Rămâi conectat

Curier Județean

Focul a pârjolit crucile şi memoria răposaţilor din cimitirul Gârbova de Aiud

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Focul pus pentru curăţarea vegetaţiei uscate din cimitirul ortodox al satului Gârbova a distrus majoritatea crucilor din lemn de la căpătâiul răposaţilor. Joi, 6 octombrie, persoane neidentificate au încercat să scape de bălăriile crescute printre morminte şi au dat foc uscăturilor. Din cauza vântului, focul s-a întins cu repeziciune şi a distrus crucile din lemn şi candelele de la căpătâiul morţilor, trecând definitiv în uitare numele inscripţionate pe monumentele funerare. Au scăpat doar crucile din metal sau piatră, şi acestea însă fiind acum  negre de funingine. Pentru că nimeni nu a depus o sesizare la poliţie sau la pompierii din Aiud, evident că nu s-au căutat vinovaţii ca aceştia să fie traşi la răspundere. Din fericire focul nu a ajuns şi la biserica ortodoxă din Gârbova, care adăposteşte în interiorul său obiecte de o inestimabilă valoare istorică: Cazania lui Varlaam din 1680, clopot din anul 1748, un sfeşnic brâncovenesc, icoane bisericeşti foarte vechi provenite de la Biserica din Deal – monument istoric în ruină sec XIII-XV.
Într-o lume în care vii înşişi se luptă să nu devină morţi (de foame, de accidente vasculare sau nucleare), cârcotaşii ar invoca acum sinistra sintagmă „vii cu vii, morţii cu morţii”. Dar nu este aşa. Fiecare om are frântura sa de responsabilitate: urmaşii să-şi respecte înaintaşii, administratorii cimitirului din Gârbova să gospodărească cum se cuvine cimitirul, „păstorul” să-şi călăuzească spre bine „turma”. Indiferent câtă zbatere lumească ar însemna asta. Pentru că „Dumnezeu nu ne cere minuni. Acelea le face El” dar „Creştinismul nu e doar o afacere de duminică, ci e o strădanie de toate zilele”. Şi aici mi-am permis să-l citez pe monumentalul Arsenie Boca.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Avertizare RO-ALERT la Alba Iulia – cartierul Oarda: A fost semnalată prezența unui URS

Bogdan Ilea

Publicat

în

Avertizare RO-ALERT la Alba Iulia – cartierul Oarda: A fost semnalată prezența unui URS Prezența unui urs a fost semnalată în cursul zilei de joi, 25 aprilie, aproximativ ora 09:30, în Alba Iulia, cartierul Oarda. Potrivit IPJ Alba, a fost semnalată prezenta unui urs pe raza localității Oarda. A fost emis mesaj RO-Alert locuitorilor din zonă. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea