Femeile care lucrează în cercetare-dezvoltare se vor putea pensiona la 65 de ani. Legea intră în vigoare în 23 martie
Vârsta de pensionare a personalului din comeniul cercetării și dezvoltării va fi de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Măsura este inclusă în Legea nr. 69/2018 pentru completarea Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, în vigoare de vineri, 23 martie 2018.
Iniţiatorii acestei modificări legislative au susţinut că actuala lege este discriminatorie, întrucât femeile doresc continuarea activităţii până la aceeaşi vârstă cu bărbaţii. Astfel că propunerea vine în întâmpinarea dorinţei lor, cu menţiunea că cele care doresc, totuşi, pensionarea la 63 de ani, să o poată face, opţional.
Astfel, după articolul 35 din Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, se introduce un nou articol, articolul 351, cu următorul cuprins:
“Art. 351. –
(1) Vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare- dezvoltare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), la cerere, personalul de cercetare- dezvoltare se poate pensiona în condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.”
Dispozițiile se aplică personalului de cercetare-dezvoltare care își desfășoară activitatea în cadrul sistemului național de cercetare-dezvoltare, în cadrul altor structuri organizatorice cu capital de stat, privat sau mixt, al instituțiilor publice, precum și în cadrul unor forme asociative ori în mod individual.
Activitatea din structurile de cercetare-dezvoltare se desfășoară de către următoarele categorii de personal:
- personal de cercetare-dezvoltare;
- cadre didactice universitare;
- personal auxiliar din activitatea de cercetare-dezvoltare;
- personal din aparatul funcțional.
sursa:legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii