Folclorul – promovat de despărţămintele şi cercurile astriste la Blaj
Duminică după-amiază, la Blaj au avut loc alte două evenimente folclorice cuprinse în cadrul programului aniversar prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA.
Astfel, pe Bdul. Republicii a avut loc o paradă a portului popular, la care au participat cercurile şi delegaţiile astriste din Dumbrăveni (cu primăriţa Georgeta Irimie) şi Axente Sever (Sibiu), din Munţii Apuseni, Săcele, Cergău Mare (în frunte cu primăriţa Lenuţa Aldea), Bucerdea Grânoasă (condusă de primarul Ioan Aldea), Cetatea de Baltă, Alba Iulia (delegaţie însoţită de prof. Gligor Udrea, preşedintele executiv al Despărţământului „Eugen Hulea”), Galda de Jos, Stremţ şi Teiuş, Daneş (Mureş).
Îmbrăcaţi în costume naţionale tradiţionale, astriştii au jucat dansuri populare, acompaniaţi sau nu de taraf, au cântat sau doar au defilat prin faţa oficialităţilor prezente, printre care s-au aflat primarul Gheorghe Rotar, viceprimarul Corneliu Basaraba şi câţiva consilieri locali. Din partea ASTRA Blaj a luat parte prof. Silvia Pop, preşedintele Despărţământului „T. Cipariu”. Alături de ei s-au aflat oameni politici, dar şi alţi iubitori ai tradiţiilor populare.
Cel de-al doilea eveniment al zilei, care a închis practic serbările jubiliare ale ASTRA, a fost spectacolul folcloric desfăşurat pe scena din faţa Monumentului „Gloria” de pe Câmpia Libertăţii. Au evoluat grupurile folclorice astriste, dansatorii şi soliştii vocali ai Ansamblului folcloric al judeţului Alba: Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ. Au susţinut recitaluri Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş şi taragotistul Dumitru Fărcaş. În ciuda vremii superbe şi a faptului că organizatorii s-au pregătit ca pentru o adevărată serbare câmpenească, la programul artistic au asistat destul de puţini spectatori, care au fost însă generoşi cu aplauzele.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor