Noi imagini de la înălţime cu fortăreaţa Alba Carolina au fost făcute publice. Este vorba despre un filmuleţ de 2 minute, realizat cu ajutorul unei drone, care prezintă, în esenţă, principalele obiective istorice şi turistice din Cetatea de tip Vauban.
Video-ul începe cu imagini de pe autostradă, iar mai apoi sunt prezentate cadre cu cele mai importante zone din Cetate, precum Latura de Vest, Catedrala Încoronării şi Catedrala Romano-Catolică, fântâna arteziană din Parcul Unirii, pietonala Mihai Viteazul, Universitatea „1 Decembrie 1918 Alba Iulia”, dar şi cu Muzeul Principia, cea mai nouă clădire ridicată în Piaţa Cetăţii, acolo unde se desfăşoară de regulă festivalurile.
Imaginea şi montajul video aparţine Centrului de Imagine Alba Iulia. Filmuleţul a fost postat pe internet în data de 29 octombrie 2014.
9 Comentarii
de sus, asazisa piata arata la fel de oribil ca si de jos…..
Este oribila deoarece este prea aglomerata 🙁
Se vede si hala agroalimentara
ai dreptate cand spui ca hala aceea este oribila.
nu ai dreptate in alte privinte
1.-cetatea nu este cetate medievala. cetatea medievala a fost demolata in intregime
2.-in cetatile medievale din lume in centrul lor se afla o biserica. in multe se afla parcuri.
3.-locul de acum nu a fost niciodata piata sau loc de adunari pentru ca cetatea actuala a fost cetate militara in care accesul orasenilor era limitat doar la biserici. pe vremea cand era in picioare cetatea medievala piata orasului era in zona platoului romanilor, in afara cetatii. Dupa construirea cetatii actuale orasul intreg a fost demolat si putinii locuitori care au ramas au fost mutati in zona orasului de jos unde piata era in zona din fata actualului bloc 280.
4.-Parcul Custozza a fost mult mai bine integrat in peisaj pentru ca acesta era de fapt gradina cazinei militare. Parcul Custozza a fost de fapt parc istoric, in parc s-au adunat participantii la adunarea din 1918
Ma ingrozeste faptul ca si tu si foarte multi altii nu cunosc istoria adevarata a orasului si inghit pe nemestecate argumentele celor care au defrisat parcul (din motive financiare personale)
Parcul Custozza din Alba Iulia este unul din cele mai vechi din ţară, copacii întâlniţi aici având o vârstă de peste 130 de ani. În momentul construcţiei sale parcul era un loc de întâlnire pentru localnici, jucând rolul de piaţă publică, un lucru caracteristic zonelor centrale din oraşele Europene ale acelor vremuri. A fost înfiinţat în anul 1821 de către austrieci şi este ultimul parc din interiorul Cetăţii Alba Iulia, în perimetrul său fiind construite două monumente, Monumentul Custozza şi Monumentul Losenau.
Monumentul Custozza a fost ridicat în anul 1906 de către Corpul Ofiţerilor Regimentului 50 de Infanterie Alba Iulia la 40 de ani după bătălia de la Custozza (purtată în anul 1848, în timpul Celui de-al Treilea Război Italian de Independenţă, între Imperiul Austriac şi Regatul Italiei). În bătălia din 24 şi 25 iulie 1848 au căzut în luptă 10 ofiţeri şi 123 soldaţi, sub monumentul de tip obelisc fiind aşezată o placă pe care sunt trecute numele eroilor (majoritatea soldaţilor au fost români iar ofiţerii, austrieci), textul comemorativ fiind redactat în romană, germană şi maghiară.
Monumentul Losenau a fost ridicat în anul 1853 de către ofiţerii armatei habsburgice în memoria lui Ludwic von Losenau. Acesta a fost un colonel austriac, comandant al regimentului A3, căzut la datorie la Simeria, în timpul revoluţiei din Transilvania din anii 1848 – 1849. Monumentul este construit în stil neogotic, are formă de turn piramidal decorat cu elemente de piatră sau fier forjat, partea sa din faţă fiind prevăzută cu o placă pe care este trecut anul bătăliei.
sursa: copy/pastă
In fata Palatului Louvre, de langa Paris, ai o piramida de sticla, si nimeni nu s-a scandalizat, dar in Alba.Iulia s-a ajuns la acesta „hala”, intrucat mocanii cand au vazut palmieri(in special Piticul Atomic), erau sa faca infarct de frica, va dati seama ce era sa faca, daca se intalneau cu o ditamai Piramida de Sticla, ca tot s-au speriat si de mica piramida de piatra, ba au mai facut si „calcule economice”, sa vada catii „detii de monopol”, ar fii putut cumpara cu banii de pe piramida!
…da, da, …se vede de departe caci cu totii suntem amatori….in rest toate cele bune…
eu simt ca hava si pedeleii si-au batut joc de oamenii din Alba Iulia cu porcariile astea inutile si artificiale din cetate. problema e ca multi oameni nu simt cand cineva isi bate joc. betonul arata bine cand e proaspat…
toate cetatiile din lume au stranduri !
Comentariile sunt oprite