Fenomen unic în ultimii aproape 70 de ani: Luni vom putea admira o ”super-extra-Lună” – VIDEO

Luna va oferi un spectacol celest inedit în noaptea de luni, fiind mai aproape, mai luminoasă și mai mare decât a fost vreodată în ultimii aproape 70 de ani, informează AFP și Agerpres. 

super-lunaEvenimentul, denumit de NASA ”super-extra-Luna”, constă în producerea concomitentă a două fenomene astronomice — faza de lună plină se suprapune cu momentul în care astrul, a cărei orbită este ușor eliptică, se va afla cel mai aproape de Terra. Astfel, Luna va părea mult mai luminoasă și mai mare decât în mod obișnuit.

Luna va atinge perigeul, punctul cel mai apropiat de Pământ, la ora 11.22 GMT și va fi plină la ora 13.52 GMT. Ea va fi vizibilă, odată cu lăsarea întunericului, în toată lumea, precizează sursa citată.

”O super-Lună poate fi cu până la 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă decât o Lună obișnuită la perigeul său”, potrivit NASA. Acest fenomen se repetă o dată la un an și 48 de zile. Însă, luni, astrul se va afla la ”doar” 356.509 km distanță de Pământ.

Un eveniment asemănător a avut loc ultima oară la 26 ianuarie 1948, potrivit astronomului Pascal Descamps de la Observatorul Astronomic din Paris.

Următorul astfel de moment va avea loc la 25 noiembrie 2034.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...