Fermierii care nu și-au irigat culturile, deși au avut posibilitatea, nu vor primi despăgubiri pentru suprafețele distruse de secetă
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că fermierii care nu și-au irigat culturile, deși au avut această posibilitate, nu vor primi despăgubiri pentru suprafețele distruse de secetă.
„În zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga și nu au făcut-o, nu vor primi despăgubiri, chiar dacă vor înregistra pagube din cauza secetei. Noi am băgat apă pe canale pentru 385.000 de hectare și s-au irigat în jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subvenționăm energia electrică, astfel încât apa utilizată pentru irigații să fie mai ieftină, dar fermierii se plâng că și Apele Române le percep un preț mare pe apa în sine”, a precizat Irimescu, pentru Agerpres.
Din raportările primite până în prezent la MADR reiese că seceta „a pârjolit” circa 350.000 de hectare cultivate în special cu porumb și floarea soarelui, iar zonele cele mai calamitate sunt cele din sudul țării și nordul Moldovei.
„Am primit informații că ar fi 350.000 de hectare calamitate, dar e foarte posibil ca suprafețele să mai crească. Se fac evaluări de către comisiile constituite pe lângă prefecturi în funcție de cât calamitate sunt culturile, de 30%, 50% sau 70%, pe urmă se centralizează și vedem cum vom acorda despăgubirile”, a spus ministrul Agriculturii.
În ceea ce privește achitarea subvențiilor în zootehnie, șeful MADR a subliniat că până la data de 15 august vor fi plătiți peste 95% dintre fermieri, deși au existat ceva probleme legate de funcționarea softului în cazul plăților la taurine.
„Chiar dacă a apărut o problemă pe soft, care s-a blocat atunci când s-a dat drumul la partea de taurine, conducerea APIA a luat decizia de a lucra în aceste zile astfel încât până la data de 15 august să fie plătiți 95% dintre fermieri și să rămână doar cei cu probleme”, a menționat Irimescu.
De asemenea, ministrul Agriculturii susține că achitarea subvențiilor aferente anului 2015 s-ar putea finaliza până la sfârșitul lunii august pentru aproape toți beneficiarii, deși „mai sunt unele cazuri mai complicate unde fermierii spun că au fost sfătuiți prost de angajații APIA când au completat cererea și aici trebuie să vedem cum vom rezolva aceste situații”.
Sursa Digi24, Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun