, ci pentru că într-adevăr OJPDRP-urile precum cel de la Alba au ceva de ascuns şi se prevalează, în aceste circumstanţe, de protecţia agenţiei-mamă, de la Bucureşti. Şi ce ar putea avea de ascuns, dacă nu tocmai răsplăţile personale pe care le dau directorii oficiilor judeţene (poate şi experţii), din fonduri europene, unor persoane agreate?

Totodată, bineînţeles, direcţionarea acestor fonduri către viitorii votanţi ai partidelor aflate la putere!
*”Cadouri” reciproce din fonduri europene, între doamna Morariu şi… consultantul fiicei sale!
Unul dintre lucrurile pe care încerca să le ascundă doamna Morariu iniţial, era faptul că însăşi fiica sa a obţinut o finanţare în valoare de 25.000 de euro, în cadrul Măsurii 112, pentru „Înfiinţare fermă vegetală” la Mesentea. Cică evaluarea cererii de finanţare a fiicei sale nu a fost făcută de experţii subalterni mamei sale, cei din cadrul OJPDRP Alba, ci de cei de la OJPDRP Sibiu. De parcă influenţa mamei nu se poate bănui aici. Dar nu-i nimic, asta e ceva legal. Deocamdată, la stadiul în care am ajuns cu ancheta, nu am afllat dacă şi copiii directorului OJPDRP Sibiu (sau alte rude ale acestuia) au beneficiat de ajutor în contrapartidă de la experţii OJPDRP Alba. Dacă e aşa, se poate face o anchetă, de către instituţiile abilitate, din care să se vadă clar câte astfel de proiecte au fost evaluate „încrucişat”, între diferite judeţe. Şi mai ales cine sunt beneficiarii lor. Am aflat, însă, că cererea de finanţare a fiicei doamnei Morariu a fost semnată de un domn pe nume Dan Iurai Pisec, care a sprijinit-o şi a consiliat-o în elaborarea ei. Pentru acest serviciu, experţii OJPDRP Alba au apreciat ca perfect eligibilă şi cererea de înfiinţare a fermei vegetale „Pisec Dan”, de la Stremţ! Aşa că şi consultantul fiicei doamnei Morariu a primit o finanţare în valoare de 25.000 de euro. Maxim! „Emininke” şi perfect corect, legal, moral… etc.
*Creşterea porcilor fără coteţe şi fără porci aprobată, dar creşterea lor „ca la carte”… ba!
Dar s-au făcut şi alte manevrări de fonduri europene, după cum s-a acordat bunăvoinţa doamnei director Morariu şi a experţilor domniei sale. Un astfel de caz redăm mai jos. Familia Bumb a depus cerere de finanţare FEADR în cadrul Măsurii 112, în sesiunea din iunie 2010. Cererea viza instalarea unui tânăr fermier la Ohaba, care îndeplinea toate condiţiile de eligibilitate. Vizita experţilor în teren a avut loc o lună mai târziu, în iulie 2010. La momentul respectiv, evaluând situaţia din teren şi documentele solicitantului, experţii au considerat că în cea mai mare parte sunt întrunite condiţiile de eligibilitate. Nu mai trebuiau, chipurile, clarificate, decât câteva aspecte, pentru care s-a solicitat scrisoare de infomaţii suplimentare. În luna august documentele solicitate de către experţi au fost deja prezentate de tânărul fermier, la OJPDRP Alba. Specialiştii au spus că e OK, şi OK a fost până în luna octombrie, când s-a încheiat şi ultima sesiune de finanţare. Atunci, după o tărăgănare de 4 luni, după ce a dat ea însăşi asigurări verbale în mod repetat solicitantului, doamna director Morariu a afirmat că proiectul nu este eligibil, în urma… unor disensiuni între dânsa şi consultant! A dat în schimb asigurări, tot verbal, că la sesiunea următoare „va rezolva”. Dar sesiunea nu a mai avut loc. Păi, oare nu se putea spune din capul locului aşa? De ce au fost necesare 4 luni de zile ca să se constate că un proiect nu este eligibil? Asta în condiţiile în care exista terenul, toate anexele şi toate animalele. Se vede că nu a existat… consultantul agreat.
Prin comparaţie, o altă cerere de finanţare, a solicitantului Dorina Deoancă, intitulată „Dezvoltare, exploatare, creşterea suinelor”, tot în cadrul Măsurii 112, la Ciugud, a fost aprobată şi solicitantul a primit 25.000 de euro, deşi nu existau (aşa cum nu există nici în zilele noastre) nici coteţele porcilor, şi… nici măcar porcii! Cele două imagini alăturate sunt edificatoare în acest sens. Aşadar, creşterea porcilor fără coteţe se aprobă (chiar şi fără porci!), iar creşterea lor „ca la carte”, ba! Orice comentariu e de prisos…
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba Construit într-un loc deosebit de pitoresc, schitul Izvorul Poşaga este situat în comuna Poşaga, judeţul Alba, 43 km SV de Turda şi 50 km E de Câmpeni. În apropiere, curge pârăul „Valea Poşagăi” precum şi izvorul datorită căruia schitul este cunoscut, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea