FMI: România, alături de Malta, în topul performanțelor economice europene. Creștere economică mai mare față de estimările anterioare
România se află, alături de Malta, în topul performanțelor economice europene, cu o creștere economică mai mare față de estimările anterioare.
Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere, de la 4,4% la 5,1%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”. Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, Malta şi România vor înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,7% şi de 5,1%.
Pe de altă parte însă, în 2019, FMI se aşteaptă la o încetinire semnificativă, la 3,5%, a creşterii PIB-ului României.
Per ansamblu, Europa va înregistra o expansiune economică de 2,7% în 2018 şi de 2,3% în 2019, iar Europa emergentă, regiune unde este inclusă şi România, va consemna un avans al PIB de 4,3% în 2018 şi de 3,7% în 2019.
„Perspectivele de creştere pentru Europa emergentă, estimate acum la aproape 6% în 2017, ar urma să se modereze la 4,3% în 2018 şi 3,7% în 2019, sprijinite de mediul extern favorabil, de condiţiile financiare avantajoase şi cererea mai solidă pentru exporturi din zona euro”, subliniază FMI în raportul „World Economic Outlook”.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, estimările instituţiei financiare internaţionale au fost revizuite în sus, până la o inflaţie de 4,7%, de la 3,3% cât se estima în octombrie. Creşterea preţurilor se va atenua în 2019 până la 3,1%.
FMI a modificat şi prognoza privind deficitul de cont curent înregistrat de România la minus 3,7% din PIB în 2018 (de la 2,9% din PIB previzionat în octombrie). Pentru anul viitor, instituţia se aşteaptă ca deficitul de cont curent să se situeze tot la 3,7% din PIB.
Pe de altă parte, FMI a revizuit în scădere estimările referitoare la rata şomajului în România, care ar urma să se situeze în acest an la 4,6%, faţă de 5,2% cât estima anterior. De asemenea, în 2019 rata şomajului va fi tot de 4,6%, conform prognozei instituţiei financiare mondiale.
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]