Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fondurile europene, prilej de răsplăţi personale şi de atragere a votanţilor

Publicat

în

La o recentă conferinţă de presă la care a participat şi deputatul PD-L Corneliu Olar, un coleg de la cotidianul nostru l-a interpelat pe acesta cu rugămintea de a face demersuri la nivelul APDRP (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit), pentru eliminarea secretomaniei acestei instituţii. (Şi cică deputatul a promis că va face tot ce poate.) Cu alte cuvinte, de a convinge agenţia de la Bucureşti (dacă nu are nimic de ascuns) să-şi anuleze un ordin intern, potrivit căruia orice întrebare venită din partea „jurnaliştilor prea obraznici din provincie” către OJPDRP-urile din subordine trebuie mai întâi comunicată celor din capitală, singurii „competenţi” şi în măsură să răspundă. Pentru că acestui „ordin intern”, chipurile, i se datorează faptul că doamna Carmen Morariu, director al OJPDRP (Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) Alba, nu catadicseşte să ne răspundă la întrebările pe care i le-am adresat încă de acum aproape o lună de zile. Nu revenim acum asupra acestor întrebări. În principal doream o listă cu proiectele depuse, aprobate şi respinse, în judeţul Alba, cu specificarea numelui beneficiarilor, a sumelor şi a numelui… consultanţilor. Respectiv cu date despre apartenenţa politică a acestora! Fireşte că am fost complet ignoraţi, dar nu din pricina vreunui „ordin intern”, ci pentru că într-adevăr OJPDRP-urile precum cel de la Alba au ceva de ascuns şi se prevalează, în aceste circumstanţe, de protecţia agenţiei-mamă, de la Bucureşti. Şi ce ar putea avea de ascuns, dacă nu tocmai răsplăţile personale pe care le dau directorii oficiilor judeţene (poate şi experţii), din fonduri europene, unor persoane agreate?

Totodată, bineînţeles, direcţionarea acestor fonduri către viitorii votanţi ai partidelor aflate la putere!
*”Cadouri” reciproce din fonduri europene, între doamna Morariu şi… consultantul fiicei sale!
Unul dintre lucrurile pe care încerca să le ascundă doamna Morariu iniţial, era faptul că însăşi fiica sa a obţinut o finanţare în valoare de 25.000 de euro, în cadrul Măsurii 112, pentru „Înfiinţare fermă vegetală” la Mesentea. Cică evaluarea cererii de finanţare a fiicei sale nu a fost făcută de experţii subalterni mamei sale, cei din cadrul OJPDRP Alba, ci de cei de la OJPDRP Sibiu. De parcă influenţa mamei nu se poate bănui aici. Dar nu-i nimic, asta e ceva legal. Deocamdată, la stadiul în care am ajuns cu ancheta, nu am afllat dacă şi copiii directorului OJPDRP Sibiu (sau alte rude ale acestuia) au beneficiat de ajutor în contrapartidă de la experţii OJPDRP Alba. Dacă e aşa, se poate face o anchetă, de către instituţiile abilitate, din care să se vadă clar câte astfel de proiecte au fost evaluate „încrucişat”, între diferite judeţe. Şi mai ales cine sunt beneficiarii lor. Am aflat, însă, că cererea de finanţare a fiicei doamnei Morariu a fost semnată de un domn pe nume Dan Iurai Pisec, care a sprijinit-o şi a consiliat-o în elaborarea ei. Pentru acest serviciu, experţii OJPDRP Alba au apreciat ca perfect eligibilă şi cererea de înfiinţare a fermei vegetale „Pisec Dan”, de la Stremţ! Aşa că şi consultantul fiicei doamnei Morariu a primit o finanţare în valoare de 25.000 de euro. Maxim! „Emininke” şi perfect corect, legal, moral… etc.
*Creşterea porcilor fără coteţe şi fără porci aprobată, dar creşterea lor „ca la carte”… ba!
Dar s-au făcut şi alte manevrări de fonduri europene, după cum s-a acordat bunăvoinţa doamnei director Morariu şi a experţilor domniei sale. Un astfel de caz redăm mai jos. Familia Bumb a depus cerere de finanţare FEADR în cadrul Măsurii 112, în sesiunea din iunie 2010. Cererea viza instalarea unui tânăr fermier la Ohaba, care îndeplinea toate condiţiile de eligibilitate. Vizita experţilor în teren a avut loc o lună mai târziu, în iulie 2010. La momentul respectiv, evaluând situaţia din teren şi documentele solicitantului, experţii au considerat că în cea mai mare parte sunt întrunite condiţiile de eligibilitate. Nu mai trebuiau, chipurile, clarificate, decât câteva aspecte, pentru care s-a solicitat scrisoare de infomaţii suplimentare. În luna august documentele solicitate de către experţi au fost deja prezentate de tânărul fermier, la OJPDRP Alba. Specialiştii au spus că e OK, şi OK a fost până în luna octombrie, când s-a încheiat şi ultima sesiune de finanţare. Atunci, după o tărăgănare de 4 luni, după ce a dat ea însăşi asigurări verbale în mod repetat solicitantului, doamna director Morariu a afirmat că proiectul nu este eligibil, în urma… unor disensiuni între dânsa şi consultant! A dat în schimb asigurări, tot verbal, că la sesiunea următoare „va rezolva”. Dar sesiunea nu a mai avut loc. Păi, oare nu se putea spune din capul locului aşa? De ce au fost necesare 4 luni de zile ca să se constate că un proiect nu este eligibil? Asta în condiţiile în care exista terenul, toate anexele şi toate animalele. Se vede că nu a existat… consultantul agreat.
Prin comparaţie, o altă cerere de finanţare, a solicitantului Dorina Deoancă, intitulată „Dezvoltare, exploatare, creşterea suinelor”, tot în cadrul Măsurii 112, la Ciugud, a fost aprobată şi solicitantul a primit 25.000 de euro, deşi nu existau (aşa cum nu există nici în zilele noastre) nici coteţele porcilor, şi… nici măcar porcii! Cele două imagini alăturate sunt edificatoare în acest sens. Aşadar, creşterea porcilor fără coteţe se aprobă (chiar şi fără porci!), iar creşterea lor „ca la carte”, ba! Orice comentariu e de prisos…
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare