Firmele care susţin Şcoala Profesională Cugir în sistem dual vor fi vizitate de elevii claselor a IX-a
Mobilizați de noul sistem de învăţământ dual care va fi implementat la Colegiul Tehnic “I.D. Lăzărescu”, reprezentanţii Uzinii Mecanice Cugir, Fabricii de Arme, Sculărieie, SC. Nova Grup şi ai firmei TEA s-au reunit pentru a se pune de acord asupra unor detalii organizatorice privind organizarea unei vizite pentru o parte dintre elevii din oraș. La întâlnire a participat şi directorul Colegiului Tehnic “I.D. Lăzărescu”, Alexandru Micaciu şi un reprezentant al primăriei.
Principala temă de discuţie a fost evenimentul „Ziua Porţilor deschise” la cele cinci societăţi, ce va avea loc în 17 iunie. Concret, elevii de clasa a IX-a împreună cu părinţii sunt aşteptaţi la ora 9.00, în incinta colegiului, de unde se va pleca într-un tur al firmelor partenere. Ideea turului este aceea de a oferi şansa tinerilor să cunoască mai îndeaproape meseriile pe care le pot îmbrăţişa la finalizarea şcolii profesionale, infrastructura pe care o deţin firmele, precum şi tehnica utilizată. Aceste informaţii se vor dovedi esenţiale atunci când elevii vor trebui să completeze, pe lângă cererea de înscriere la Şcoala Profesională şi formularul cu ierarhia societăţilor unde doresc să se pregătească profesional în vederea unui job.
Noutatea acestei şcoli profesionale în sistem dual este aceea că agenţii economici se vor implica activ în procesul de instruire a tinerilor doritori să urmeze cursurile specializării de strungar-frezor. Altfel spus, stagiul de practică va fi realizat în cadrul societăţilor amintite, care, totodată vor susţine financiar 25 de cursanţi, oferindu-le o bursă lunară de 200 de lei, la care se adaugă alte 200 de lei reprezentând bursa oferită de Guvernul României. O altă noutate a acestui învăţământ, care se poate dovedi mai mult decât atractivă, este aceea că la finalizarea şcoli, elevii au prioritate la angajare în societăţile implicate. De altfel, acesta este şi interesul companiilor: asigurarea viitoarei forţe de muncă calificată.
Prima perioadă de înscrieril la Şcoala Profesională Cugir s-a finalizat în data de 31 mai. Până acum s-au înscris 25 de tineri care doresc să urmeze cursurile în cadrul acestui sistem dual. Perioada a doua de înscriere a început în 11 iunie şi se va încheia în 28 iunie, iar cea de-a treia se desfăşoară în intervalul 22 – 26 august. Ca şi structură a anului şcolar, trebuie spus că, în primul an, elevii vor avea 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea teoria se reduce la 25%, iar nivelul practicii creşte la 75%.
Iniţiativa înfiinţării Şcolii Profesionale Cugir a aparţinut primarului Adrian Teban care consideră că existenţa unei forţe de muncă calificată este primordială în menţinerea şi atragerea investitilor în oraş.
“Noi am dorit să implementăm de mai mult timp acest sistem dual în învăţământul cugirean, însă ceea ce ne-a mobilizat mai repede a fost experienţa Braşovului, unde lucrurile merg bine. Suntem bucuroşi că cinci dintre agenţii economici au dorit să facă parte din acest proiect, care se va dovedi util atât pentru elevi şi firme, cât şi pentru întregul mediul economic local”, a declarat primarul Cugirului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice şi amenajare Muzeul Bisericii Greco-Catolice din Blaj”
FOTO | Finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice şi amenajare Muzeul Bisericii Greco-Catolice din Blaj” Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a obţinut o finanţare nerambursabilă acordată de către Institutul Naţional al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024 – sesiunea IV, subprogramul ‘Edificii de cult – Proiectare’, pentru Cancelaria Mitropolitană Greco-Catolică […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun