Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Firma Holzindustrie Schweig­hofer, cap de listă în taierea şi rindeluirea lemnului

Publicat

în

Firmele străine, întreprinzătorii privaţi autohtoni, ocoalele silvice, proprietarii individuali, composesoratele, primăriile, bisericile şi mănăstirile taie pădurile în foc continuu, dar nimeni nu controlează şi mai ales nu plantează. Tăierea şi rindeluirea lemnului are cap de listă firma Holzindustrie Schweig­hofer din Sebeş, care are contract pe 10 ani (2003 – 2013) cu Regia Naţională a Pădurilor şi cu fiecare direcţie silvică judeţeană din ţară pentru tăierea a 30.000 – 35.000 mc de lemn anual, contract aprobat prin hotărâre de guvern de către Adrian Năstase şi trecut prin Parlament, deci inatacabil până anul viitor, când expiră, şi când, practic, se termină şi pădurile!

Din toate colţurile ţării zeci, sute de TIR-uri cu remorcă încărcate cu buşteni se îndreaptă zi şi noapte, foc continuu, spre Sebeş, acolo unde funcţionează cea mai mare firmă de tăiere şi rindeluire a lemnului din toată Europa de Est, firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, cea mai puternică din judeţul Alba judecând după cifra de afaceri şi profitul brut obţinut. Incinta fabricii, bine păzită şi ascunsă după valuri înalte de pământ, şi unde presa nu are acces decât cu… elicopterul, zeci de autocamioane, uneori 130, câte a numărat sursa noastră doar într-o zi, descarcă buşteni tăiaţi din codrii noştri de pe întreg cuprinsul patriei. Ieri, când scriam aceste rânduri, am primit un telefon prin care am fost informaţi că într-o oră şi jumătate în fabrică au intrat 53 de camioane cu remorci (de până la 50 de metri cubi încărcătura fiecăruia). Se descarcă şi se rindeluiesc încontinuu cantităţi imense de lemn, care este transformat în cherestea, încărcată în vagoane (câte un tren pe zi) şi expediate la export. Totul pare în regulă atâta timp cât există un contract beton, aprobat prin hotărâre de guvern şi trecut prin Parlament, prin care firma şi-a câştigat dreptul de a tăia anual câte 30.000 – 35.000 de metri cubi de lemn din perimetrul fiecărei direcţii silvice judeţene. Mai mult decât atât, firma participă la toate licitaţiile de masă lemnoasă din ţară, licitaţii pe care le câştigă în mod obişnuit şi tot ea cumpără buşteni de la orice proprietar asigurând plata pe loc şi transportul gratuit.
Se lucrează, deci, en gros şi en detail, în stil curat capitalist, după metodele cele mai moderne de tăiere şi rindeluire, aşa cum au procedat austriecii de când au pus stăpânire pe Transilvania, pe la 1700, când au modernizat tehnologiile de extragere şi prelucrare a aurului (vezi uzinele de la Zlatna) astfel că în locul şaitrocului au apărut cuptoarele şi uzinele mari de extragere a aurului. Acum a venit rândul aurului verde, bogăţie care se recoltează nu cu fierăstrăul sau drujba cea de toate zilele, ci cu utilaje şi instalaţii de cel mai înalt nivel tehnic şi productivitate pe măsură. Iar organizarea şi ma­na­gementul afacerii este şi el de nivelul… Imperiului Habsburgic.
Aşa că treaba merge strună şi într-o oră se descarcă în curtea firmei cam tot atâta lemn cât are nevoie o comună din Munţii Apuseni. Şi aici se taie pădurea cu toate forţele locale, astfel că într-o singură zi prin zona Abrudului au trecut 32 de TIR-uri încărcate cu buşteni! Dar cel mai intens ritm de tăiere a pădurilor este pe Valea Sebeşului unde, practic, frumoasele păduri de odinioară au fost măcelărite, astfel că la ora actuală mai sunt în picioare doar brazii plantaţi pe vremea lui Ceauşescu şi asta doar pentru că nu au ajuns încă la dimensiunile necesare pentru exploatare. Pe acea vreme, în fiecare an peste 1000 de lucrători participau la campaniile de împădurire, iar ocoalele silvice se ocupau exclusiv de plantări şi nu de exploatarea lemnului, ca în prezent!

Ce se poate face pentru a pune capăt acestui jaf sistematic al codrilor noştri? Întrebarea i-am adresat-o domnului deputat Corneliu Olar, un om care cunoaşte bine tainele pădurilor şi ale lemnului şi care este şi el preocupat de ceea ce se întâmplă cu pădurile noastre. „Nu moţii noştri, cu o căruţă, două de lemne sau cu 2-3 camioane de scândură, ne fac praf pădurile, ci marile companii străine, care taie nu cu securea, ci cu utilaje şi tehnologii de ultimă generaţie. Am făcut în Parlament două interpelări pe tema contractului aberant încheiat de guvernul Năstase şi şefii de atunci ai pădurilor cu austriecii de la Sebeş, una adresată ministrului Mediului şi alta conducerii Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Am primit un răspuns care m-a lăsat fără grai: până în 2013, când expiră contractul nu se poate face nimic! Este o situaţie similară contractului Petrom, prin care aurul negru a fost privatizat tot de austrieci, acum vedem că o altă bogăţie a ţării este la cheremul imperialilor de la Viena”. Şi pentru că se apropie data scadenţei, firma Holzindustrie Schweighofer a înteţit exploatarea lemnului astfel că a angajat încă 90 de lucrători, să nu rateze niciun brad din contract!
Ce se poate totuşi face? În primul rând, deşi judeţul este brăzdat de autocamioanele încărcate cu buşteni din toată ţara, nu am văzut nicio acţiune de control de amploare din partea poliţiei, gărzii financiare, inspectoratului silvic (care are sediul la Cluj, de parcă brazii noştri ar creşte pe trotuare), gărzii de mediu, a DIICOT şi altor organe cu atribuţii şi care au datoria de a veghea şi apăra averea statului român! De 10 ani niciun TIR nu a avut marfa confiscată deşi circulă tot felul de suspiciuni cu privire la cantităţile de lemn ce intră, cu sau fără acte în regulă, pe poarta fabricii. Se pare că piaţa neagră a aurului verde este mai înfloritoare ca oricând şi toate organele statului stau şi fluieră a pagubă. Ba, mai mult, TIR-urile ce ne traversează judeţul ne mai fac praf şi drumurile, aşa că azi-mâine şi pe Valea Sebeşului va fi jale nu numai în păduri, ci şi pe drumuri.
În al doilea rând ar fi bine dacă s-ar interzice prin lege tăierea lemnelor de către ocoalele silvice. Menirea lor este cultivarea pădurii şi nu distrugerea ei. Altfel, vom ajunge dintr-o ţară a pădurilor, un teritoriu tot mai deşertificat, în care nu vom mai avea, noi şi copiii noştri, nici măcar un petec de umbră! Ar fi extrem de necesar apoi ca toate firmele străine care exploatează lemnul să fie obligate prin lege să aibă pepiniere proprii şi să planteze cel puţin jumătate din suprafeţele pe care le rad de orice copac, cât de cât mai răsărit. Nu în ultimul rând ar fi oportună o razie în judeţ, de genul acelora care îi vizează pe contrabandiştii cu ţigări ori autoturisme, căci prea a înflorit mafia lemnului în Alba.
Gheorghe CIUL

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Publicat

în

Sfinții Constantin și Elena 2022Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Mesajele de Sfinții Constantin și Elena, felicitări și urări deosebite se trimit în fiecare an celor dragi, pe 21 mai, când sunt sărbătoriți cei doi sfinți împărați. ziarulunirea.ro va pregătit unele dintre cele frumoase mesaje de Sf Constantin și Elena pe care să le trimiți prietenilor, familiei, colegilor sau colaboratorilor:

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru familie și prieteni

-Îţi doresc să ai parte de o zi de nume minunată şi să ştii că eşti şi vei fi mereu iubit/ă de toţi prietenii tai. Cu drag, …

-Este doar încă o zi, dar este cea mai frumoasa din tot anul, căci este ziua ta! La mulţi ani, iubitule/iubito!

Elit - Gustul Desăvârșit

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească. La Mulți Ani, Elena! La mulţi ani! Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu!

-De ziua numelui tău, îţi doresc noroc, fericire şi sănătate. Să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani, Constantin/Elena!

-Dragă Elena, eşti cea mai bună prietenă pe care o poate avea cineva. Primeşte asadar, din partea mea, multe gânduri bune, urări de sănătate şi un ‘La mulţi ani din suflet!

-Vreau să îţi urez toate cele bune de „Constantin si Elena”! Sfântul căruia îi porţi numele să te ocrotească mereu!

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

-Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă. La mulți ani!

-Să bem! Ziua de azi a început bine, pentru că este ziua numelui tău! Aşa că îţi reamintesc că ai lângă tine cei mai buni prieteni şi, bineînţeles, că azi dai de băut!
-Cu ocazia onomasticii, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi că sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri! La Mulți ani, Constantin!

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri! La mulţi ani, cu ocazia zilei de „Sfinţii Constantin şi Elena”! Să ai parte de bucurii!

-La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se indeplinească toate dorinţele. Cu ocazia Sfinţilor Constantin si Elena, îţi dorim sanatate şi numai bucurii.

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie. Urări, SMS-uri şi felicitări pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţa şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-La zi aniversara noi îţi urăm numai de bine, îţi dorim sănătate, împliniri, realizări şi îţi uram un sincer „La mulţi ani!”

-Este minunat sa ştii ca cineva te place, cineva se gândeşte la tine, cineva are nevoie de tine… dar e si mai minunat să ştii ca exista cineva care nu-ti uita niciodată ziua de nume. La Mulţi Ani!

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru colegi și colaboratori

-Sfinţii Constantin şi Elena să vă aducă liniște, sănătate și binecuvântare!

-Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări si tot ce vă doriţi lângă cei dragi!

-Pentru tot ceea ce ai încercat să faci până acum şi nu ţi-a ieşit, pentru tot ce ai construit dar s-a ruinat, pentru tot ce ai căutat în zadar şi nu ai găsit, azi ai voie mai mult ca oricând să crezi într-o minune. Este ziua ta şi numai a ta. Azi trebuie să crezi în visele tale! La mulţi ani!

-Sfântul căruia îi purtaţi numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniste şi pace şi să nu lase ca speranţa să se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!

-Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însotească pretutindeni. Va doresc o zi de Sf. Constantin şi Elena cât mai frumoasă!

-O zi specială pentru un angajat deosebit. La multi ani de ziua numelui tau!La mulţi ani şi mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sănătate si numai bucurii!

-La mulţi ani cu sănătate, Cu belşug şi cu de toate, Bucurii şi nestemate, De-acum şi pe mai departe. La multi ani, Constantin/Elena!

Mesaje deosebite de Sf Constantin și Elena

-Un gând senin și câteva șoapte trimise din zări îndepărtate să-ți spună la ureche clipe curate, iubire, fericire, sănătate! La mulți ani de Sf Constantin și Elena!

-Cu ocazia zilei onomastice, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!

-Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu! Cele mai calde urări de bine, sănătate şi fericire, de ziua numelui. La mulţi ani, Constantin!

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri!

-La Mulţi Ani, Elena! Sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.
Citeşte întreaga ştire: Mesaje de Sf. Constantin și Elena – Cele mai frumoase urări și felicitări

-Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunata si un an plin de realizari. La multi ani infloritori! Îți doresc ca ziua numelui să îți aducă multe motive de a sărbători. La mulți ani!

-Florile din luna mai să îţi aducă multă iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite. La mulţi ani de ziua numelui!

-Cu ocazia zilei Sfinţisorului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Îţi urez „La mulţi ani”, pentru că porţi acest nume, si fie ca Sfântul Constantin pe care îl reprezinţi, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si liniştea interioara.

-La Mulţi Ani Constantine şi sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare