Rămâi conectat

Curier Județean

Floriile 2022. Ce obiceiuri, tradiții și superstiții sunt respectate de românii ortodocși

Ioana Oprean

Publicat

în

Floriile 2022. Ce obiceiuri, tradiții și superstiții sunt respectate de românii ortodocși

An de an, cu o săptămână înaintea Paștelor, românii ortodocși sărbătoresc Intrarea Domnului în Iesuralim sau Floriile, așa cum este cunoscută în popor. Numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții sunt ținute cu strictețe de românii, fiind o sărbătare cu mare însemnătate pentru creștini.

Citește și: Mesaje de Florii • Urări de Florii • Felicitări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii

Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor a Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Se sărbătoresc întotdeauna înainte cu o săptămână de Paște.

Floriile marchează şi începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește odată cu sărbătoarea Învierii Domnului.

În această zi, se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici, iar credincioșii merg la biserică cu crenguțe de salcie. Acestea sunt binecuvântate de către preot în cadrul unui moment special, ținut înainte de Liturghie.

Obiceiuri ale românilor în ziua de Florii

Salcia de Florii înlocuieşte, de fapt, ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în România. Pe de altă parte, potrivit unei legende, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să îşi continue drumul. Drept mulţumire, Fecioara Maria a dăruit sfinţenie salciei.

În zilele noastre, creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preoţi, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzească pe toţi cei din casă de boli.

Citește și: Nume de băieți și fete care își sărbătoresc onomastica de Florii • Semnificația numelor sărbătorite de Florii

Alţii respectă o altă tradiție de Florii: le prind la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa sau şi îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile.

În unele zone, crenguțele de salcie sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an.

În alte zone, după slujbă, ramurile de salcie sunt duse la cimitir și puse în pe morminte pentru a le aminti celor plecați dintre noi că urmează Paștele. Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.

Cei care cultivă cânepă caută să rupă ramuri de salcie cât mai lungi, ca să le crească înaltă cânepa. Un alt obicei este cel de a lega sălciile sfințite în jurul taliei pentru a le da vigoare și putere oamenilor pentru muncile câmpului.

Tradiții și superstiții ale românilor ortodocși în ziua de Florii

În primul rând, dat fiind că de Florii e dezlegare la pește, acesta nu trebuie să-ți lipsească din meniul de sărbătoare.

Nu te spăla pe cap, căci vei albi înainte de vreme.

Dacă este neapărat necesar, folosește numai apă sfințită sau descântată. Tradiția spune că acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.

Citește și: Obiceiuri de Florii •  Superstiţii de Florii • Tradiţii de Florii

În ajun de Florii, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu aceasta se spală pe cap şi apoi o toarnă la rădăcina unui păr înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp îşi vor întâlni alesul inimii. Obiceiul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.

Mai toate obiceiurile și tradițiile de Florii au legătură cu începutul primăverii și al sezonului agrar, cu treburile gospodărești care asigură continuitatea, bunăstarea și sănătatea oamenilor.

De Florii, toate femeile și fetele trebuie să deretice prin casă. Curățenia este la mare preț în această zi, toate hainele, așternuturile, perdelele și covoarele trebuie curățate, spălate și aerisite.

Nu doar că se face curățenie lună pentru a întâmpina cum se cuvine sărbătoarea, dar se pregătesc casele pentru marea sărbătoare a Paștelui care va veni peste o săptămână.

Femeile coceau pâinișoare simple în ziua de Florii, pe care le decorau cu simple cruci din aluat și le dăruiau apoi celor mai sărmani din sat. Generozitatea și grija față de aproapele tău este mesajul pe care îl poartă Floriile.

În Duminica Floriilor se transmit mesaje de Florii rudelor și prietenilor care au nume de floare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parc fotovoltaic pentru consumul propriu de energie în comuna Noșlac: Licitație pentru atribuirea contractului de execuție în valoare de peste 1,2 milioane de lei

Ioana Oprean

Publicat

în

Parc fotovoltaic pentru consumul propriu de energie în comuna Noșlac: Licitație pentru atribuirea contractului de execuție în valoare de peste 1,2 milioane de lei Primăria Noșlac a lansat în 18 iulie 2025 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire prin licitație publică a contractului de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Înființarea unei […]

Citește mai mult

Curier Județean

Țigle desprinse de pe acoperișul unui bloc din Alba Iulia: Intervenție a pompierilor pe strada Craivei

Ioana Oprean

Publicat

în

Țigle desprinse de pe acoperișul unui bloc din Alba Iulia: Intervenție a pompierilor pe strada Craivei Mai multe țigle s-au desprins, luni, 21 iulie 2025, în jurul orei 20.30, de pe acoperișul unui bloc din Alba Iulia. Citește și: Țeavă de gaz spartă pe strada Petre Ispirescu din Alba Iulia: Manevră greșită a șoferului unui […]

Citește mai mult

Curier Județean

Aiudul riscă să piardă milioane de lei și să rămână cu străzi în șantier. Primar: „Măsura de blocare a decontărilor prin Programul Anghel Saligny este iresponsabilă”. Apel către premierul Bolojan

Ioana Oprean

Publicat

în

Aiudul riscă să piardă milioane de lei și să rămână cu străzi în șantier. Primar: „Măsura de blocare a decontărilor prin Programul Anghel Saligny este iresponsabilă”. Apel către premierul Bolojan Aiudul riscă să piardă milioane de lei și să rămână cu străzi în șantier din cauza măsurii iresponsabile de blocare a decontărilor prin Programul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea