Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fermierii din Alba, nemulțumiți de vânzarea mieilor: Piața este supraîncărcată din cauza lipsei exportului

Dragoş Suciu

Publicat

în

Fermierii din Alba sunt nemulțumiți de banii pe care îi câștigă din vânzarea mieilor și consideră că piața este supraîncărcată din cauza că exporturile au fost îngreunate ori nu s-au realizat, o parte dintre ei așteptându-se să nu își acopere cheltuielile privind creșterea și întreținerea animalelor.

Prețul cărnii de miel în perioada premergătoare Paștelui este aproximativ același cu cel de anul trecut, în condițiile în care iarna a fost mai friguroasă, iar cheltuielile mai mari, a declarat, luni, pentru ziarulunirea.ro, dr. Horia Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba.

”Fermierii nu reușesc să-și scoată banii. Numai în zona noastră nopți cu minus grade Celsius au fost de la sfârșitul lunii octombrie. Gândiți-vă că am avut iarnă plină din noiembrie, ceea ce nu s-a întâmplat demult. Asta înseamnă cheltuială mai mare. Pe lângă acest lucru nu s-a reușit să se facă exporturi și, nerealizându-se, omul este în deficit mare de bani. Este cu mieii acasă și nu își poate acoperi cheltuielile”, a spus dr. Horia Moruțan.

În judeţul Alba, înainte de Paști, mieii vii se vând cu 10 lei kilogramul, în timp ce în supermarketuri şi măcelării preţul kilogramului sacrificat variază între 20 şi 25 de lei, prețurile fiind asemănătoare cu cele de anul precedent.  

”Există cerere și rămâne să vedem posibilitatea de a se vinde și capacitatea cumpătătorilor. Din cauza faptului că exporturile au fost foarte îngreunate ori nu s-au realizat, există un număr foarte mare de miei. Eu îmi doresc ca prețul să nu scadă sub 20 de lei kilogramul la carcasă. Iarna a fost pe măsură, cheltuielile sunt mari și veniturile foarte mici. Bineînțeles, îmi doresc și ca oamenii să aibă bani să cumpere”, a mai spus dr. Horia Moruțan.

Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Alba a mai adăugat că fermierii din toată țara au de suferit din cauza lipsei exporturilor, care nu se realizează deoarece ”nu avem o clasă politică aplecată asupra acestor probleme”, precizând că exportul se face ”pe baza unor relații, inclusiv politice”, iar ”crescătorul nu poate realiza aceste relații”.

”Lumea arabă are un prototip de oaie și respectiv carne de oaie foarte asemănător cu cel din România și preferă carnea de la noi. Dar pentru aceste lucruri trebuie relații la nivel de stat. Nu poate crescătorul din Berghin (n.r. să-și vândă carnea în alte țări). Piața este supraîncărcată de miei din cauza nerealizării exportului. Asta e cel mai bine de știut și singurul lucru, de fapt, esențial. În acest moment nu se acoperă cheltuielile. Omul, săracul, a muncit și a cheltuit toată iarna, iar acum nu reușește să-și vândă produsul de pe urma căruia trăiește”, a mai explicat dr. Horia Moruțan.

În perioada premergătoare Paştelui, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a autorizat, temporar, în județ opt centre de sacrificare a mieilor, în Alba Iulia, Abrud, Câmpeni (două), Aiud, Ocna Mureș, Teiuș și Sebeș. Funcţionarea lor este permisă până sâmbătă inclusiv.

Autorizările temporare s-au făcut ca urmare a solicitărilor venite din partea primăriilor, a declarat, pentru ziarulunirea.ro, dr. Ioan Tătucu, directorul DSVSA Alba.

Totodată, abatoare autorizate permanent pentru sacrificarea mieilor se află, în Alba Iulia, Ighiu, Vințu de Jos, Blaj și Mesentea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria Un nou telescaun urmează să fie instalat la Șureanu, iar pentru amplasarea instalației a fost solicitată emiterea acordului de mediu din partea APM Alba. Instalație de transport pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea