Femeile sunt egale cu bărbaţii: se vor pensiona la 65 de ani
Vârsta standard de pensionare ar putea creşte până la 65 de ani pentru femei, faţă de 63 de ani, cât este în prezent, se arată într-un proiect de act normativ adoptat recent de senatori. Majorarea vârstei de pensionare la femei se va realiza gradual, până în anul 2035 şi se va aplica femeilor născute după anul 1969. În ceea ce priveşte vârsta de pensionare la bărbaţi, aceasta va rămâne la fel ca şi acum, de 65 de ani. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar putea fi modificată astfel încât vârsta de pensionare la femei să fie de 65 de ani, potrivit unui proiect de lege lansat în consultare publică de Ministerul Muncii, la sfârşitul anului 2013 şi aprobat recent de senatori. Aceasta în condiţiile în care, în momentul de faţă, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Propunerea legislativă modifică, totodată, stagiul minim de cotizare, astfel că acesta ar putea creşte de la 13 ani, cât e în prezent, la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani, până în anul 2030, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o creştere graduală, conform eşalonării stabilite de legislaţia pensiilor. Majorarea vârstei de pensionare la femei va începe în anul 2033 şi se va aplica femeilor născute în anii 1969 şi 1970, care vor ieşi la pensie la vârsta de 64 de ani. Din anul 2035, femeile născute începând cu anul 1971 vor ieşi la pensie la vârsta de 65 de ani.
Măsura va avea sau nu impactul dorit?
Efectele acestei măsuri se vor resimţi în primul rând printre femeile cu o calificare medie, care lucrează în fabrici sau au locuri de muncă solicitante, unde trebuie să presteze şi muncă fizică. Creşterea vârstei de pensionare ar putea avea un efect pozitiv pentru femeile cu studii superioare, care lucrează ca manageri, medici, avocaţi sau funcţionari publici, pentru că ele oricum vor să rămână pe piaţa muncii. Angajatorii nu vor avea de suferit de pe urma acestei măsuri, ei încadrează în muncă şi bărbaţi, a căror vârstă de pensionare este de 65 de ani. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie să treacă prin Camera Deputaţilor, care este for decizional în această situaţie.
Ministerul Muncii urmează recomandările europene
Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei şi bărbaţi respectă recomandările de ţară ale Comisiei Europene, având în vedere faptul că avem o societate cu o populaţie îmbătrânită, care afectează sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii.
Comisia Europeană a constatat că, deşi poziţia bugetară s-a îmbunătăţit în România, nivelul redus de respectare a obligaţiilor fiscale constituie o provocare majoră, iar sustenabilitatea şi adecvarea sistemului de pensii prezintă riscuri medii pe termen lung. Potrivit recomandărilor comisiei, ţara noastră trebuie să ia măsuri de îmbunătăţire a colectării impozitelor, să egalizeze vârsta standard de pensionare între femei şi bărbaţi şi să susţină reforma pensiilor promovând încadrarea în muncă a lucrătorilor în vârstă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROIECT DIGITALIZARE MANIERE SRL Numele Beneficiarului : MANIERE SRL MANIERE SRL, cod de identificare fiscala 37347786, inregistrata la Registrul Comertului nr. J22/823/2017, cu sediul in Municipiul Iași, Strada Petre Țuțea, nr. 2A, Bloc 907 scara 2 et. 1 ap. 4, Ap 2, cod poștal 700693, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 701, […]