Folosirea compensației de chirie la achiziția unei locuințe, în cazul polițiștilor și militarilor, ADOPTATĂ de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat în şedinţa de marți, 20 martie, cu 174 voturi “pentru”, 57 “contra” şi 63 de abţineri, proiectul de lege care prevede ca suma compensatorie acordată pentru chirie în cazul poliţiştilor şi militarilor să poată fi utilizată fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei/fracţiunii din rată pentru achiziţia unei locuinţe. Camera Deputaţilor este prima camera sesizată, iar proiectul urmează să meargă la Senat.

Faţă de forma originală a documentului au fost aduse o serie de modificări, astfel cum reiese din Raportul întocmit de Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Mai exact, proiectul care modifică Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului şi Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, stabileşte, în noua sa formă, că polițiştii şi cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului.

În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. Compensaţia lunară nu se poate acorda concomitent pentru ambele situaţii – chirie şi plata ratei pentru achiziţia unei locuinţe.

Reamintim că acest proiect, deşi a fost adus în discuţie încă din vara anului trecut, a fost întârziat din cauza depunerii eronate a acestuia spre dezbatere şi avizare. Astfel, inițiatorii au sesizat Senatul mai întâi, deși competența era a Camerei Deputaților, ca primă cameră parlamentară. Motiv pentru care parcursul legislativ a fost reluat la sfârşitul anului 2017 (în ordinea corectă) şi abia la începutul lunii martie 2018 au fost primite avizele şi rapoartele de la Comisiile Camerei Deputaţilor.

Cine beneficiază de compensaţia de chirie?

Conform actelor normative în vigoare, poliţiştii şi militarii în activitate numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului într-o altă localitate/garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea localitate/garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soţii acestora, în situația în care nu li se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază/solda lunară.

De această compensaţiei beneficiază, în cazuri justificate, şi cei care sunt numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului în localitatea/garnizoana în care îşi au domiciliul (tot fără a deţine locuinţă proprietate personală) pe baza rezultatelor unei anchete sociale.

sursa: legestart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...