Florin Roman: ”PNL facilitează accesul tinerilor în rândul funcționarilor publici”
PNL s-a implicat permanent în procesul de profesionalizare a corpului funcționarilor publici din România, deoarece apreciem că doar cu specialiști, cu oameni de calitate putem avea o administrare eficientă a statului.
De asemenea, considerăm că tinerii trebuie încurajați și susținuți pentru a îmbrățișa cariere de funcționari publici, în condițiile în care mulți ocolesc acest sector, din cauza unor condiții destul de rescrictive prevăzute în Legea privind statutul funcționarilor publici.
Multe inițiative legislative sau guvernamentale au vizat exclusiv salarizarea funcționarilor publici și prea puține au avut în vedere condițiile pentru ocuparea unei poziții de funcționar public.
Pe lângă cerințele firești privind pregătirea profesională, există în legislația în vigoare, respectiv în Legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, anumite cerințe cu privire la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice.
Considerăm că actualele cerințe referitoare la vechime impuse de Legea nr. 188/1990 sunt excesive și creează o piedică nejustificată la accesul la funcțiile publice, mai ales pentru tinerii absolvenți de facultate care, deși pot fi foarte bine pregătiți, nu vor putea ocupa o funcție publică deoarece nu au vechimea necesară.
În acest sens, am pus în dezbaterea grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaților un proiect de lege prin care se elimină cerințele de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice impuse pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție. Proiectul este avizat de către Comisia de administrație publică a PNL.
În ceea ce privește trecerea pe o funcție publică superioară, considerăm că este necesară menținerea unor cerințe referitoare la vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, dar susținem că se impune reducerea vechimii la minim 1 an și 6 luni vechime în gradul profesional al funcției publice din care promovează.
Proiectul urmează să fie depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților la începutul lunii februarie.
Dacă dorim o administrație performantă, trebuie să permitem funcționarilor publici care au pregătirea profesională necesară să acceseze mai rapid funcțiile publice superioare, iar proiectul de lege inițiat elimină piedicile de vechime care se află în prezent în fața celor care își doresc o carieră în administrație.
Florin Roman , Deputat PNL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Taxe și impozite locale 2025 în Alba Iulia | Impozitul pe mijloacele de transport: Calcul, valoare și scutiri. Proiect, în consultare publică
Taxe și impozite locale 2025 în Alba Iulia | Impozitul pe mijloacele de transport: Calcul, valoare și scutiri. Proiect, în consultare publică Primăria municipiului Alba Iulia a anunțat în 4 noiembrie 2024 deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de hotărâre nr. 406/04.11.2024 privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba