Curier Județean
Rugăciunea care se rostește în Duminica Floriilor, pentru bunăstare și noroc
Rugăciunea care se rostește în Duminica Floriilor, pentru bunăstare și noroc
Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor sau Floriile, o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. În această zi, preoții recomandă să se rostească rugăciunea de binecuvântare a salciei, pentru noroc și bunăstare.
Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.
Citește și: Mesaje de Florii frumoase. SMS-uri, felicitări și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Amin”.
Salcia sfinţită apără gospodăria
Salcia este nelipsită la sărbătoarea Floriilor, din satul tradiţional. Salcia este sfinţită la biserică, apoi este utilizată în gospodărie.
Salcia înlocuieşte de fapt ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în Români. În această zi se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici.
La sfârşitul slujbei, preoţii împart crenguţele de salcie sfinţită, pe care e bine să le luaţi acasă şi să le puneţi la icoane. Se spune despre ele că au putere tămăduitoare.
Curier Județean
Capela cimitirului municipal din Sebeș va fi închisă din 29 mai 2023 pentru lucrări de reparații
Capela cimitirului municipal din Sebeș va fi închisă din 29 mai 2023 pentru lucrări de reparații
Capela cimitirului municipal din Sebeș va fi închisă pentru o perioadă de circa două săptămâni, începând cu data de 29 mai 2023, pentru efectuarea unor lucrări de reparații.
Municipalitatea din Sebeș a demarat un proiect mai amplu destinat cimitirului municipal, situat pe strada Augustin Bena (ieșirea din Sebeș spre Vințu de Jos).
Astfel, va fi construit un gard de împrejmuire și vor fi efectuate intervenții la capelă.
Curier Județean
Peste 9 milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri din comuna Horea: Primăria a primit aviz de mediu
Peste 9 milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri din comuna Horea: Primăria a primit aviz de mediu
Primăria Comunei Horea a primit aviz de mediu din partea APM Alba pentru proiectul „Modernizare drumuri locale în comuna Horea”.
Prin acest obiectiv de investiții se urmărește modernizarea a două sectoare de drumuri de interes local, Strada Bisericii, cu o lungime de circa 500 de metri, și Drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca, în lungime de 4.500 de metri.
Investiția ce urmează a fi realizată este localizată în extravilanul localităților Horea, Preluca și Teiu. Modernizarea celor două sectoare de drum constă în realizarea de lucrări de terasamente, lucrări de consolidare, lucrări la sistemul rutier și dispozitivele pentru colectarea și evacuarea apelor de suprafață, respectiv lucrări pentru asigurarea siguranței rutiere.
Valoarea totala a obiectivului de investitie cu TVA este 9.448.555,00 lei inclusiv TVA, din care valoarea C+M este 8.630.383,35 lei inclusiv TVA.
Durata de realizare a investiției este estimată la 32 de luni, din care 24 luni pentru lucrările de construcții-montaj.
Neajunsurile de ordin general constatate sunt:
-o lipsa amenajarii traseului drumului in plan si spatiu;
-sistemul rutier actual este reprezentat de pietruire recentă cu piatră spartă mare de carieră, ca urmare a lucrărilor de întreținere / pietruire veche cu balast amestecat cu șisturi din deluviu / deluviu nisipos-argilos cu fragmente și blocuri mari de șisturi / pietruire cu balast și piatră spartă;
-partea carosabilă prezintă o serie de defecţiuni specifice drumurilor pietruite sau de pământ, de tipul gropilor, denivelărilor si făgaşelor, fapt care împiedică desfăşurarea normală a circulaţiei si conduce la generarea de praf pe timp uscat, respectiv de noroi pe timp umed;
-existenta fagaselor longitudinale si transversale;
-lipsa unei imbracaminti rutiere moderne, care sa impermeabilizeze platforma drumului;
-partea carosabila si respectiv platforma drumului studiat sunt variabile. Latimea platformei drumului este cuprinsa intre 2,50 – 5,00 m.
-lipsa dispozitivelor pentru colectarea si scurgerea apelor pluviale;
-stagnarea apei provenite din precipitatii pe calea de rulare;
Obiectivele urmarite prin realizarea investitiei, respectiv obiectivele tehnice si obiectivele financiare, raspund obiectivului major care il reprezinta imbunatatirea conditiilor de circulatie (siguranta, viteza si confort) actuale pe drumurile existente pe teritoriul comunei Horea, conditie necesara pentru dezvoltarea socioeconomica a zonei.
Curier Județean
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 mai 2023
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 mai 2023
Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 27-28 mai 2023. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.
Amplasarea radarelor în perioada 27 -28 mai 2023
Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori
Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu
Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni
Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir – strada Victoriei
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac
-
Sănătatea și naturăacum 18 ore
CEAPA – proprietăţi. Cea mai umilă dintre legume are o forţă de vindecare uriaşă
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
27 mai 1600: Prima unire politică a celor trei țări române. Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”
-
Sportacum 15 ore
VIDEO: GT Sport Alba Iulia, campioană județeană și la Under 14! Săptămână de vis pentru gruparea albaiuliană
-
Actualitateacum 16 ore
FOTO| Dezastru într-un cimitir din Alba Iulia: Accesorii furate de pe morminte și munți de deșeuri care înconjură locurile de veci
-
Ştirea zileiacum 5 ore
FOTO| Mănăstirea Dumbrava, din Alba, casă pentru 120 de copii orfani și zeci de bătrâni ai nimănui. Cum decurge o zi din viața lor
-
Curier Județeanacum 19 ore
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 mai 2023