Femeile care lucrează în cercetare-dezvoltare se vor putea pensiona la 65 de ani. Legea intră în vigoare în 23 martie
Vârsta de pensionare a personalului din comeniul cercetării și dezvoltării va fi de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Măsura este inclusă în Legea nr. 69/2018 pentru completarea Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, în vigoare de vineri, 23 martie 2018.
Iniţiatorii acestei modificări legislative au susţinut că actuala lege este discriminatorie, întrucât femeile doresc continuarea activităţii până la aceeaşi vârstă cu bărbaţii. Astfel că propunerea vine în întâmpinarea dorinţei lor, cu menţiunea că cele care doresc, totuşi, pensionarea la 63 de ani, să o poată face, opţional.
Astfel, după articolul 35 din Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, se introduce un nou articol, articolul 351, cu următorul cuprins:
“Art. 351. –
(1) Vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare- dezvoltare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), la cerere, personalul de cercetare- dezvoltare se poate pensiona în condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.”
Dispozițiile se aplică personalului de cercetare-dezvoltare care își desfășoară activitatea în cadrul sistemului național de cercetare-dezvoltare, în cadrul altor structuri organizatorice cu capital de stat, privat sau mixt, al instituțiilor publice, precum și în cadrul unor forme asociative ori în mod individual.
Activitatea din structurile de cercetare-dezvoltare se desfășoară de către următoarele categorii de personal:
- personal de cercetare-dezvoltare;
- cadre didactice universitare;
- personal auxiliar din activitatea de cercetare-dezvoltare;
- personal din aparatul funcțional.
sursa:legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]