Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Floriile Catolice 2022. Cum sărbătoresc Duminica Floriilor creștinii catolici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Floriile Catolice 2022. Cum sărbătoresc Duminica Floriilor creștinii catolici

Duminica floriilor 2022 este sărbătorită de credincioșii catolicii cu o săptămână mai devreme decât cei ortodocși, pe data de 10 aprilie. Sărbătoarea Floriilor are o mare însemnătate religioasă pentru toţi credincioşii, fiind retrăită Intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului.

Citește și: Mesaje de Florii • Felicitări de Florii • Urări de Florii care pot fi trimis prin SMS

Anul trecut, credincioşii catolici din toată lumea au sărbătorit Floriile cu reguli stricte. De la Vatican, Suveranul Pontif a transmis un gând pentru toţi cei afectaţi de pandemie. Doar câteva zeci de credincioşi au putut intra la slujba de Florii din interiorul Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti. Şi la fel de puţini au fost şi afară, în curte.

Citește și: Nume despre care NU ŞTIAI că se sărbătoresc de FLORII. Cui trebuie să mai spui „La Multi Ani!”

Cum se sărbătoresc Floriile la catolici

Duminică, 10 aprilie 2022, pentru prima dată după declanșarea pandemiei, pe străzile Capitalei va avea loc tradiționala Procesiune de Florii, organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Vor lua parte credincioși, persoane consacrate şi preoţi din comunităţile şi parohiile romano-catolice din Capitală și împrejurimi. Procesiunea va începe la ora 15.00, din Piața „Fer. Vladimir Ghika” de lângă Biserica Franceză (Sacré Coeur – Preasfânta Inimă a lui Isus), cu celebrarea de sfințire a tradiționalelor ramuri, și se va încheia la Catedrala Sf. Iosif, având următorul traseu: Piața „Fer. Vladimir Ghika”, Str. Cpt. Demetriade, B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, Catedrala Sf. Iosif.

Când procesiunea va ajunge la Catedrala Sf. Iosif, în jurul orei 16.00, în Catedrală se va celebra Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Pentru credincioşii catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din această duminică este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi pretutindeni.

Citește și: Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022, potrivit calendarului creștin

Care sunt tradițiile de Florii la catolici

Catolicii au o serie de tradiții în Duminica de Florii, pe care le respectă cu sfințenie, mare parte dintre acestea fiind respectate și de creștinii ortodocși. De Florii, există o tradiție conform căreia, mormintele celor trecuți la cele veșnice trebuie curățate, iar de cruci trebuie atârnate crenguțe de salcie pe care le sfinţesc înainte la preot. Astfel de ramuri de salcie sunt duse şi acasă şi păstrate într-un loc curat, de regulă agăţate lângă o icoană. Unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma. Creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului.

O altă tradiţie ţinută cu sfinţenie de catolici în unele regiuni spune că în ziua de Florii, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Pâinile sunt date mai apoi de pomană celor săraci pentru a fi feiţi de probleme şi necazuri. Un alt obicei al catolicilor de Florii este ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu busuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea un păr frumos și strălucitor. După ce este folosită, apa este vărsată la rădăcina unui păr înflorit, spunând: „Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”. Fetele care vor să se mărite trebuie să scoată la soare zestrea pentru a chema ursitul. O altă superstiție spune să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, pentru că aceștia vor face numai flori, nu și fructe, dar şi că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți mai devreme.

Sursa: observatornews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea