Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO/ Florin Roman: Zeci de școli din județul Alba se vor închide pentru reducerea cheltuielilor, iar soarta a sute de copii e afectată. Marcela Dărămuș este o slugă obedientă a ministrului ”Genunche”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deputatul Florin Roman a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că din informațiile pe care le are, zeci de școli din județul Alba se vor închide pentru reducerea cheltuielilor, iar astfel soarta a sute de copii va fi afectată. El spus că șefa IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, este o slugă obedientă a ministrului ”Genunche”.

”La intrarea în anul Centenar, majoritatea guvernamentală PSD-ALDE se pregătește să închidă 1.000 de școli în România și câteva zeci în județul Alba. Totodată, să distrugă educația până la capăt, în acest an, mii de posturi vor fi desființate sau reduse”, a spus Florin Roman.

Deputatul a spus, la începutul conferinței de presă, că Guvernul Tudose a emis o hotărâre prin Inspectoratele Județene și directorii școlilor de învățământ răspund de încadrarea în bugetul aprobat în baza costurilor standard, iar în urma acestei hotărâri, la IȘJ Alba a avut loc o discuție cu toți directorii.

”În care directorilor li s-a comunicat această hotărâre și li s-a cerut să se încadreze în buget, în condițiile în care costul standard per elev a rămas același deși ministrul Educației promitea că acest cost standard va crește, în condițiile în care, statistic, numărul de copii din unitățile de învățământ e același sau, din fericire, în unele zone, în creștere. Păi dacă totul e lapte și miere de ce i-ai chemat pe directori, doamna Dărămuș, inspector școlar general, să le spui că trebuie să reducă cheltuielile? În acest sens s-au și emis de către inspectorii generali adjuncți, pentru că doamna Dărămuș după ce a aruncat bomba a plecat, i-a lăsat pe inspectorii generali adjuncți să transmită în teritoriu și li s-a cerut ca până în 15, adică pe repede înainte, directorii de școli să comunice care sunt măsurile de reducere a cheltuielilor.

Și aici vreau să vă spun care sunt măsurile de reducere a cheltuielilor transmise către unitățile școlare:

  • Desființarea unităților de învățământ
  • Reducerea numărului posturi de portari, fochiști, îngrijitori
  • Neangajarea de costuri celor care suplinesc în perioada concediilor medicale și asigurarea suplinirii prin rotație fără plată de colegi
  • Restrângerea numărului de dosare pentru obținerea gradației de merit, fără precedent în ultimii ani
  • Neînscrierea la grade didactice pentru a nu crește salarizarea”, a spus Roman.

Florin Roman a adăugat că în decembrie când majoritatea PSD-ALDE a votat în Parlament această lege, multă lume și-a pus întrebarea de ce se trece plata profesorilor de la primării la inspectorate, iar concluzia a fost că se vrea un control politic total asupra profesorilor.

Conform spuselor lui Roman, PSD-ALDE vrea să închidă 1.000 de școli în România prin inspectorii generali și prin consiliile de administrație ale școlilor, iar primarii vor fi scoși din ecuație.

”Șefii de inspectorate școlare sunt soldați devotați ai partidului. Ei au început presiunile asupra directorilor de școli și practic le spun nu luați aceste măsuri de reducere a cheltuielilor, zburați sau nu aveți bani de salarii. Alegeți, ori închideți unitățile de învățământ, ori rămâneți fără salarii și zburați din funcția pe care o dețineți. Vă dați seama că cu primarii niciun inspector general nu și-ar fi permis să discute de maniera aceasta. Cer IȘJ Alba să prezinte public situația fondurilor destinate acoperirii integrale a salariilor profesorilor pentru că din informațiile pe care eu am reușit să le adun până acum, doar patru unități de învățământ din județul Alba au fonduri suficiente pentru plata salariilor. Le cer celor de la IȘJ să dezmintă, sau nu, această informație. Este scandalos, deja au început sub, presiuni, consiliile de administrație ale unităților școlare să ia decizii de închidere a școlilor”, a mai afirmat Florin Roman.

El a dat și câteva exemple în acest sens.

Școala cu clasele I-IV de la Obreja, în care a învățat senatorul Daniel Breaz, propunerea consiliului de administrație e de închidere. Cisteiul, Bucium – 2 școli, Ocolișul – clasele V-VIII, a explicat Roman.

Pentru a face o verificare, prin primari, Florin Roman a solicitat primarilor din județ să le comunice unde sunt decizii care afectează dascăli sau unități de învățământ.

”Vreau să-i atrag foarte serios atenția Marcelei Dărămuș să nu se joace de-a învățământul și să nu distrugă viitorul acestor copii fără să aibă o analiză extrem de fundamentată. Nu poți să dinamitezi închiderea unor școli, să lași copiii pe drumuri (…) IȘJ trebuie să ia o decizie în baza unui studiu de impact foarte sănătos, nu în baza unor presiuni, pentru că am discutat cu foarte mulți directori și mi-au spus foarte clar că au fost amenințați, că vor fi dați afară, dacă discută cu presa sau discută cu mine pentru că au aflat că mă interesez în tot județul de acest subiect. Va trebui să-și facă, doamna Dărămuș, catrafusele, să-și pună costumele prețioase și drăguțe, zic unii, și să se ducă acasă. Să pună pe un creion, să-și ia adjunctele și să comande un studiu de impact. Pentru că dacă își vor duce ideea la capăt eu, personal, mă voi deplasa în toate aceste localități și voi îndemna oamenii să vină la IȘJ să avem o discuție față în față cu această slugă obedientă a ministrului <<Genunche>>. Iar lui genunche îi cer demisia. Este cel mai nociv ministru din fostul guvern”, a mai spus Florin Roman.

”Vreau să-i atrag foarte serios atenția Marcelei Dărămuș să nu se joace de-a învățământul și să nu distrugă viitorul acestor copii fără să aibă o analiză extrem de fundamentată. Nu poți să dinamitezi închiderea unor școli, să lași copiii pe drumuri (…) IȘJ trebuie să ia o decizie în baza unui studiu de impact foarte sănătos, nu în baza unor presiuni, pentru că am discutat cu foarte mulți directori și mi-au spus foarte clar că au fost amenințați, că vor fi dați afară, dacă discută cu presa sau discută cu mine pentru că au aflat că mă interesez în tot județul de acest subiect. Va trebui să-și facă, doamna Dărămuș, catrafusele, să-și pună costumele prețioase și drăguțe, zic unii, și să se ducă acasă. Să pună pe un creion, să-și ia adjunctele și să comande un studiu de impact. Pentru că dacă își vor duce ideea la capăt eu, personal, mă voi deplasa în toate aceste localități și voi îndemna oamenii să vină la IȘJ să avem o discuție față în față cu această slugă obedientă a ministrului <<genunche>>. Iar lui genunche îi cer demisia. Este cel mai nociv ministru din fostul guvern”, a mai spus Florin Roman.

De asemenea, el i-a transmis șefei IȘJ Alba să nu se desființeze școli la presiuni politice.

”Eu o știam pe doamna Dărămuș și nu vreau să o jignesc, dar este un om politic, este o slugă perfectă. Ea a fost o slugă perfectă a lui Rus, e o slugă perfectă a lui Dîrzu și o să fie o slugă perfectă toată viața ei. Dar îi atrag atenția la modul foarte serios, să nu se joace cu copiii din județul Alba. Pentru că dacă face treaba aceasta fără un studiu de impact, transparent și foarte bine structurat și prezentat și ia decizii la presiune politică doar pentru a da bine în fața lui genunche, că ea reduce cheltuieli la nivelul județului Alba, 2018 o să fie un an pe care o să i-l dedic doamnei Dărămuș în mod particular (…) Bine că a avut grijă de fii-sa să o pună ca jurist în sistemul de învățământ. Asta a reușit Marcela Dărămuș (…) Și vine cu nonșalanță și le spune la câteva sute de profesori, îngrijitori, oameni din sistem că trebuie să plece. Aceasta e dreptatea în județul Alba făcută de această paparudă”, a mai declarat Roman.

YouTube video

Foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea