Firma Schweighofer, susceptibilă de evaziune fiscală. Gerald a cumpărat de 2 ori şi şi-a vândut o dată 3 munţi retrocedaţi ilegal
Se pare că Gerald Schweighofer se află în spatele societăţii Cascade Empire SRL, care a cumpărat şi ulterior vândut munţii retrocedaţi ilegal către Holzindustrie Schweighofer, care se află în proprietatea aceluiaşi Gerald Schweighofer. Prin tranzacţia dintre cele două companii s-ar fi putut diminua profitul companiei procesatoare de lemn, Holzindustrie Schweighofer, diminuându-se implicit impozitul pe venit datorat statului român, fapt pentru care ANAF-ul şi Antifrauda verifică şi daca e cazul, sancţionează extrem de drastic firmele româneşti aflate în situaţii similare. Cu atât mai mult cu cât obiectul principal al lui Cascade Empire era cel de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, cod CAEN 7414, conform certificatului constatator de la Registrul Comerţului. Schema economică este una foarte familiară celor care desfăşoară afaceri în România.
Scandalul retrocedărilor ilegale de teren în zona domeniului schiabil de la Voineasa – Obârşia Lotrului – Transalpina a ajuns până la patronul celui mai mare procesator de lemn din România, austriacul Gerald Schweighofer.
Acesta ar fi achiziţionat prin intermediul firmei Cascade Empire din Sebeş, societate pe care o administra, 510 hectare de teren forestier din judeţul Vâlcea, retrocedate cu acte false unor persoane neîndreptăţite, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA. Practic, imediat după punerea în ilegală în posesie, terenul forestier a fost vândut companiei Schweighofer, prin intermediul firmei Cascade Empire.
Este vorba despre trei munţi, masivele Puru, Galbenu şi Petrimanu, pe care după ce i-a cumpărat, Gerald Schweighofer şi i-a vândut companiei Schweighofer din Sebeş, al cărei patron este tot dumnealui.
Artizanul schemei retrocedărilor ilegale a celor trei munţi, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa – Gheorghe Deaconeasa, a fost condamnat zilele trecute de Tribunalul Vâlcea la zece ani închisoare cu excutare. Sentinţa, care nu este definitivă, vine după ce în urmă cu o săptămână mai primise o alta, de cinci ani, într-un alt dosar, pentru retrocedări ilegale de teren în Masivul Parâng. Omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Munţii Parâng, se află în prezent în arest preventiv pentru fapte de corupţie.
Potrivit rechizitoriului, Deaconeasa a încercat prin acte falsificate să obţină hotărâri judecătoreşti care să îi ateste dreptul de proprietate asupra celor trei munţi din zona domeniului schiabil de la Obârşia Lotrului, informează Agerpres.
Deaconeasa este unul dintre oamenii care au denunţat diferite presiuni ale Elenei Udrea. el participând, de câteva ori, la emisiunile de la Antena 3.
În același dosar privind retrocedarea ilegală a trei munţi, alături de Deaconeasa, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) și doi patroni ai unei societăţi comerciale din Craiova, acuzaţi de abuz în serviciu. Este vorba despre Basarabă Mircea și Petrulian Mihai Dan, care prin sentinţa Tribunalului Vâlcea au fost condamnaţi la 9 ani şi respectiv cinci ani şi 8 luni închisoare.
Cel mai mare prejudiciu l-a avut tocmai bugetul statului român. Pe lângă cele 510 hectare de teren forestier, situate pe cei trei munţi, statul a mai piedut, spun procurii DNA aproape 13 milioane de lei (3,5 milioane de euro). Ministerul de Finanţe si Direcţia Silvică Vâlcea s-au constituit parte civilă în dosar, sperând ca munţii retrocedaţi ilegal să revină în proprietatea statului român.
Schema retrocedărilor cu acte false
În 2004, mai multe persoane l-au împuternicit pe şeful ocolului silvic din Vâlcea de atunci să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urmau să fie revendicate în baza Legilor Fondului Funciar.
După ce li s-au dat titluri de proprietate, noii proprietari au înstrăinat integral sau parţial terenurile forestiere, au închiriat terenurile în vederea exploatării masei lemnoase ori s-au încheiat contracte de vânzare spre exploatare a masei lemnoase – o parte din masa lemnoasă fiind exploatată ilegal, potrivit notei de constatare a ITRSV Vâlcea încheiată în 13.05.2014.
Procurorii DNA arată în rechizitoriul trimis instanţei că, „în perioada iunie 2004 – august 2006, Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Mircea Basarabă adminitratorul firmei Consult Turost Company SRL Craiova şi Dan Mihai Petrulian, fost asociat al aceleiaşi societăţi comerciale au desfăşurat o serie de activităţi pentru a dobândi, ilegal, terenuri forestiere situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea. În cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar, cei trei i-au indus în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Voineasa şi Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judeţene Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată”, se arată în documentul procurorilor anticorupţie Potrivit sursei citate, cei trei au acţionat ca reprezentanţi ai unor persoane fizice, moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective şi, „în susţinerea acestor afirmaţii mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri false”. În acest context, Mircea Basarabă, în calitate de reprezentant al SC Consult Turist Company SRL Craiova, a încheiat cu moştenitorii contracte de prestări servicii prin care se angaja să-i reprezinte în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate în munţii Galbenu, Puru şi Petrimanu. În schimbul acestor servicii, moştenitorii respectivi erau obligaţi să plătească o sumă echivalentă cu un procent de 15% din sumele încasate în urma vânzării terenurilor reconstituite, aspect care s-a concretizat. Concret, potrivit anchetatorilor, punctul de plecare al demersurilor lui Mircea Basarabă se află în perioada 30 iunie 2004 -15 aprilie 2005, când Dan Mihai Petrulian împreună cu alte persoane l-au împuternicit pe primul menţionat să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urmau să fie revendicate în baza prevederilor legilor fondului funciar. Practic, Mircea Basarabă şi Dan Mihai Petrulian s-au hotărât să beneficieze de foloase materiale necuvenite prin obţinerea unor retrocedări ilegale, apelând la sprijinul unor funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, mai precis la sprijinul inculpatului Gheorghe Deaconeasa.
„Prin intermediul lui Deaconeasa, care deţinea, în acea perioadă, funcţia de şef al Ocolului Silvic Voineasa din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea, au fost identificate terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie Statul român, atât în mod direct cât şi în calitate de acţionar al unor societăţi cu capital integral sau majoritar de stat. Apoi, inducând în eroare o serie de funcţionari, au reuşit să ia de la statul român, ilegal, terenuri cu vegetaţie forestieră pe care, în scurt timp, le-au şi vândut altor persoane”, arată procurorii DNA.
„Prin activităţile realizate şi prin folosirea de înscrisuri false, toţi cei trei inculpaţi au determinat funcţionari publici din cadrul comisiilor locale şi pe cei ai comisiei judeţene Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, să îndeplinească, fără vinovăţie, în mod defectuos, acte referitoare la atribuţiile lor de serviciu având drept consecinţă deposedarea statului de o suprafaţă totală de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, din judeţul Vâlcea”, se mai precizează în rechizitoriu. Valoarea totală a pagubei materiale cauzate de cei trei Statului Român este de 12.913.761 lei, echivalent cu 3.598.451,06 euro.
Gerald Schweighofer este deţinătorul Holzindustrie Schweighofer care face parte din Grupul Schweighofer. Compania îşi are originile în familia austriacă cu acelaşi nume care deţine o experienţă de 400 de ani în prelucrarea lemnului, dar şi în producţia de vâscoză, bioenergie şi afaceri imobiliare. În România, Gerald Schweighofer deţine fabricile de cherestea din Rădăuţi şi Sebeş, a căror producție merge la export.
sursa foto: www.agro-stiri.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu Răscoala ţărănească din Transilvania din 1784, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost o importantă acţiune de revoltă a ţărănimii iobage împotriva constrângerilor feudale […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 7 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
30 octombrie: DEZASTRUL de la Certej, cea mai mare catastrofă ecologică din istoria României. 89 de oameni au murit şi 76 au fost răniţi