Fiscul ia cu asalt profesiile liberale – verificări ”la sânge” pentru impunerea unor taxe mai mari
*Diferențe de mii de lei la taxarea venitului după emininarea colaborării pe drepturi de autor
După ce Executivul a modificat regulile fiscale, astfel încât inspectorii ANAF să aibă cale liberă să decidă dacă liber-profesionistul este cu adevărat independent şi dacă nu, să-l impoziteze suplimentar, ca pe un salariat obișnuit, mii de avocaţi, farmacişti, medici sau agenţi fiscali ar urma să plătească taxe mult mai mari. Guvernul a eliminat din normele Codului Fiscal articolul care-i ferea pe cei cu venituri din activități independente, ca avocați, contabili, medici, farmaciști sau din drepturi de autor să plătească taxe la fel de mari ca salariații.
„În ultimele 8 luni, prin ceea ce a inițiat ANAF ca şi controale legate de profesiile liberale, a făcut abuzuri tocmai față de aceasta reglementare şi e demonstrat că aşa s-a întâmplat tocmai prin dorința Guvernului în mod expres să fie anulată”, a declarat pentru digi24.ro Cristian Pârvan,preşedintele Patronatului Serviciilor Private.
În prezent, pentru un venit net 5.000 de lei pe lună, o persoană fizică autorizată plătește statului taxe de 1.600 de lei. Dacă ar fi salariat, pentru aceeaşi sumă, angajatul şi angajatorul ar urma să plătească statului taxe de 4.100 de lei. Tocmai această diferenţă uriaşă a făcut ca unele firme să profite de portiţele din lege și să lucreze cu colaboratori pe contracte de PFA sau drepturi de autor, deși nu întotdeauna sunt îndeplinite criteriile legale.
În aceste condiţii, de la 1 iulie activităţile independente ar putea fi reconsiderate drept dependente. Asta înseamnă că o parte dintre cei care acum sunt plătiţi ca persoană fizică autorizată sau pe drepturi de autor ar trebui angajaţi cu contract de muncă.
„Probabil că, la mica înțelegere, se va diminua venitul net pe care îl va obține cel care desfășoară aceste activități, va suporta probabil o parte angajatorul”, a spus Alin Chitu, specialist fiscal.
În ultimele luni, inspectorii fiscali au amendat numeroase persoane fizice care lucrează ca farmaciști, medici, avocați sau consultanți fiscali pentru că ar fi abuzat de statul de PFA ca să plătească mai puțin la stat, deși erau dependenți de firma pentru care lucrau. Ministerul Finanțelor s-a inspirat în stabilirea criteriilor de diferențiere din reglementările Fiscului american.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA în România până la sfârșitul lunii MAI 2025: PROGNOZA METEO anunță atmosferă de primăvară, cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius
Cum va fi VREMEA în România până la sfârșitul lunii MAI 2025: PROGNOZA METEO anunță atmosferă de primăvară, cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, în intervalul 29 aprilie – 26 mai 2025. Conform specialiștilor, revine atmosfera de primăvară, cu […]
Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, originar din Sălciua, a trecut la cele veșnice
Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, originar din Sălciua, a trecut la cele veșnice Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii, a trecut la cele veșnice. Valeriu Tabără s-a născut la 1 iulie 1949 în comuna Sălciua din judeţul Alba. La vârsta de 34 de ani a devenit doctor în agronomie, iar ulterior […]
BANI pentru tineri și studenți: Sesiune Q&A pentru Concursul național de proiecte 2025 Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale organizează trei sesiuni online de întrebări și răspunsuri Q&A, dedicate Concursului național de proiecte de tineret și studenți 2025. Scopul acestor sesiuni este de a ajuta tinerii și studenții cu informații utile în vederea creșterii […]