Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

Festivalul Cetăţilor Dacice, la Săsciori: „Puii de daci” din cetăţile dacice Cetatea de Baltă şi Săsciori au câştigat „întrecerile generaţiei pui de dac” – concurs de cunoştinţe generale despre istoria dacilor

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

„Puii de daci” din cele cinci cetăţi dacice aflate pe raza judeţului Alba s-au întrecut, sâmbătă, în debutul Festivalului Cetăţilor Dacice de la Săsciori, într-o competiţie de cunoştinţe despre istoria dacilor. Concursul este o replică a „Decatlonului Dacic” la care participă echipele de adulţi din cele cinci localităţi pe raza cărora se află cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori. În cazul micilor războinici daci, aceştia s-au întrecut în cunoştinţe despre istoria, obiceiurile şi tradiţiile dacilor încercând să demonstreze că fac cinste cetăţii pe care o reprezintă.

Concursul de istorie „Pui de dac” s-a desfăşurat, sâmbătă, în aer liber în parcul din centrul comunei Săsciori şi la el au participat cinci echipe de elevi de la şcoli din fiecare cetate dacică. Concurenţii au fost însoţiţi fiecare de echipe de susţinători formate din colegii de şcoală care au organizat adevărate galerii pentru îmbărbătarea favoriţilor. În final întrecerea a fost câştigată de „puii de dac” din Cetatea de Baltă şi Săsciori, locul II – echipa Cugirului şi pe locul III echipele din Cricău şi Ighiu. Copiii au primit premii constând în diplome şi multe cărţi de istorie, iar apoi s-au bucurat de demonstraţiile de luptă ale trupelor de daci, romani şi gladiatori.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

„Copiii noştri trebuie să îşi cunoască istoria, tradiţiile şi identitatea strămoşească, iar concursul „Pui de dac” tocmai acest lucru încearcă să facă. Elevii din cele cinci comune pe raza cărora se află cetăţi dacice se întrec practic într-un concurs de cunoştinţe despre istoria şi civilizaţia dacică şi ne bucură faptul că, în fiecare an, copiii şi dascălii se implică intens în pregătirea participării la această competiţie. Puii de dac vor duce această tradiţie a cetăţilor dacice mai departe şi în viitor vor fi cei care vor păstra ei tradiţiile, obiceiurile, istoria acestor locuri” a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Festivalul Cetăţilor Dacice continuă, sâmbătă, la Săsciori cu tabere şi ateliere meşteşugăreşti antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori. La activităţile din tabăra dacică dar şi la spectacolele de reenactement istoric participă: Garda Apulum – Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Geto-Dacii din Moldova – Iași, Geto-Dacii Subcarpatici – Pitești, Nimfele Daciei – Zalău. Pe parcursul zilei vor avea loc şi demonstraţii de luptă,  dansuri antice, lupte de gladiatori dar şi o prezentare şi demonstraţii militare daco-romane. În cursul serii este programată marea bătălie dintre daci şi romani care se va desfăşura ca un asediu al Cetăţii Căpâlna, spectacol realizat de membri trupelor de reconstituire istorică prezente la festival. Seara se va încheia cu un recital de muzică uşoară cu Ana Maria Oltean, Martina Huter, Bianca Chiorean dar şi un concert extraordinar susţinut de trupa TALISMAN. Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor şi dansuri ale frumoaselor nimfe.

Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.  Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori, însă în fiecare an sunt implicate în festival toate primăriile din localităţile pe raza cărora se află vestigii ale unor cetăţi dacice respectiv Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori şi Cugir.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii

Ziarul Unirea

Published

on

ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii Inspectorii ITM Alba au depistat cinci persoane fără forme legale de angajare, în urma controalelor din ultima săptămână. Au fost aplicate amenzi în valoare de 113.500 de lei și 16 avertismente. Prin Programul cadru […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea