Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai
Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai
Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie”
În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, un eveniment marca Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba. Festivalul are vechime și este cel mai așteptat eveniment cultural al anului de către toți albaiulienii, indiferent de vârstă. Anul acesta, festivalul a ajuns la ediția cu numărul XVI și va avea loc în intervalul 19-25 mai. Pentru mine, cel puțin, este absolut genial ceea ce au reușit să facă cei de la „Prichindel” în toți acești ani și se pare că nici anul acesta nu vor fi mai prejos. Dar despre toate acestea am discutat cu Ioana Bogățan, managerul Teatrului de Păpuși din Alba Iulia.
– Festivalul Internațional de Teatru „Povești” a ajuns la cea de-a 17-a ediție. Cum s-a dezvoltat cel mai important eveniment teatral din județul Alba pe parcursul acestor ediții?
– Festivalul a avut o evoluție frumoasă și s-a poziționat foarte bine în ansamblul festivalurilor de teatru importante din țară. Când spun acest lucru mă refer și la publicul care a îndrăgit acest festival de la prima ediție, la artiștii care vin de fiecare dată cu drag în acest festival, relațiile armonioase care s-au creat cu teatrele invitate, cu partenerii noștri și cei care ne sprijină în organizarea sa.
Citește și: VIDEO| Un orășel de munte din Alba, lecție pentru alte orașe mai mari! Construiește o sală de spectacole pentru teatru, filme și operă
Acest festival frumos este așa în primul rând datorită echipei mele care îl organizează, împreună cu colegii din Consiliul Județean Alba, oameni dedicați care s-au dezvoltat la fel de frumos și au evoluat odată cu acest eveniment.
– Cu siguranță ați mai primit această întrebare, dar lumea încă se întreabă ce înseamnă să organizați acest festival într-un oraș care are o singură sală de teatru?
– Nu mă mai gândesc la acest lucru de foarte multe ediții. Pentru noi, ca organizatori, nu este neapărat greu. Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cum trebuie și cu dotările tehnice de care este nevoie. Dar ne-am obișnuit și nu ne blocăm în acest aspect.
Calitatea unei scene este extrem de importantă pentru montarea unui spectacol. Când spun o scenă, mă gândesc la arlechini, culise și capacitatea acestora, număr de ștăngi fixe sau mobile, oglinda scenei, adâncimea ei etc. Sunt multe amănunte și nu există spațiu și timp acum pentru a explica pe îndelete. Noi lucrăm cu firmă de lumini și sunet pe cele două case de cultură, dar și acestea au nevoie de anumite dotări ca să poată fixa luminile sau sunetul așa cum trebuie.
Faptul că nu avem mai multe săli ne privează și de un număr mai mare de spectacole pe zi, pentru că, pe lângă ce am spus anterior, trebuie să ținem cont și de timpii de montare, care, de multe ori, ajung și la 8-9 ore, indiferent că vorbim de spectacole de copii sau de adulți. Pentru noi este important să organizăm acest festival, să depunem toate eforturile să iasă bine și să aducem spectacole de calitate, care pot fi adaptate tehnic scenelor pe care le avem la dispoziție. Restul sunt amănunte care nu ne opresc să organizăm în continuare acest festival aici, la Alba Iulia.
– În fiecare ediție s-a vorbit despre spectacole pentru toate vârstele, dar cum reușiți, ca teatru de păpuși, să organizați un festival și pentru adulți?
– Nu ne mai lovim de mult de efortul de a „reuși” să facem față cerințelor unui festival care are o secțiune imoprtantă dedicată adulților. Poate în primele ediții unele teatre dramatice nu au înțeles ce tip de festival facem, dar acest lucru nu mai este o problemă de mult.
Publicul a fost alături de noi din prima ediție și au apreciat faptul că venim cu acest festival în întâmpinarea iubitorilor de teatru, care-și doresc să vadă spectacole bune din țară. Și, în final, eu sunt mândră de această instituție, deoarece suntem singurul teatru de păpuși din țară care organizează un festival care se adresează în egală măsură tuturor categoriilor de vârstă, și asta înseamnă ceva pentru orașul nostru.
Împreună cu Ion Dumitrel, președintele CJ Alba și Dan Popescu, administratorul public al județului, am spus, acum 20 de ani (doi ani pandemia a sacrificat două ediții), așa: să facem un festival la Alba pentru comunitatea în care trăim și să ne gândim ca toată lumea să se bucure de acest eveniment. Și astfel s-a născut acest festival minunat, e adevărat cu eforturi, cu neliniști, căutări, drumuri pe care le fac prin țară, împreună cu secretarul literar, pentru a vedea cât mai multe spectacole, pentru a face o selecție potrivită pentru spectatori, adică e de muncă, dar merită…
– Ce ne pregătiți anul acesta?
– Un program frumos, cu o selecție bine gândită a tuturor evenimentelor. Copiii se vor bucura de spectacole minunate ale colegilor noștri din teatrele de copii, din țară și străinătate, fie că vorbim de „Păcală”, de la teatrul „Ariel” din Tg. Mureș, „Pupăza din tei”, de la „Colibri” din Craiova, „Munchhausen, baronul poznaș” de la „Țăndărică” din București, „Trei cadouri fermecate”, de la „Puck”, din Cluj-Napoca, simpaticele personaje din „Plip”, spectacolul celor din Portugalia și păpușile interesante ale colegilor din Grecia sau Katastrofa Clown, un haios păpușar din Italia.
Adulții vor avea ocazia să-i vadă pe Tudor Chirilă în „Căsătoria” de la Teatrul de Comedie, Richard Balint în „Cyrano de Bergerac” de la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Pavel Bartoș în „…Escu”, Mariana Mihuț în „Băieții de zinc” de la „Bulandra”, Vlad Zamfirescu în „Lumea lui Frank” de la „Metropolis” sau Claudiu Bleonț în „Paracliserul” de la Teatrul Dramaturgilor. Teatrul Act, prezent de la prima ediție a acestui festival, va fi din nou la Alba Iulia cu spectacolul „Linia Solară”, regia Radu Iacoban, care nu trebuie ratat. Nu uităm nici de adolescenți, pe care-i invităm la spectacolul Universității de Arte din Tg. Mureș, „Alice”, în regia Adei Milea. Iubitorii de muzică bună sunt invitați în închiderea festivalului să asculte trupa Byron. Am spicuit câteva dintre evenimente, programul întreg poate fi consultat pe paginile de facebook ale teatrului, respectiv pe afișele/mesh-urile care vor fi afișate prin oraș.
– De când se pot cumpăra biletele și care este prețul acestora?
– Biletele vor fi puse în vânzare vineri, 19 aprilie, pe site-ul teatrului www.teatrulalba.ro, la sediul teatrului, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 14:00 sau la Casa de Cultură a Sindicatelor, în intervalul orar 9:00 – 13:00.
Prețul biletelor este de 7 lei pentru copii și elevi; 15 lei pentru studenți și pensionari; 30 de lei pentru adulți.
Cristina GANGA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]