Florin Roman: în sprijinul şcolii din Alba, cu fapte şi fără partizanat politic
De doi ani, începând din primăvara lui 2010, am organizat alături de colegul meu Simone Albani de la PNL, meditaţii gratuite pentru peste 500 de copii fără posibilităţi din Alba Iulia. Spre bucuria noastră, majoritatea covârşitoare a acestora, ieşiţi de pe „mâna” unor profesori cu talent şi dedicaţie, au avut rezultate încântătoare la examenele importante ale vieţii.
Am făcut şi vom continua să facem acest proiect pentru că acesta e modul în care înţelegem să ne comportăm ca persoane publice. E o datorie onestă pe care ne-o facem faţă de oraşul care ne-a dat totul. Atunci când ieşi în public să vorbeşti despre ce vrei să faci pentru oraşul tău trebuie să fii credibil. Şi nu oricum ci prin fapte. Am fost întrebat de multe ori dacă am câştigat bani din funcţii publice – dar am înţeles mereu să răspund făcând ceva şi nu oriunde, ci aici în Alba Iulia unde am crescut şi am învăţat la rândul meu carte. Şi am ales să o fac în primul rând din banii proprii pentru aceşti copii.
Educaţia nu ar trebui să aibă o culoare politică. Educaţia nu ar trebuie să fie doar o „politică” de stat, nu doar o decizie de „la Bucureşti” sau doar un capriciu al bugetului de stat. Educaţia trebuie să fie o forţă. Sprijinul pentru educaţie trebuie să fie un exerciţiu practic al oricărui politician, nu doar un discurs, fie că e un politician mai educat sau care a avut mai puţin ocazia să treacă prin manuale. Educaţia se face în şcoli, cu profesori care petrec ore întregi cu copiii noştri, în clădiri reale nu doar în cifre „reci” la buget.
Atunci când vine vorba de a ajuta educaţia nu se mai pune problema de a fi de stânga sau de dreapta, ci de a fi „naţional”, de a urmări interesul general. Şcoala şi învăţământul nu trebuie să fie subiect de dispută politică, ci de acţiune politică. Din păcate ultimii 2-3 ani ne-au arătat că şcoala, fie că e şcoala primară, liceul sau universitatea, s-a transformat în teren de luptă politică pentru un regim politic ce distruge fibra „naţională” a educaţiei. Şcoala a ajuns la cheremul unor vremelnici despoţi politici.
În programul pe care îl susţin pentru dezvoltarea judeţului Alba, strategia USL de dezvoltare a judeţului, una din primele trei priorităţi personale este sprijinul elevilor prin programul „Primul ghiozdan”. Cred că astfel de măsuri nu sunt populiste, ci practice. Politica trebuie să aibă drept public ţintă oamenii, profesorii – copiii în cazul acesta. Ei sunt cei care trebuie să beneficieze, la propriu. Aşa cum e şi cazul meditaţiilor, cred că acţiunea noastră a politicienilor, mai ales din bani publici, este datoare să ofere un sprijin direct şi fără vorbe goale. Acest sprijin, în proiectul nostru Politic, este promisiunea de a oferi un ghiozdan cu rechizite şi cele necesare fiecărui elev de clasa 1, în fiecare toamnă.
Aşa cum noi ca liberali, în guvernarea Tăriceanu, am sprijinit direct renovarea şi reabilitarea a mii de şcoli din România, acum credem că, cel puţin aici în Alba, trebuie să facem acest pas mai departe. Una din problemele cruciale ale noastre, în judeţ, pe lângă emigraţia oamenilor talentaţi şi în putere, este scăderea cifrelor de şcolarizare. Este datoria noastră să intervenim acolo unde nimeni nu poate interveni: sprijinind tinerele familii să îşi educe copiii, cei care ne vor fi viitorul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii