Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Fisuri la Poarta a II-a a Cetăţii Alba Carolina! Lucrări de mântuială sau intervenţia brutală a trecătorilor?

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

În ultimele zile presa locală a sesizat faptul că în anumite porţiuni, piatra care îmbracă stâlpii Porţii a II-a a Cetăţii Alba Carolina a început să crape, ba chiar pe alocuri bucăţi din aceasta lipsesc.

Monumentul a fost reconstituit în urmă cu 3 ani, iar lucrarea a fost finanţată Ministerul Culturii. Valoarea lucrării s-a ridicat la peste 500.000 de euro (2.253.396,32 de lei) şi a fost executată de Grup Corint.

Primăria Alba Iulia în calitate de proprietar al Cetăţii şi a monumentelor din incinta sa, a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele ce au condus la deteriorarea Porţii. În cazul în care se vor constata vicii de construcţie, doar Ministerul Culturii, susţin reprezentanţii Primăriei Alba Iulia, poate să impute acest lucru societăţii care a efectuat lucrările. Ministerul Culturii însă, prin comisia de specialişti trimisă să verifice lucrarea la momentul predării sale, nu a semnalat nicio deficienţă legată de calitatea construcţiei.

Chiar dacă Grup Corint nu comentează încă situaţia semnalată la Poarta a II-a a Cetăţii Alba Carolina, surse din interiorul companiei susţin că deteriorările ce pot fi observate la acest monument s-ar datora persoanelor care s-au căţărat pe aceşti stâlpi pentru a face fotografii, sau în joacă, uneori chiar în mod intenţionat, fără să se gândească sau să le pese că acţiunile lor distrug un monument istoric, emblemă a oraşului.
În acest sens Primăria Alba Iulia ar trebui să protejeze aceste edificii, printr-un sistem de supraveghere sau pază care să prevină astfel de situaţii. Într-adevăr, crăpăturile apărute la stâlpii Porţii sunt în zona în care orice trecător, chiar şi copiii, pot să ajungă sau să se caţere.

Un exemplu privind intervenţia brutală a omului asupra obiectivelor turistice din Cetate este ruperea mânerului umbrelei “Doamnei de fier”, statuia din Piaţa Mihai Viteazul, în timpul Zilelor Municipiului, eveniment care a avut loc în urmă cu puţin timp. Acest barbarism s-a petrecut cu toate că în zonă se aflau mai mulţi poliţişti locali.

Până la lămurirea acestei situaţii, aşteptăm rezultatele anchetei întreprinse de primărie şi eventual mărturiile celor care au văzut persoane ale căror acţiuni au deteriorat, cu sau fără intenţie, monumentul cu pricina.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea