Ziarul Unirea

Florin Roman: Circa 3.000 de bugetari din Alba ar putea trece în subordinea consiliului județean din 2014. Vezi lista instituțiilor!

Consiliul Județean Alba ar putea deveni de la 1 ianuarie 2014 cel mai mare angajator din județ, cu condiția ca procesul de regionalizare să fie implementat.

Aceasta este una dintre cele mai revoluționare măsuri asupra căreia s-a convenit în acest weekend în cadrul Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) la Tulcea și la care au participat președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, miniștri și secretari de stat, precum vicepremierul Liviu Dragnea, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) Marian Oprișan, ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea.

ELIT

Județul Alba a fost reprezentat la această penultimă ședință a CONREG de către Florin Roman, vice CJ Alba, care a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PNL Alba Iulia, cele mai importante concluzii ale întâlnirii.

Dacă măsurile stabilite privind transferul de competențe de la autoritățile administrației publice centrale autorităților publice locale, în speță consilii județene, vor fi puse în practică, atunci vom putea vorbi de o adevărată revoluție la nivelul administrației publice.

Atribuțiile și puterea consiililor județene vor crește foarte mult. Practic toate instituțiile deoncentrate de la nivel județean cu funcție de execuție vor trece în subordinea și administrarea CJ cu personal și finanțări aferente pentru funcționarea lor.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Deconcentratele care au atribuții de control (ex: garda Financiară, Garda de Mediu, ITM) vor rămâne la nivel național și regional.

Iată lista instituțiilor pe filiera fiecărui minister în parte, prezentată de Florin Roman:

Ministerul Sănătății:

-Direcția de Sănătate Publică Alba

-Serviciul Județean de Ambulanță

-Spitalul Județean Alba

-Centrele de Aparatură Medicală

-Centrele de transfuzii sanguine

-Casa de Asigurări de Sănătate (care nu vor mai fi subordonate CAS național decât în ceea ce privește implementarea programelor naționale)

Ministerul Educației Naționale:

-Liceele cu clasele IX-XII, care vor funcționa după noua Lege a Educației. CJ Alba va  asigura partea de funcționare, iar ministerul se va ocupa de curicula școlară.

-Palatul Copiilor și cluburile elevilor. Clasele O-VIII vor rămâne în continuare la primării, iar universitățile vor fi coordonate de la nivelul regiunii.

Ministerul Mediului:

-Agenția de Protecție a Mediului

-Agenția de Piscicultură și Acvacultură

-de la Romsilva ar putea trece partea de silvicultură sau vânătoare (segment rămas în discuție)

Ministerul Muncii: (segment rămas în discuție pentru ședința viitoare)

– Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS)

– Se are în vedere preluarea de către consiliul județean a documentelor de șomaj

-În cea ce privește segmentul de pensii, autoritățile județene nu doresc să preia Casele de Pensii, solicitând ca aceasta să rămână în continuare în schema națională.

Ministerul Transporturilor:

-Autoritatea Rutieră Română

-Registrul Auto Român (RAR)

Ministerul Economiei:

-Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor

-Laboratoarele de Metrologie

-Direcție de autorizări hoteliere, atestare, omologare brevete turism

Ministerul Culturii: – Direcțiile Județene de Cultură și Patrimoniu

Ministerul Administrației și Internelor (MAI): Serviciul de înmatriculări și acte de identitate

Ministerul Dezvoltării Regionale: – Inspectoratul de Stat în Construcții pe partea de avizare

Ministerul Tineretului și Sportului: Cluburile sportive și Administrația judeteană a Taberelor Scolare

Ministerul Agriculturii: Direcția Agricolă cu excepția Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF)

Secretariatul general al Guvernului: -Direcția Cadastru și Publicitate Imobiliară (discuție nefinalizată)

Florin Roman a precizat că, „în aceste condiții, nu vor fi desființate din instituțiile județene în urma procesului de regionalizare/descentralizare, însă după preluarea acestora de către Consiliul județean Alba, se va face un studiu de impact în urma căruia se va stabili dacă se fac reorganizări, comasări, desființări în acest sens”.

Guvernul trebuie să știe exact până în luna august, care vor fi instituțiile deconcentrate ce vor trece în subordinea consiliilor județene, întrucât din august începe să se lucreze la bugetul pe 2014, iar până atunci, trecerea deconcentratelor trebuie să fie însoțită și de partea de alocare bugetară. Ultima ședințaă a CONREG va avea loc în luna iunie, când va fi luată decizia finală și făcute eventualele modificări/completări, a mai explicat președintele PNL Alba Iulia.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Rețeaua Telemedicină în Epilepsie se extinde cu cel de-al unsprezecelea Centru de Epilepsie și Monitorizare EEG, la Sebeș

Star Assembly a fost finanțatorul major al celui de-al unsprezecelea echipament video EEG performant, în valoare de 25.000 Euro. Astăzi,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Aurelian 27 mai 2013 at 23:40

Vise de „marire”, a Piticului Atomic, acesti bugetari vor trece in subordinea regiunilor! Asta ii practica occidentala! CJ-ul va ramane „a 5 roata de la caruta”! iNVATAMANTUL OBLIGATORIU VA TRECE IN SUBORDINEA PRIMARIILOR CA ADMINISTRATIE, Liceele in subordinea Euroregiunilor, iar Univesitatile de Stat in subordinea Ministerului!

Comentariile sunt oprite