Rămâi conectat

Curier Județean

Firmele care susţin Şcoala Profesională Cugir în sistem dual vor fi vizitate de elevii claselor a IX-a

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

banner scoala profesionala cugirMobilizați de noul sistem de învăţământ dual care va fi implementat la Colegiul Tehnic “I.D. Lăzărescu”, reprezentanţii Uzinii Mecanice Cugir, Fabricii de Arme, Sculărieie, SC. Nova Grup şi ai firmei TEA s-au reunit pentru a se pune de acord asupra unor detalii organizatorice privind organizarea unei vizite pentru o parte dintre elevii din oraș. La întâlnire a participat şi directorul Colegiului Tehnic “I.D. Lăzărescu”, Alexandru Micaciu şi un reprezentant al primăriei.

Principala temă de discuţie a fost evenimentul „Ziua Porţilor deschise” la cele cinci societăţi, ce va avea loc în 17 iunie. Concret, elevii de clasa a IX-a împreună cu părinţii sunt aşteptaţi la ora 9.00, în incinta colegiului, de unde se va pleca într-un tur al firmelor partenere. Ideea turului este aceea de a oferi şansa tinerilor să cunoască mai îndeaproape meseriile pe care le pot îmbrăţişa la finalizarea şcolii profesionale, infrastructura pe care o deţin firmele, precum şi tehnica utilizată. Aceste informaţii se vor dovedi esenţiale atunci când elevii vor trebui să completeze, pe lângă cererea de înscriere la Şcoala Profesională şi formularul cu ierarhia societăţilor unde doresc să se pregătească profesional în vederea unui job.

Noutatea acestei şcoli profesionale în sistem dual este aceea că agenţii economici se vor implica activ în procesul de instruire a tinerilor doritori să urmeze cursurile specializării de strungar-frezor. Altfel spus, stagiul de practică va fi realizat în cadrul societăţilor amintite, care, totodată vor susţine financiar 25 de cursanţi, oferindu-le o bursă lunară de 200 de lei, la care se adaugă alte 200 de lei reprezentând bursa oferită de Guvernul României. O altă noutate a acestui învăţământ, care se poate dovedi mai mult decât atractivă, este aceea că la finalizarea şcoli, elevii au prioritate la angajare în societăţile implicate. De altfel, acesta este şi interesul companiilor: asigurarea viitoarei forţe de muncă calificată.

Prima perioadă de înscrieril la Şcoala Profesională Cugir s-a finalizat în data de 31 mai. Până acum s-au înscris 25 de tineri care doresc să urmeze cursurile în cadrul acestui sistem dual. Perioada a doua de înscriere a început în 11 iunie şi se va încheia în 28 iunie, iar cea de-a treia se desfăşoară în intervalul 22 – 26 august. Ca şi structură a anului şcolar, trebuie spus că, în primul an, elevii vor avea 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea teoria se reduce la 25%, iar nivelul practicii creşte la 75%.

Iniţiativa înfiinţării Şcolii Profesionale Cugir a aparţinut primarului Adrian Teban care consideră că existenţa unei forţe de muncă calificată este primordială în menţinerea şi atragerea investitilor în oraş.

Noi am dorit să implementăm de mai mult timp acest sistem dual în învăţământul cugirean, însă ceea ce ne-a mobilizat mai repede a fost experienţa Braşovului, unde lucrurile merg bine. Suntem bucuroşi că cinci dintre agenţii economici au dorit să facă parte din acest proiect, care se va dovedi util atât pentru elevi şi firme, cât şi pentru întregul mediul economic local”, a declarat primarul Cugirului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă Proiectul “Pet Care” este organizat vineri, 19 aprilie, de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Printre activitățile organizate se numără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea