Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Flaviu Cozuc: Cetăţenii Albei sunt aşteptaţi să-şi exprime dreptul de vot în 439 de secţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Interviu cu Flaviu – Mircea Cozuc, prefectul judeţului Alba

– Domnule prefect, pregătirile pentru alegerile din 9 decembrie sunt aproape finalizate. Ce trebuie să ştie cetăţenii despre scrutinul pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor?
– În primul rând, trebuie ştiut faptul că Instituţia Prefectului a făcut toate pregătirile necesare, pentru ca duminică, cetăţenii care au împlinit 18 ani să-şi poată exercita dreptul democratic de vot în cele mai bune condiţii. Toate cele 439 de secţii de votare din cele 7 colegii uninominale pentru Senat şi Camera Deputaţilor vor fi deschise între orele 07:00 şi 21:00, în aşa fel încât toţi cetăţenii care au dreptul să voteze să poată ajunge la secţiile de votare la care sunt arondaţi.
– La ce secţii de votare se pot prezenta alegătorii şi cu ce acte pot vota?
– În cadrul alegerilor parlamentare de duminică, 9 decembrie, cetăţenii care vor dori să voteze, trebuie să se prezinte la secţia de votare la care sunt arondaţi, în localitatea lor de domiciliu. Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate, aflate în termenul de valabilitate, prin act de identitate înţelegându-se buletinul sau cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic sau de serviciu şi carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
– Aveţi recomandări cu privire la modul în care se votează?
– Nu am nicio recomandare în sensul orientării opţiunilor de vot ale cetăţenilor înspre un anumit partid sau alianţă politică, ori candidat la Senat sau la Camera Deputaţilor. Singurul meu sfat pentru cei care se vor prezenta la vot duminică şi care nu doresc să-şi anuleze buletinul de vot este să aplice ştampila cu menţiunea „VOTAT” în interiorul chenarului cuprinzând numele candidatului şi al partidului sau al alianţei politice pentru care optează. Fiecare alegător va primi o ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi două buletine, unul pentru alegerea Senatului şi un altul pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Pe verso, ambele buletine trebuie să poarte ştampila de control a secţiei de votare. Se consideră vot valabil exprimat, buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică în interiorul unui singur chenar pe fiecare din cele două buletine. De asemenea, se iau în considerare şi buletinele unde ştampila depăşeşte limitele chenarului, dacă opţiunea alegătorului este evidentă. Se anulează însă şi buletinele de vot pe care ştampila „VOTAT” se aplică în mai multe chenare, cele care nu au ştampila de control a secţiei de votare şi cele care au alte modele decât buletinul de vot, aprobat în mod legal. Sunt, totodată, considerate nule, buletinele de vot pe care nu este aplicată niciunde ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
– În ce cazuri alegătorii pot intra însoţiţi în cabina de vot?
– Numai în cazul în care se află efectiv în imposibilitatea de a aplica singuri ştampila pe buletinul de vot, mai exact dacă au probleme de vedere sau sunt în incapacitatea fizică de a-şi folosi mâinile. În cazurile în care alegătorii nu ştiu să citească, nu au dreptul să intre însoţiţi în cabină, pentru că îşi pot exercita dreptul de vot, orientându-se după sigla partidului sau a alianţei politice, care apare în fiecare chenar.
– Când se utilizează urna specială?
– Există situaţii în care alegătorul nu se poate deplasa din cauza bolii sau a invalidităţii, caz în care nu este obligat să se deplaseze la secţia de votare la care este arondat. Dacă va dori să îşi exercite dreptul de vot, alegătorul în cauză trebuie să adreseze o cerere pentru urna mobilă preşedintelui secţiei de votare. Cererea trebuie însoţită de actul oficial care atestă imposibilitatea deplasării, în speţă certificatul sau adeverinţa medicală. În baza aprobării preşedintelui secţiei de votare, cu urna mobilă se vor deplasa la domiciliul alegătorului, cel puţin 2 membri ai secţiei de votare.
– Cum asiguraţi protecţia la secţiile de votare?
– Prin intermediul cadrelor MAI din Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia Transporturi Feroviare, Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte şi Serviciul Public Comunitar de Înmatriculări. Este una dintre misiunile cu cea mai mare responsabilitate, tocmai de aceea le mulţumesc încă de pe acum tuturor celor implicaţi în paza şi protecţia secţiilor de votare. Şi nu numai lor, ci tuturor acelora, care prin grija şi munca lor, vor asigura desfăşurarea corectă şi legală a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, şi aici includ şi cetăţenii care îşi vor exercita legal dreptul de vot. Aici, vreau să fac o precizare importantă: accesul la vot al cetăţenilor trebuie asigurat şi protejat din toate punctele de vedere. Drept urmare, şi în condiţiile meteorologice prognozate pentru sfârşitul săptămânii, când se aşteaptă ninsori, administratorii drumurilor trebuie să se asigure că acestea sunt degajate de zăpadă, dacă va fi cazul, şi că toţi cei care vor dori să-şi exercite dreptul de vot nu vor fi împiedicaţi să ajungă la secţiile care sunt arondaţi. Exercitarea votului nu poate fi împiedicată, îngrădită sau influenţată sub nicio formă, legea este foarte severă şi clară în acest sens. De aceea, cred eu, a fost binevenită campania MAI „Tu decizi! Votează legal!”, în cadrul căreia Centrul de Comunicare Judeţean a furnizat informaţiile pe care alegătorii şi competitorii electorali trebuie să le cunoască referitor la votul ilegal, mita electorală şi pedepsele pe care le riscă cei care nu respectă legea.
– În 9 decembrie, în judeţul Alba se desfăşoară şi referendumul parţial local referitor la activitatea de minerit din zona Apuseni. Este acest referendum pregătit din punct de vedere organizatoric?
– În cele 35 de localităţi din zona Apuseni în care are loc şi referendumul, cele 148 de secţii de votare în care cetăţenii îşi vor putea exprima părerea cu privire la activitatea de minerit din Apuseni vor fi complet funcţionale în ziua de 9 decembrie. Secţiile de votare sunt amenajate în aceleaşi clădiri în care funcţionează şi secţiile pentru alegerile parlamentare, dotate cu toate materialele necesare votării, astfel că, din punct de vedere organizatoric, nu există nicio problemă care să afecteze procesul electoral.
– Ce le transmiteţi cetăţenilor judeţului Alba, înaintea alegerilor din 9 decembrie?
– Să decidă singuri cine îi va reprezenta în Senat şi în Camera Deputaţilor, dacă vor dori să-şi exercite dreptul de vot. În calitate de cetăţean, care are acest drept, eu voi merge la secţia de votare de care aparţin, ca să îmi exprim opţiunea. Cred că este important să ne spunem fiecare punctul de vedere, în cel mai democratic mod cu putinţă: prin vot. Cetăţenii care au 18 ani împliniţi, în ziua alegerilor inclusiv, au dreptul de a decide dacă îşi vor exprima sau nu votul. În ceea ce mă priveşte, sper să meargă la secţiile de votare cât mai mulţi alegători, pentru că scopul oricăror alegeri este acela de a reflecta voinţa populară. Noi am făcut toate pregătirile necesare, mai trebuie doar ca cetăţenii să decidă dacă şi cu cine vor vota la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 9 decembrie.
– Vă mulţumesc!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea