Rămâi conectat

Ştirea zilei

Florin Roman: Circa 3.000 de bugetari din Alba ar putea trece în subordinea consiliului județean din 2014. Vezi lista instituțiilor!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Județean Alba ar putea deveni de la 1 ianuarie 2014 cel mai mare angajator din județ, cu condiția ca procesul de regionalizare să fie implementat.

Aceasta este una dintre cele mai revoluționare măsuri asupra căreia s-a convenit în acest weekend în cadrul Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) la Tulcea și la care au participat președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, miniștri și secretari de stat, precum vicepremierul Liviu Dragnea, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) Marian Oprișan, ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea.

Județul Alba a fost reprezentat la această penultimă ședință a CONREG de către Florin Roman, vice CJ Alba, care a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PNL Alba Iulia, cele mai importante concluzii ale întâlnirii.

Dacă măsurile stabilite privind transferul de competențe de la autoritățile administrației publice centrale autorităților publice locale, în speță consilii județene, vor fi puse în practică, atunci vom putea vorbi de o adevărată revoluție la nivelul administrației publice.

Atribuțiile și puterea consiililor județene vor crește foarte mult. Practic toate instituțiile deoncentrate de la nivel județean cu funcție de execuție vor trece în subordinea și administrarea CJ cu personal și finanțări aferente pentru funcționarea lor.

Deconcentratele care au atribuții de control (ex: garda Financiară, Garda de Mediu, ITM) vor rămâne la nivel național și regional.

Iată lista instituțiilor pe filiera fiecărui minister în parte, prezentată de Florin Roman:

Ministerul Sănătății:

-Direcția de Sănătate Publică Alba

-Serviciul Județean de Ambulanță

-Spitalul Județean Alba

-Centrele de Aparatură Medicală

-Centrele de transfuzii sanguine

-Casa de Asigurări de Sănătate (care nu vor mai fi subordonate CAS național decât în ceea ce privește implementarea programelor naționale)

Ministerul Educației Naționale:

-Liceele cu clasele IX-XII, care vor funcționa după noua Lege a Educației. CJ Alba va  asigura partea de funcționare, iar ministerul se va ocupa de curicula școlară.

-Palatul Copiilor și cluburile elevilor. Clasele O-VIII vor rămâne în continuare la primării, iar universitățile vor fi coordonate de la nivelul regiunii.

Ministerul Mediului:

-Agenția de Protecție a Mediului

-Agenția de Piscicultură și Acvacultură

-de la Romsilva ar putea trece partea de silvicultură sau vânătoare (segment rămas în discuție)

Ministerul Muncii: (segment rămas în discuție pentru ședința viitoare)

– Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS)

– Se are în vedere preluarea de către consiliul județean a documentelor de șomaj

-În cea ce privește segmentul de pensii, autoritățile județene nu doresc să preia Casele de Pensii, solicitând ca aceasta să rămână în continuare în schema națională.

Ministerul Transporturilor:

-Autoritatea Rutieră Română

-Registrul Auto Român (RAR)

Ministerul Economiei:

-Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor

-Laboratoarele de Metrologie

-Direcție de autorizări hoteliere, atestare, omologare brevete turism

Ministerul Culturii: – Direcțiile Județene de Cultură și Patrimoniu

Ministerul Administrației și Internelor (MAI): Serviciul de înmatriculări și acte de identitate

Ministerul Dezvoltării Regionale: – Inspectoratul de Stat în Construcții pe partea de avizare

Ministerul Tineretului și Sportului: Cluburile sportive și Administrația judeteană a Taberelor Scolare

Ministerul Agriculturii: Direcția Agricolă cu excepția Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF)

Secretariatul general al Guvernului: -Direcția Cadastru și Publicitate Imobiliară (discuție nefinalizată)

Florin Roman a precizat că, „în aceste condiții, nu vor fi desființate din instituțiile județene în urma procesului de regionalizare/descentralizare, însă după preluarea acestora de către Consiliul județean Alba, se va face un studiu de impact în urma căruia se va stabili dacă se fac reorganizări, comasări, desființări în acest sens”.

Guvernul trebuie să știe exact până în luna august, care vor fi instituțiile deconcentrate ce vor trece în subordinea consiliilor județene, întrucât din august începe să se lucreze la bugetul pe 2014, iar până atunci, trecerea deconcentratelor trebuie să fie însoțită și de partea de alocare bugetară. Ultima ședințaă a CONREG va avea loc în luna iunie, când va fi luată decizia finală și făcute eventualele modificări/completări, a mai explicat președintele PNL Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea