Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii agricultori prin PNDR 2014-2020
Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri prin PNDR 2014-2020
La instalarea în mediul rural, tinerii fermieri vor primi 50.000 de euro pe o perioadă de 5 ani, explică Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)
„Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 susţinerea micilor fermieri şi a fermelor de familie, a tinerilor fermieri precum şi finanţarea microîntreprinderilor în mediul rural se va realiza concomitent cu sprijinirea financiară acordată prin PNDR pentru dezvoltarea şi modernizarea fermelor mari, care, trebuie să recunoaştem, reprezintă pilonul de bază al asigurării securităţii alimentare în România”, a explicat pentru ziarul Unirea directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Nicolae Popa.
Astfel, prin submăsura 6.1 „Instalarea tinerilor fermieri în spaţiul rural” din PNDR 2014 – 2020, se acordă sprijin financiar pentru tinerii fermieri care doresc să se stabilească în mediul rural pentru prima dată în calitate de conducători ai unei exploataţii agricole. Dimensiunea economică a exploataţiei agricole trebuie să fie cuprinsă între 12.000 şi 50.000 SO (valoarea producţiei standard în euro). Sprijinul financiar se acordă pe o perioadă de 5 ani în cuantum de 50.000 de euro (indiferent de mărimea exploataţiei) în doua tranşe: prima tranşă de 75% din cuantumul total al sprijinului, acordată la primirea deciziei de finanţare şi cea de-a doua tranşă de 25% din cuantumul sprijinului, acordată în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare. Acordarea celei de-a doua tranşe este condiţionată de implementarea corectă a obiectivelor stabilite prin Planul de Afaceri. Pentru instalare ca şef al unei exploataţii agricole, tânărul fermier trebuie să se înregistreze ca microîntreprindere/ întreprindere mică cu cel mult 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare.
Pentru a putea benefica de fonduri nerambursabile, tinerii fermieri trebuie să aibă domiciliul stabil într-una dintre unităţile administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia se află exploataţia, să prezintă un Plan de Afaceri pe care îl va implementa conform cerinţelor specifice care vor fi menţionate prin Ghidul Solicitantului, să devină fermier activ (acel fermier care în anul anterior de plată a beneficiat de plăţi directe de maximum 5.000 de euro şi care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă în cadrul exploataţiei sale) în termen de maxim 18 luni de la data instalării. De asemenea, solicitantul nu trebuie să deţină concomitent un alt loc de muncă în afara unităţii teritorial administrative în care este situată exploataţia, sau a zonei limitrofe a acesteia şi să demonstreze, înaintea celei de-a doua tranşe de plată, îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploataţiei, prin producţia proprie comercializată în procentaj de minimum 20% din valoarea primei tranşe de plată. Este obligatoriu ca solicitantul de finanţare să deţină competenţe profesionale (cunoştinţe sau studii în domeniul agricol/ veterinar/ economie agrară) sau să se angajeze că le va deţine în maximum 36 de luni de la data adoptării deciziei individuale de acordare a finanţării.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
OSCAR Downstream încheie un parteneriat strategic cu World Vision România pentru promovarea educației prin platforma sa de sustenabilitate #RomâniaTotÎnainte (P)
OSCAR Downstream încheie un parteneriat strategic cu World Vision România pentru promovarea educației prin platforma sa de sustenabilitate #RomâniaTotÎnainte Prin proiectul „Vreau la facultate”, compania OSCAR Downstream va susține în 2024 cel puțin 30 de studenți din medii defavorizate, și va inspira peste 100 de liceeni agronomi din România, prin campania „Mândru să fiu fermier”, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Actualitate20 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi